Organizovanost se uči od malih nogu

organizovanost deca

Jedna od najboljih stvari koju djeca mogu da nauče od svojih roditelja jeste da budu organizovana. Organizovanost će ih naučiti da prvo rješavaju važne stvari, ući će u rutinu i naučiti kako dobro da iskoriste svoje vrijeme.

Za početak možete da se okupite, sjednete i zajednički otkrijete šta izaziva najviše stresa u vašem domu. Najčešće se takve stvari mogu riješiti sa malo komunikacije i planom akcije. Time ćete smanjiti stresne situacije u kući.

[wp_ad_camp_1]

Vaše dijete ne treba svaku sferu svog života da detaljno isplanira. Planiranjem nekih stvari kao što su pisanje domaćeg, bavljenje sportom i pomaganje po kući, vašem dijetetu može da pomogne. Jedan način kako da pomognete svom dijetetu da nauči da bude organizovano je da mu pokažete kojim se stvarima treba prvo pozabaviti. To će ga naučiti da cijeni svoje vrijeme i da rad dolazi prije igre.
Osmislite rutinu i držite se nje. Naučite svoje dijete da napravi svoj dnevni raspored tako što ćete mu odrediti šta mora da uradi kada se ujutro probudi.
Na primjer:
1. Pospremiti svoj krevet
2. Oprati zube i umiti se
3. Obući se
4. Pojesti doručak
Vrlo je važno kada se jednom uspostave dnevne aktivnosti, da ih se pridržavate i vi i vaše dijete. Nakon nekog vremena, vaše dijete će shvatiti prednosti ove rutine. Da bi podsticali djetetovu dnevnu rutinu, razgovarajte sa njim o uspjehu i pozitivnim stvarima kojima je rutina pridonijela. Pohvalite ga i nagradite za dobro obavljen posao. To će ga podstaći da i dalje to čini.
Ostanite angažovani i uključeni u djetetovu dnevnu rutinu. Razgovarajte sa njim o tome. Obratite pažnju na one stvari koje napreduju i doprinose boljem funkcionisanju cijele porodice, ali pazite da niko, naravno ni vaše dijete, ne bude preopterećeno.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!