Opremanje dečje sobe

opremanje decije sobe

Stil, udobnost, bezbednost… Ovo su samo neke od stvari na koje morate da mislite kada je posredi uređivanje sobe za najmlađe

Pre nego što odlučite da detetu opremite sobu trebalo bi da sa njim porazgovarate i pitate ga šta mu se dopada. Pedagozi ističu da je veoma važno da se „dečja soba” sviđa samom detetu i da se u njoj oseća prijatno jer je to mesto gde provodi najviše vremena – tu spava, uči, kreativno stvara, igra se i druži. U njoj pronalazi utočište kada se „duri” i želi da bude usamljeno.

Dopada vam se da zidovi budu zeleni, ali vaše dete obožava plavu boju? Svoje zamisli o izboru nameštaja, detalja ili boja možete da sprovedete u kuhinji, spavaćoj ili dnevnoj sobi, a detetu dozvolite da iskaže kreativne ideje u „svom prostoru”.

 

Možda vaše dete želi „tematsku” sobu – sin „gusarsku” ili „vitešku”, a devojčica ružičastu „barbi” ili sobu u „morskom” stilu. Odabirom nameštaja, detalja i tkanina možete da odgovorite svim njihovim maštarijama. Psiholozi kažu da će u takvoj prostoriji dete imati i veću želju da uči. Zato temu i boju treba zajedno da odaberete.

Morate da budete spremni i na to da su želje vašeg deteta podložne promeni. Dobro rešenje je da veći komadi nameštaja kao što su krevet, orman, radni sto budu u boji drveta koja se idealno slaže sa svakom drugom bojom. Ako vaše dete poželi drugačije „obojenu” sobu, dovoljno je da promenite zavese, krevetsku posteljinu ili tepih, dodate neki drugačiji detalj – svetiljku, vazu, sliku i soba će izgledati potpuno drugačije.

Idealno rešenje za odlaganje igračaka vašeg mezimca mogu da budu velike kutije ili kovčezi koje možete da kupite, ali i da ih sami napravite i obojite u željenu boju. Možete da ih oblepite ukrasnim papirima i time ambijentu date posebnu notu. Ukoliko na njih stavite i točkiće, lako će moći da se gurnu pod krevet ili da se pomere u stranu, čime će i sređivanje biti olakšano. Ono što dete svakodnevno koristi treba da mu bude na dohvat ruke. Zato omiljene igračke ne treba da stoje na visokim policama da dete ne bi moralo da se „pentra” da bi do njih došlo.

Predvidite i poneki ekserčić za poster ili kalendar, kao i pano na koji će dete moći da okači sve što poželi. Na taj način ćete zaštititi i zidove od neželjenih dečjih rukotvorina.

Ako je vaš mališan školskog uzrasta, izbor radnog stola posebna je priča. Sto mora da ima dovoljno fioka za knjige, sveske, pribor – olovke, bojice, lenjire, kao i svu drugu „dodatnu opremu”. Takođe, i ergonomski mora da odgovara konstituciji deteta, baš kao i stolica.

Dete će mnogo puta ostati samo u sobi, zato treba misliti i na njegovu bezbednost. Nemojte stavljati pored prozora niske police na koje može da se „uspentra”. Sve ono čime bi dete moglo da se povredi ne treba ni da stoji u njegovoj sobi.

Soba mora da bude dovoljno osvetljena. Radni sto trebalo bi da se nalazi pored prozora da bi vaš đak danju imao dovoljno dnevne svetlosti. Obezbedite mu i stonu svetiljku za „večernji” rad.

Kada birate materijale za zavesu ili posteljinu, vodite računa da to bude nešto što može da se pere u mašini i što se lako i brzo suši. Na taj način će vam čišćenje sobe biti olakšano.

Ukoliko dete ulazi u sobu obuveno, parket ili laminat praktični su za čišćenje. Prilikom izbora tepiha raspitajte se da li je otporan na mrlje i kako se održava.

Ako imate nedoumica, konsultujete stručnjake koji mogu da vam pomognu da stvorite lep, miran i inspirativan kutak za mališana. Nemojte samo da zaboravite da vam nije potreban čarobni štapić da biste „bajku” svog deteta pretvorili u stvarnost.

Irena Jekić

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!