Održana prva akcija podrške dojenju na javnom mestu

prva akcija podrške dojenju01.06.2013. godine… mesto okupljanja Balkan, da Balkan i to ceo od Triglava do Vardara sa ponekim manjim odstupanjem.

Nakon 14 godina učenja, rada, savetovanja, pomaganja… došao je dan kada je spontano u grupi za podršku dojenju na Facebook mreži pod nazivom „Moja podrška dojenju“ iskristalisana ideja da se zajednički svi u istom danom pokrenemo i pokažemo da majke žele da se dojenje smatra prirodnim i normalnim bez obzira gde se majka sa svojom bebom nađe.

U grupi koju vodim i koja je pre nekoliko dana imala više od 6000 članova, izvesni komentari o tome da je sramota podojiti bebu u parkiću, na klupici u gradu, na plaži, bazenu, u autobusu…, izazvali su buru reakcija suprotnog i po meni ispravnog mišljenja. Dojenje JE NORMALNO, dojenje je PRIRODNO, dojenje je POŽELJNO.

Da li se može nešto uraditi po tom pitanju? DA

 

Kako? Jednostavno. Članice grupe su se svaka u svom gradu organizovale i 01.06.2013. godine u vremenu od 12:00-18:00 okupile su se sa svojim bebama, decom i članovima porodice i uz prelepo druženje, kada je za to bilo vreme, podojile svoju decu. U akciji je učestvovalo više od 50 gradova sa više stotina učesnika.  Pozitivna energija se i sada oseća.

Zahvaljujem se SVIMA jer bez timskog rada ne bi akcija ovako divno protekla. Nadam se da je ovo samo prvi korak i da će ovakvih akcija još biti. Majke su pune entuzijazma i želje da se nastave družiti i podsticati dojenje u svojoj okolini.

Prenosite svoje znanje drage moje. Izuzetno sam ponosna na to što ste u grupi pronašle ne samo savete već i energiju da se znanje širi dalje i da ono što ste u grupi naučile prenosite svima.

Tekstovi sa savetima o uspešnom prevazilaženju problema pri dojenju se nalaze na mom sajtu www.superbeba.com u delu o dojenju a za savete uvek možete da dođete u grupu „Moja podrška dojenju“.

Evo kako je ovo naše okupljanje videla Milica iz Beograda:

“MOJA PODRSKA DOJENJU”, BEOGRAD- Jutro nije obećavalo lep dan koji bi našu akciju učinio još lepšom. Blaga nervoza u stomaku i provirivanje kroz prozor u nadi da će se pojaviti bar maleni zračak Sunca, brzinsko ispijanje kafe i kuckanje sa članicama grupe, su učinile da se kazaljke na satu okreću brže nego što su navikle. Kako se približavao trenutak našeg sastajanja nizale su se poruke dvoumljenja, odustajanja i sve mi je ličilo da ćce odziv biti poprilično razočaravajuć. Čvrsto rešena da ću se ja pojaviti sa Ognjenom, uputila sam se na dogovoreno mesto na Kalemegdanu, kod fontane “Borba”. Dok sam išla ka njoj, u sebi sam počela da razmišljam o simbolici naziva fontane i samog cilja našeg okupljanja. Pomislila sam i na to kako se nijedan rat, nijedna revolucija ili borba, nije odložila ili pauzirala zbog kiše. Kiša, tako smešna i banalna pojava da me spreči u tako važnoj stvari, nema šanse! Nakon nekog vremena na nasem mestu mame i bebe su počele da pristižu, trema i nervoza su počele da nestaju, a osmesi na licima hrabrih mama su oterali oblake. Vreme je postalo predivno, a bebe sve lepe i mirne. Na kraju nas se skupilo oko 10ak sto je i više nego dovoljno da nam akcija uspe! I uspela je! Bebe su bile divno raspoložene za saradnju i svaka je navalila na svoju posudicu! Prolaznici??? Ne znam… nisam ni na trenutak pomislila ni pogledala u njih, a Kalemegdan je bio pun. Ostale mame takođe verujem da nisu primetile bilo kakve reakcije, jer smo bile upućene jedne na druge i na naše opušteno ćaskanje. Izmenjale smo više lokacija, slikale se, smejale, sve je proteklo kako smo zamišljale. Razišle smo se u saznanju da smo učinile nešto veliko i dobro za nas, za nase bebe, za buduće mame. A Beograd…on je ostao mesto gde se uvek pričalo i prepričavalo i pričaće se i dalje, ali ako nista onda bar danas o dojenju. 🙂

Izveštaj sa jednog od okupljanja i to u Novom Sadu, koji je snimila RTV Vojvodina možete videti ovde:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=VRKNBEL49RU]

Sve fotografije možete videti OVDE

Tereza Miljković
savetnica za dojenje
urednik sajta www.superbeba.com

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!