Očekivane promene – ukratko

Izvor: bebadolazi.net

PRVI ZNACI

Na samom početku trudnoće i tokom prva tri meseca promene koje trudnice mogu da osećaju (ali ne obavezno) su istovremeno i nesigurni znaci trudnoće : jutarnje mučnine i povraćanje, nesvestice, vrtoglavice, napetost i bolovi u griudima, pojačana pigmentacija bradavica dojki, zamor, pospanost, promene raspoloženja, učestalo mokrenje, promene ukusa i mirisa, bolovi u krstima, zatvor-opstipacija, pojačano lučenje pljuvačke. Još se može desiti da imate gorušicu, loše varenje i nadutost trbuha.

SADA JE VEĆ LAKŠE

Drugi trimestar je obično najprijatniji, ako je sa trudnoćom sve u redu, jer muka prestaje, apetit se vraća, a shodno tome i raspoloženje trudnice se popravlja. Materica još uvek nije toliko velika da dovodi do bolova u ledjima i nogama, da otežava pokretljivost i seksualne odnose, a trudnica je veoma pokretna i još uvek može dosta stvari da obuče, a obično nema ni otoke.

Ipak, neke promene se mogu javiti i u ovom periodu, kao što je zapušen nos zbog veće prokrvljenosti i koje će proći nakon porođaja, krvarenje desni, proširene vene na nogama i šuljevi- hemoroidi, beličast vaginalni iscedak. Počećete da osećate pokrete bebe u 20-oj nedelji ako ste prvorotka i u 18-toj nedelji ako ste višerotka. Možete osetiti bol u donjem delu trbuha sa obe strane, zbog rasta materice i istezanja ligamenata koji je drže, grčeve u nogama, blage otoke stopala i gležnjeva, nekada ruku i lica, bol u leđima, pojačanu pigmentaciju kože stomaka i lica, povremene glavobolje, nesvestice, vrtoglavice, zatvor,

SVE POSTAJE TEŽE

U trećem trimestru su sve promene izraženije, kretanje je sve teže, zamor i bolovi su češći. Javlja se iscedak iz grudi (kolostrum), vaginalni sekret je pojačan, osećate sve češće zamor, jasne i česte pokrete ploda, jači zatvor, gorušicu, poremećaje varenja, zapušen nos, glavobolje, nesvestice, vrtoglavice, grčeve u nogama, strije na koži trbuha, bedara i grudi, otoci ruku, nogu i lica, pojačana pigmentacija, proširene vene na nogama i šuljevi, problemi sa spavanjem, nespretnost, bolovi u predelu stidne kosti.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!