Odgovori trudnicama: Uživajte u seksu svih 9 meseci

Većina parova tokom trudnoće ima želju za seksom, što je sasvim normalno, kao što su normalni i strahovi od pobačaja, povreda, infekcija i povređivanja bebe. Na njihova pitanja odgovara dr Marica Đuran, specijalista ginekologije i akušerstva Doma zdravlja „Dr Ristić“.

Kako se tokom trudnoće menja želja za seksom? Ana
Trudnice imaju različite potrebe za intimnim odnosima. U prvom trimestru želja za seksom nije naročito izražena jer su trudnice razdražljive, umorne, iscrpljene mučninom i povraćanjem, preosetljive su im grudi… Tokom drugog trimestra, pod uticajem veće cirkulacije i pojačanog priliva krvi u genitalije, želja za seksom raste. Trudnice više nisu tako uplašene, nivo estrogena raste, preosetljivost grudi postaje manje neprijatna, što se pozitivno odražava na libido.
U poslednji trimestru stomak sve više raste, tako da mnogim ženama predstavlja i fizičku prepreku za vođenje ljubavi.

 

Zašto je dobro voditi ljubav tokom trudnoće? Navedite mi neke od blagodeti za ženu, i u fizičkom i emocionalnom smislu. Trudnica
Intimnost omogućava da izrazite međusobnu ljubav i iskažete koliko brinete jedno o drugom. Fizička bliskost može da ojača vašu emocionalnu vezu. Nežna masaža, maženje i ljubljenje pomoći će vam da lakše prihvatite novonastale promene u trudnoći, a vašem partneru će omogućiti da vam pokaže koliko mu je stalo do vas.

Da li seks u trudnoći može da izazove pobačaj? Jelena, Beograd
Ukoliko se radi o visokorizičnoj trudnoći koju prati krvarenje, otvoren grlić materice, nenormalno usađena posteljica ili neka infekcija, spontani pobačaj je moguć. Ako je vaša trudnoća normalna i protiče bez komplikacija, slobodno možete da uživate u vođenju ljubavi.

Da li seks u trudnoći može da naškodi bebi? Mira, Vršac
Vaša beba je zaštićena u materici i seks ne može da joj naškodi. Međutim, u slučajevima visokorizičnih trudnoća, ako postoje infekcije, krvarenja ili problem s grlićem materice i ukoliko je posteljica nisko usađena, verovatnoća od spontanog pobačaja se povećava, a to može da ugrozi bebu.

Koje poze su najsigurnije? Radoznala Nišlijka
Sve dok vam prija, svaka poza je dobra. Kako vaša trudnoća bude napredovala, eksperimentišite i saznajte šta vam najviše odgovara. U početku trudnoće sve poze su primenljive, ali pri kraju budite malo oprezniji. Savetujem vam bočni položaj. Lezite na bok i nek vam partner, takođe ležeći na boku, priđe s leđa. Ova poza se preporučuje prvenstveno zbog toga onemogućava duboku penetraciju, koju treba izbegavati u poodmakloj trudnoći. Ukoliko ipak želite da vodite ljubav lice u lice, predlažem vam pozu „duple kašike“, u kojoj žena sedi na partnerovoj karlici.

Da li su oralni i analni seks bezbedni? Sandra
Ako imate stalnog partnera, oralni seks je potpuno bezbedan. Međutim, ako vaš partner ima herpes, postoji veliki rizik od prenošenja infekcije na vaše genitalije. U tom slučaju bi porođaj morao da se završi carskim rezom. O analnom seksu nema mnogo podataka, iako su se nekad trudnice pregledale rektalno, a ne vaginalno. Ja ipak mislim da je mogućnost infekcije pri analnom seksu veća, pa ga ne bih savetovala kao alternativu. A i priroda je sve uredila sama, pa možda hemoroidi u trudnoći postoje baš zbog toga.

Da li su kondomi neophodni? Milan, Vrbas
Ukoliko postoji opasnost od infekcije, onda jesu, a naročito se savetuju pred kraj trudnoće. Narodno verovanje da semena tečnost pomaže da se grlić materice otvori i dalje nije naučno potvrđeno. Ipak, među ginekolozima vlada mišljenje da genitalna infekcija nosi mnogo veći rizik nego što bi enzimi semene tečnosti uticali na otvaranje grlića materice.

Može li orgazam da izazove prevremeni porođaj? Novosađanka
U toku orgazma se oslobađa hormon oksitocin, glavni hormon materičnih kontrakcija. Ako je trudnoća visokorizična, oksiticon bi mogao da bude kap koja će preliti čašu.

Kada seks treba izbegavati? Ivana Martinov
Svako krvarenje u trudnoći, bolovi, serklaž, posteljica koja je nisko usađena, takozvana placenta previja, indikuju zabranu vođenja ljubavi. U slučajevima kada je trudnoća uredna i bez teškoća, to naravno ne važi.

Kada mogu da vodim ljubav posle porođaja? Coka
Kada se završi period puerperijuma, babinjara, a nakon ginekološkog pregleda koji potvrdi da je sve u redu. Dakle, najranije šest nedelja nakon porođaja, a ukoliko se radi o carskom rezu, taj period je duži za oko dve nedelje.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!