Opasan prenatalni stres

Izvor: RTS

stres trudnocaŽene, koje tokom trudnoće dožive jak stres, imaju opasnost da rode bebu koja bi kasnije mogla da ima predispoziciju za šizofreniju, saopštili su naučnici u najnovijoj studiji.

Pod jakim stresom, koji bi mogao da izazove kasnije šizofreniju kod deteta, podrazumevaju se prirodne katastrofe, teroristički napad ili iznenadna smrt bliske osobe”, navodi se u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu “BioMed Sentral Sajkajatri” (“BioMed Sentral Sajkajati”).

Američki naučnici, koji su sproveli studiju, ispitali su više od 88.000 osoba rođenih u Jerusalimu između 1964. i 1976. godine. Među njima je 637 imalo šizofreniju.

Naučnici navode da su deca, čije su majke u drugom mesecu trudnoće preživele strahote izraelsko-arapskog rata (1967), bila podložnija dobijanju šizofrenije posle puberteta.

[wp_ad_camp_1]

U studiji se navodi da gubitak najbliskije osobe takođe može da utiče da žena rodi dete koje bi kasnije dobilo psihijatrijsko oboljenje.

Naučnici dodaju da je ta opasnost veća ukoliko se iznenadni gubitak bliske osobe dogodi ženi u prvom tromesečju trudnoće.

Šizofrenija je psihička bolest, odnosno složeni poremećaj funkcije mozga, koji se sastoji od skupa karakterističnih simptoma.koji, oboleloj osobi otežavaju ili sasvim onemogućavaju razlikovanje stvarnih od nestvarnih doživljaja ili iskustava.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!