Oticanje nogu tokom trudnoce

Jedna od neprijatnosti koje prate trudnocu su otecene noge

oticanje noguKod žena koje imaju i pre trudnoće ovaj problem, drastično povećana telesna težina u trudnoći može znatno da pogorša stanje.

Uzrok ovim tegobama su najčešće proširene vene, što je uglavnom nasledno. Drugi razlog su hormonske promene koje prate trudnoću i takođe dovode do oticanja nogu.

Otoci mogu da se jave i iz drugih razloga kao što je povišen krvni pritisak, poremećaj u funkciji bubrega ili nešto drugo. Zato ovu pojavu svakako treba da prati lekar koji vodi trudnoću i preduzme odgovarajuće mere ako je potrebno.

Ako je žena imala problem proširenih vena pre trudnoće, dobro je da se obrati lekaru angiologu koji će predložiti mere prevencije tokom trudnoće da bi se izbeglo pogoršanje ili odgovarajuću terapiju ako su neke promene već nastale. Postoje posebne čarape za proširene vene namenjene trudnicama i njihovoj primeni treba se posavetovati sa lekarom.

Kada do ovih promena dođe po prvi put i kada se isključe drugi mogući uzroci, određenim postupcima i nekim promenama navika možemo da ih ublažimo i sebi olakšamo tegobe.

[wp_ad_camp_1]

Odgovarajuća obuća je prva stvar koja može puno da pomogne.Visina štikle ne bi trebala da bude manja od 3, ni veća od 5 santimetara. Previše visoke štikle mogu da dovedu do gubitka ravnoteže i pada što je dosta rizično u trudnoći jer može da izazove prekid u ranoj ili prevremeni porođaj u poodmakloj trudnoći.

Čak ni ravna obuća nije uvek dobro rešenje iako je relativno stabilna, jer sa povećanjem stomaka dolazi do pomeranja težišta i promena u držanju. Ako žena ima pri tom i ravna stopala u obući bez štikle će imati osećaj kao da će pasti na leđa.

Nošenje ortopedskih uložaka tokom tudnoće se preporučuje svim ženam koje imaju ravna stopala da bi se poboljšala cirkulacija i smanjili otoci na nogama, a i onima koje nemaju da ne bi došlo do spuštanja svodova.

Do ovoga dolazi zato što se pod uticajem hormona u trudnoći razmekšavaju zglobovi karlice i tako se obezbeđuje prolazak bebe kroz karlični kanal pri porođaju. Razmekšani zglobovi stopala opterećeni telesnom težinom dovode do spuštenih stopala i ako se to ne spreči ortopedskim ulošcima ostaće kao trajni deformitet.

Ravna stopala i spušteni svodovi mogu biti i uzrok bolovima u nogama kako pri dugom stajanju tako i pri hodu pa je i zato važno nositi ortopedske uloške ili obuću u kojoj je on već ugrađen.

Kada obezbedite adekvatnu obuću krenite u šetnju. Kretanje je najbolji način da se podstakne cirkulacija i time obezbedi pre svega normalan rad srca koje je posebno opterećeno u trudnoći dodatnom količinom krvi. U isto vreme dobra cikrulacija sprečava pojavu otoka na nogama i smanjuje tegobe u trudnoći.

Svakodnevna šetnja će pozitivno uticati i na mamu i na bebu i treba je redovno praktikovati sve do porođaja.

Toplota dovodi do širenja krvnih sudova, a to do pojave otoka na nogama. Zato tokom letnjih meseci treba voditi računa o tome, posebno se ne preporučuje izlaganje suncu.

Takođe ne treba sedeti dugo, i nikako sa prekrštenim nogama. Odeća ne sme da bude tesna, čarape ne smeju da stežu da ne prekinu cirkulaciju.

Prevelika količina soli koju unosimo putem hrane dovodi do zadržavanja tečnosti i pojave otoka.

Jako je važno da unosite dovoljno tečnosti tokom dana, litar do litar i po. Tokom leta ta količina treba da bude i veća zbog pojačanog znojenja.

Kretanje je najefikasniji način da izbegnemo pojavu otoka ili da ih ublažimo. Vožnja bicikla i plivanje takođe izuzetno povoljno utiču na cirkulaciju i uz dozvolu lekara treba ih primenjivati.

Tuširanje uvek završavajte hladnom vodom usmeravajući mlaz od stopala na gore.

U toku dana odmarajte sa nogama podignutim malo iznad nivoa srca. Čak i noću je dobro da noge budu u tom položaju što se može postići stavljanjem jastuka u dno kreveta.

Najprijatniji i njaefikasniji način otklanjanja otoka je svakako masaža. Kako je to i najskuplji metod rešavanja problema i nije svima dostupan, alterantiva je samomasaža.

Porkretima od skočnih zglobova prema gore, put venskog toka prema srcu podstičemo cirkulaciju što dovodi do smanjenja otoka. Postoje posebni delovi sa efektom hlađenja koji izuzetno prijaju na letnjim vurćinama.

Masaža jež lopticama jako prija sotpalima i u isto vreme stimuliše refleksne zone na tabanima koje odgovaraju unutrašnjim organima.

Vežbe za jačanje mišića nogu su jako važne jer oni svojim kontrakcijama deluju na krvne sudove i tako obezbeđuju dobru cikrulaciju. Kako u trudnoći, posebno u drugoj polovini nije lako vežbati, posebno sa opterećenjem, možete primeniti dve jednostavne a u isto vreme izuzetno efikasne vežbe.

U ležećem položaju na leđima sa podignutim nogama u vis pokrećite stopala nekoliko minuta kao da vozite bicikl.

Druga vežba se radi u istom pložaju i noge se ukrštaju kao makaze.

Ako putujete na godišnji odmor automobilom, na svaka dva sata napravite pauzu do 15 minuta i malo prošetajte. Njanepovoljniji položaj koji ugrožava cirkulaciju je sedeći, a posebno u kolima tokom dugotrajne vožnje.

Boravak na moru pored plivanja iskoristite i za hodanje kroz plićak po šljunku i pesku. Ovaj efekat hidromasaže će izuzetno povoljno uticati na poboljšanje cirkulacij i smanjenje otoka.

Tokom leta trudnice najčešće nose papuče jet ne moraju da se savijaju pri obuvanju što im nije ni malo jednostavno sa velikim stomakom, a i zbog oticanja nogu. Dobro je da papuče budu od prirodnog materijala, a posebno treba voditi računa da ne stežu stopala i ne otežavaju cirkulaciju.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!