Odaberite prave cipele za dijete

Roditeljska briga za dijete i djetetovo zdravlje je uvijek na prvom mjestu.  Upravo zato je bitno posebnu pažnju posvetiti kupnji dječjih cipela. Uz pravu obuću dječja će se stopala pravilno razvijati.

Osim ako vam se dijete samo ne požali da su mu cipele neudobne, jedini način da otkrijete da li ih je preraslo je da povremeno provjerite da li mu još odgovara veličina i pogledate jesu li neki dijelovi cipelice istrošeni. Iako djeca nisu veliki ljubitelji kupovine cipela (za razliku od nas, mama), vrlo je bitno da probaju cipele prije nego ih kupite.

Što je bitno kod odabira prave cipele za dijete?

  • U kupovinu cipela idite kasnije popodne ili navečer, jer stopala tokom dana naoteknu. 
  • Kod isprobavanja cipela, neka ostavi na nozi čarapu kako ne bi uzeli premale cipele. Pripazite da ne drži skvrčene prste. Za svaki slučaj nek miče nožnim prstima, pa probajte s prstom da li ima još mjesta u cipeli. Trebalo bi biti oko pola centimetra između ruba cipelice i prstiju. 
  • S obzirom da djeca vrlo brzo prerastaju cipele, možete doći u napast i kupiti mu veće cipele. Nemojte djetetu kupovati više od jednog broja veće cipele. Cipele većeg ili manjeg broja mogu oštetiti stopala, a dijete se može spotaknuti u prevelikim cipelama.  
  • Isto tako obratite pozornost na širinu cipela – preuske cipele mogu nažuljati dijete, a i s preširokima će imati probleme. Ako nema užeg modela uzmite pola broja manje cipele, a ako pak nema šireg, uzmite pola broja veće. Ako je dijete između brojeva, uzmite pola broja veće. Pobrinite se da se najširi dio djetetovog stopala nalazi na najširem dijelu cipele. Dajte djetetu da proba obje cipele i neka se prošeta u njima, a tada provjerite da li cipela odgovara obliku stopala.
  • Često ljudi znaju reći da će „raznosati“ cipele, no to je loša ideja, ne samo za djecu već i za odrasle. Ono što im se čini udobno tih minutu-dvije u dućanu, možda neće biti udobno nakon cjelodnevnog igranja vani na igralištu. Cipele trebaju odmah prilikom kupnje biti udobne i dobre veličine. 
  • Nije neobično da je djetetu jedno stopalo veće od drugog, pa kod odabira cipela uzmite broj koji odgovara većem stopalu.

Dječje cipele bi trebale biti napravljene od materijala koji „dišu“, poput platna ili kože. Osim što će biti dugotrajnije, očuvat će djetetovo stopalo suhim te tako pomoći kod sprečavanja pojave žuljeva i neugodnih mirisa.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!