Odjednom ne želi jesti

Dete za stolom okreće glavu od tanjira?

Dijete vam odjednom ne želi jesti čak ni pržene krumpiriće, ni kolače koje je obožavao?

Svi roditelji, makar podsvjesno, misle da posredstvom jela djeci prenose poruku o svojoj naklonosti. Svaka majka koja vidi svoje dijete kako rado jede vjeruje da je njezina ljubavna poruka primljena i uzvraćena. Odbijanje jela narušava tu ravnotežu.

Dijete koje odbija jesti u stvarnosti šalje poruku koja, na psihološkoj razini, nije uvijek znak nedostatka osjećaja. Ono zna da je roditeljima važno da jede, stoga im tako želi poručiti da ima probleme koje ni samo ne zna definirati.

Možda je dijete samo umorno, možda mu nedostaje sna i odmora, i to mu je važnije od jela. Ili dobivanjem jela želi pokazati potrebu da bude samostalno, da odraste. No, postoji još jedna mogućnost: dijete možda želi da roditelji pokazuju prema njemu naklonost i na drukčije načine, a ne samo pripremanjem ukusnih obroka. Možda se želi igrati s roditeljima, želi više njihove pažnje, i to ne samo za stolom.

Nemojte previše brinuti ako dijete iznenada počne odbijati obroke. Ono neće umrijeti od gladi. Kad će mu želudac biti zaista prazan, samo će zatražiti nešto za jelo.

Kako bi obroci bili ugodniji i jednostavniji probajte sljedeće:

  • 10-15 minuta prije obroka recite djetetu da će uskoro biti ručak/večera. Dijete može biti umorno ili uzbuđeno od igre, tako da mu se uopće ne da jesti. Upozorite li dijete na vrijeme da će uskoro jesti, dat ćete mu vremena da se smiri prije obroka.
  • Obroci neka budu uvijek u isto vrijeme.
  • Ne dozvolite da se igra tijekom jela. Čitanje knjige ili gledanje televizije također ne bi smjeli dopuštati tijekom obroka.
  • Ako se dijete osjeća ugodno za vrijeme ručka ili večere, može se početi veseliti obiteljskim obrocima. Probajte izbjegavati svađe tijekom obroka. Objasnite djetetu kako je dobro da svi jedete zajedno i zamolite ga da ostane za stolom dok svi ne završe s jelom. Bilo bi dobro da svaki član obitelji ima svoje mjesto za stolom.

Ako je odbijanje hrane učestalo, posavjetujte se s pedijatrom i provjerite postoji li tome neki organski uzrok. No, ako djetetovo zdravlje nije ugroženo, ne treba ga moliti da jede, tako ćete samo pogoršati situaciju.

Prepustite djetetu da ono samo bira što će jesti i ne pravite problem oko njegova izbora. Ako se ni tada situacija ne popravi, potražite pomoć dječjeg psihologa. Možda će biti dovoljan samo jedan razgovor kako biste razjasnili situaciju. Anoreksija je vrlo rijetka kod djece te dobi.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!