Otvoreno pričajte o seksualnosti sa decom

Izvor: Blic
Saveti koji će vam pomoći da pričate o nezgodnim temama

Otvoreno pričajte o seksualnosti sa decom

Koliko god želeli da izbegnete teme o seksualnosti, one se uvek nekako nametnu. I to se nametnu u momentima kada vi baš niste spremni, kada je oko vas gomila prijatelja koja glasnim smehom baš i ne pomaže da rešite situaciju… U krajnjem slučaju, o ovim „zabranjenim stvarima” sa decom treba da pričate da biste ih zaštitili.

Ako želite da razgovarate sa svojom decom o seksu i seksualnosti, a ne znate kako da započnete priču, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći i olakšati taj proces:

Naučite da razgovarate
Istraživanja su pokazala da je kod dece koja osećaju da mogu slobodno da razgovaraju sa roditeljima o seksu – jer njihovi roditelji otvoreno razgovaraju o tome i pažljivo ih slušaju – manja verovatnoća da se upletu u visokorizično ponašanje kao tinejdžeri za razliku od dece koja ne mogu slobodno da razgovaraju sa roditeljima o toj temi. Zato prvo preispitajte svoja osećanja vezana za seks. Ako vam je vrlo neprijatno da razgovarate o tome, pročitajte knjige i popričajte o tome sa bliskim prijateljima, rođacima ili lekarom. Što više proučavate predmet, biće vam lakše da pričate o tome.
Čak i ako ne možete da prevaziđete neprijatnost, ne bojte se da to deci i priznate. Slobodno im kažite: „Neprijatno mi je da govorim o seksu, jer moji roditelji nikada nisu sa mnom pričali o tome. Ali želim da mi slobodno pričamo o svemu, uključujući i o seksu, pa te molim da me pitaš sve što te interesuje. A ako i ne znam odgovor, saznaću nešto više o tome.”

Preuzmite inicijativu

Ako primetite da vaše dete ništa ne pita o seksu, pronađite priliku da mu sami to iznesete.
Na primer, vaša prijateljica je trudna. Možete da kažete detetu: „Jesi li primetio da stomak Ivanove mame raste? To je zbog toga što će roditi bebu, koja raste u njenom stomaku. Znaš li kako je beba došla tamo?”, i nastavite dalje sa razgovorom.

Bez priče o „rodama”
Osim što naša deca moraju da znaju biološke činjenice o seksu, takođe treba da shvate da seksualne veze uključuju i brigu, odgovornost i nežnost.
Razgovorom o emotivnim aspektima intimne veze sa detetom, bolje ćete ga informisati, pa će lakše donositi odluke kasnije i odupreti se pritisku vršnjaka. Ako vam je dete u pretpubertetu, morate u razgovor da uključite i poruku o odgovornosti i posledicama seksualnih aktivnosti. Razgovor sa detetom uzrasta od 12 godina trebalo bi da uključi i priču o neželjenoj trudnoći i merama zaštite.
Jedna stvar koju mnogi roditelji previde u razgovoru o seksu sa decom jeste potencijalna veza. Za razliku od filmova, gde se dvoje ljudi upozna i već isto veče završe u krevetu zajedno, u stvarnom životu postoji period upoznavanja – držanje za ruke, odlasci u bioskop, šetnje parkom i razgovori. Deca treba da znaju da je to bitan deo nežne veze.

Pripremite ih za razvoj
Deca se uplaše i zbune kod naglih promena na telu kroz koje prolaze u periodu puberteta. Kako biste sprečili konfuziju i strah, popričajte sa decom o njihovom telesnom razvoju, stadijumu u kojem se trenutno nalaze i koji ih očekuje. Osmogodišnja devojčica je već dovoljno stara da sazna šta je ciklus, isto kao i dečak koji treba da zna kakve ga telesne promene čekaju.

Informacije primerene uzrastu
Razgovarajte o seksu na način koji je odgovara godinama i zrelosti deteta. Ako vas osmogodišnjak pita zašto se dečaci i devojčice toliko menjaju kako rastu, možete im odgovoriti: „Telo ima posebne stvari zvane hormoni koji ti daju osobine dečaka ili devojčice. Dečaci imaju penis i testise, a kako rastu, glas im se menja i postaje dublji, pa počinju da im rastu dlake po telu. Devojčice imaju matericu, a kako rastu, rastu im grudi, a kukovi postaju sve širi jer se tako organizam polako sprema za trudnoću koja će doći kasnije.“

Pričajte sa detetom suprotnog pola
Nekim roditeljima je neprijatno da razgovaraju sa decom o temama o seksu ako je dete suprotnog pola. Ovo je sasvim razumljivo, ali nemojte da dozvolite da vam to postane izgovor da ne pričate sa detetom o tim temama. Ako ste samohrana majka i imate sina, možete da pronađete knjige koje će vam pomoći ili pitajte lekara za savet kako da razgovarate o seksu sa svojim sinom. Isto tako mogli bi da angažujete ujaka ili nekog drugog bliskog muškog rođaka da popriča o toj temi sa vašim sinom, pod uslovom da među njima već postoji dobra i otvorena komunikacija. Ako dete živi sa oba roditelja, možda će biti manje neprijatno da razgovor sa ćerkom obavi majka, a razgovor sa sinom otac. Ali, naravno, to ne mora da bude pravilo. Ako vam je neprijatno da razgovarate o tome i sa ćerkom i sinom, slobodno to uradite. Samo pripazite da zbog razlike u polu ove teme ne postanu tabu.

Počnite što pre
Učenje dece o seksualnosti zahteva pažljiv, kontinuiran dotok informacija sa kojim bi trebalo da počnete što ranije – na primer, kad učite svoje dete od dve godine gde mu je nos, gde prsti, recite mu „to ti je penis”, odnosno „to ti je vagina”. Kako dete raste, možete da nastavite sa edukacijom dodajući postepeno više informacija, tako da razume o čemu govorite.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!