Otvoreno pismo svim učesnicima akcije “Podrška dojenju na javnom mestu” i javnosti

logo moja podrska dojenjuDrage moje,

nakon naše druge akcije pod nazivom “Podrška dojenju na javnom mestu” volela bi pre svega da se zahvalim svima koji su dali svoj doprinos akciji:

  • članicama grupe,
  • bebama,
  • tatama,
  • prijateljicama i prijateljima,
  • bakama,

ma svima kojima nije bilo teško ni sramota da pomognu našu akciju. Svaka i najmanja pomoć oko organizovanja je značila.

Nažalost finansijsku pomoć NISMO dobili iako sam pokušavala da je dobijemo kako bi vas sve iznenadila sa malo štampanog materijala, sitnicama koje promovišu akciju i dojenje i bar sa po flašicom vode ili sokića…


Želim da se zahvalim svim majkama koje su se potrudile u prvoj i drugoj akciji da daju svoj doprinos akciji kupovinom satenskih trakica, štampanjem majica, štampanjem plakata… i svega što je pratilo dešavanja, kao i na aktivnom učešću u obaveštavanju medija o najavi okupljanja i davanjem izjava za novine i tv. Važno je da se naša akcija vidi jer bez toga bi bila promašena.

Naravno pošto je ovo što radimo jako velika stvar, prvo po samoj važnosti teme, a to je iskrena podrška majkama i deci, zatim i u smislu teritorije jer smo obuhvatili jako veliku teritoriju, naš Balkan, a i zato jer nemamo iskustva u organizovanju akcija ovolikog kapaciteta znam i potpuno sam svesna da je bilo i propusta i grešaka. Kažu niko se nije naučen rodio i to je apsolutno tačno. Ono što je najvažnije je da se uči iz svog iskustva i da se trudimo da svaka naredna akcija koju planiramo mora da bude sve bolja i bolja.

Volela bi da u narednim danima sumiramo jednu analitiku i uporedimo prvu i drugu akciju u smislu izlaska po gradovima i broja učesnika koji su prisustvovali akciji. Ne samo majke i bebe već svi koji su bili aktivno uključeni pa makar to bila samo baka koja je bila tu da slika ili tata koji je držao fotoaparat u rukama i ovekovečio vaša divna i nasmejana lica. Trebaju nam i podaci o medijima koji su nam izašli u susret i na svoj način obeležili ovo što smo napravili.

Za nepunih mesec dana dolazi nam i period u godini kada se u celom svetu obeležava Svetska nedelja dojenja! To je vreme kada bi trebalo da se organizujemo još jednom.

WABA, svetska organizacija, kao organizator obeležavanja SND svake godine daje centralnu temu za obeležavanje. U skladu sa ovom temom svake godine se razna udruženja i inicijative bave dojenjem jer je to trenutak kada su oči medija uperene na sve šta se na ovu temu dešava.

Šta po tom pitanju mi možemo da uradimo?

Znate i same da je još nakon prve akcije izražena želja da se svakog meseca okupljam i da se na taj način odvija naša akcija.

TEMA ove godine koju je zadala krovna organizacija za podršku dojenju WABA je:

BREASTFEEDING SUPPORT: CLOSE TO MOTHERS

Može se prevesti na više načina ali poenta je tu. Sama tema pokriva sve ovo što radim godinama pa i rad u mojoj grupi na FB mreži “Moja podrška dojenju“, ali i sve vas na neki način jer učite i prenosite znanje koje ste dobili u grupi.

Ono što ja želim je da se okupljanje članova moje grupe u avgustu 2013. posveti baš podršci dojenju tj grupi i savetima u grupi.

U suštini nema velike razlike u odnosu na sadašnja dva okupljanja osim što će fokus biti na savetodavnom radu koji radim u grupi i na njegove dobrobiti i kao i na to da li je potrebno imati ovakvu podršku ili ne.

Ja se nadam, a meni moje iskustvo i moj rad u grupi pokazuje da je potreban pa da se to istakne kako bi svi uvideli koliko je podrška dojenju važna.

Tereza Miljković

savetnica za dojenje

urednica sajta www.superbeba.com

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!