Oprez sa šećerom kod djece

slatkisiDjeci za rast nisu potrebne velike količine šećera
Djeci ne trebaju velike količine šećera. Šećer i njegovo djelovanje na ponašanje djece već su dugo popularna tema u pedijatriji. Roditelji i odgajatelji često primjećuju da uzimanje šećera i drugih ugljikohidrata značajno utječe na ponašanje djece, osobito na njihovu aktivnost.

Uz to povećana konzumacija šećera je povezana s dijabetesom tipa II, debljanjem, nadutošću, glavoboljama,  umorom, slabijim funkcioniranjem imunološkog sustava, krvožilnim bolestima… Pretilost i dijabetes tipa II se javljaju u sve većem broju kod djece, a loše prehrambene navike koje dovode do tih stanja često počinju još u predškolskoj dobi.

Evo što možete učiniti da vaša djeca izbjegnu preveliku konzumaciju šećera:

  • Odredite im jedu manje od 20g rafiniranog šećera dnevno (oko 2 žlice).
  • Najlakši način da izbacite dio šećera iz prehrane je da djeci date manje piti sokove tokom dana. Dvije čaše soka dnevno sadrže do 90g šećera. Umjesto soka dajte im gaziranu vodu s malo limunovog soka ili voćne čajeve.
  • Provjerite na deklaracijama prehrambenih proizvoda koliko šećera sadrže. Ovo se osobito odnosi na proizvode od žitarica, gotove umake i sl.
  • Dobro razmislite prije nego djetetu date drugi bombon, još jednu kuglicu sladoleda ili pak stavite debeli namaz marmelade na kruh.
  • Izbjegavajte držanje slatkiša po kući, poput keksi, bombona, čokolade ili sladoleda. Držite u kući jedan slatkiš, ili barem samo jednu vrstu slatkiša jer što je veći izbor, veća je vjerojatnost da će pojesti više slatkog.
  • Kad se dijete zaželi slatkog, neka vam slatkiši ne budu prvi izbor – radije mu ponudite jabuku, bananu ili grožđice.

Izvor: zen.hr

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!