Oprezno s čajevima tokom trudnoće

Biljni preparati se uglavnom uzimaju bez prethodne konsultacije s lekarom ili farmaceutom i često se pogrešno veruje da su, zbog prirodnog porekla, apsolutno bezbedni.

Guliver/Getty images/Thinkstock

Violeta Popov, farmaceut u Institutu za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić“, i oni mogu da ispolje neželjena dejstva. Naročito mogu biti opasni kod trudnica i dojilja, te se njima savetuje oprez.

Za neke biljne lekovite sirovine, kaže ona, dokazano je da su štetne za upotrebu tokom trudnoće i dojenja, dok za većinu nema podataka o bezbednosti.

“Zato ih je, posebno u prva tri meseca trudnoće, najbolje izbegavati. Upotreba biljnih sirovina za ublažavanje tipičnih tegoba tokom trudnoće, kao što su mučnina, povraćanje, opstipacija, tegobe uzrokovane blažim urinarnim infekcijama, zasnovana je na iskustvima tradicionalne medicine, a pouzdanih podataka o njihovoj bezbednosti nema”, kaže za “Blic” Violeta Popov i dodaje da zbog toga ove proizvode treba upotrebljavati samo po preporuci i uz nadzor lekara.

Kamilica
Za ublažavanje mučnine tokom trudnoće tradicionalno se upotrebljavaju: list matičnjaka (Melissae folium), list pitome nane (Menthae piperitae folium), cvet kamilice (Chamomillae flos), đumbir (Zingiberis rhizoma). Međutim, kaže Violeta Popov, đumbira treba da izbegavate ako imate kontrakcije i krvarenje iz materice, a list nane ako vas muči gorušica.

Ruzmarin
Naime, mnoge biljke s etarskim uljima mogu da izazovu kontrakcije ili krvarenje. Takve su list ruzmarina (Rosmarini folium), herba hajdučke trave (Millefolii herba), plod kleke (Juniperi fructus), nadzemni deo i koren peršuna (Petroselini herba et radix). Ovo se, međutim, ne odnosi na peršun kao začin.

Takođe se ne preporučuje ni upotreba etarskih ulja za masažu i inhalaciju jer mogu da dovedu do kontrakcija.

Opšta je preporuka da se pre upotrebe bilo kog proizvoda na bazi lekovitih biljaka detaljno obavestite o njegovoj primeni tokom trudnoće i dojenja.

Za ublažavanje mučnine
Za ublažavanje mučnine može da se koristi mešavina koja sadrži jednake količine lista matičnjaka, lista nane i cveta kamilice. Za pripremu čajnog napitka kašiku ove mešavine prelijte sa 200 ml ključale vode, poklopite i ostavite da stoji 10, 15 minuta. Procedite i pijte tri puta dnevno po šolju sveže pripremljenog čaja.
Kod opstipacije probleme treba rešavati promenom načina ishrane.

Uz prethodnu konsultaciju s lekarom, možete da koristite tzv. zapreminske laksanse. Oni sadrže sluz koja u crevima bubri, pritiska zid creva, povećava zapreminu stolice i tako olakšava pražnjenje. U tu svrhu najčešće se koriste: celo seme lana (Lini semen), seme i semenjača indijske bokvice (Plantaginis ovatae semen/testa), seme buačka (Psyllii semen). Ove biljne sirovine treba uzimati s dosta tečnosti.

U trudnoći ne smeju da se koriste tzv. nadražajni laksansi kao što su npr. kora krušine (Frangulae cortex) i list sene (Sennae folium) jer mogu da izazovu kontrakcije.

“Za ublažavanje tegoba kod blažih urinarnih infekcija ne smeju da se koriste čajevi koji sadrže list planike, odnosno uve (Uvae ursi folium). Na našem tržištu postoji čajna mešavina namenjena trudnicama i deci koja može olakšati tegobe usled urinarnih infekcija, a ne sadrži list ove biljke”, kaže Violeta Popov.

(MONDO)

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!