Ovakav kutak za dojenje u Beogradu je SRAMOTA

Danas je u Beogradu otvoren… kako ono rekoše… Prvi “Humana” kutak za dojenje… Iskreno okreće mi se stomak od same pomisli, od pogleda na ovaj natpis…

Poštovana gospođo Lazić, da Vi koja ste javno najavili otvaranje ovog kutka, iskreno nisam očekivala od Vas kao osobe koja se bavi roditeljstvom dovoljno dugo i koja bi trebala da zna određene kodove ponašanja kada se radi o dojenju, da Vi istupate javno i na sva zvona najavljujete jedno ovakvo mesto?!?

Video najavu možete videti u tekstu na sajtu N1

nada-lazic-n1

Ušće…. šta reći a ne zaplakati… Veliki tržni centar koji barata milionima dinara prometa, a spao je na to da mu treba ovakva nazovi reklama da proizvođač veštačkog mleka, jedan od mnogih  koji se svojski trude da upropaste dojenje svakoj majci radi PROFITA, otvara zmislite kutak za dojenje!

Svako ko ozbiljno radi na podršci i promovisanju dojenja NE radi sa kompanijama koje proizvode zamene. Pogledajte stavove WHO, WABA, LLLI, IBFAN, ILCA, ABM… Da li oni, kao najozbiljnije kuće koje štite i  promovišu dojenje rade promociju dojenja sa Humanom ili bilo kojom drugom kompanijom ove vrste? NE.

Sramota je vaša dragi organizatori!

Dojenje se ne štiti na ovaj način, dojenje se ne promoviše promovisanjem kompanije koja 60 godina uništava dojenje i samopouzdanje majki na svakom koraku.

Dojenje se promoviše podrškom na pravom mestu u pravo vreme.

Kažete da je majka u autobusu izvređana pre neki dan u sred Beograda, da jeste! Zašto? Jer je dojenje saterano u ćošak, u ćošak koji će evo ovom prilikom “opremiti” velika Nemačka kompanija. Sramota! Sramota! I Sramota!

Da, kutak za dojenje je ok za pojedine majke kojima treba da se osame dok doje ali to nije podrška dojenju, to je sakrivanje dojenja kao da je nešto ružno, nametanja kompleksa da majka radi pogrešnu stvar ako podoji svoje dete van kuće. Majke i bebe nisu zločinci pa ih treba skloniti da se ne vide slučajno.

I sama sam podržala tri takva kutka (Niš, Podgorica i Banja Luka) a znate šta je interesantno, te kutke nisu sponzorisali proizvođači veštačkog mleka, znate šta je još interesantnije NIKO ih ne koristi, a znate zašto?!? U ovim gradovima se svest o značaju dojenja kao i podrška dojenju na javnom mestu podiže na takav nivo da sam presrećna. Niko ne smeta majkama da doje javno, niko im se ne smeje, ne vređa jer su majke i njihova okolina zahvaljujući stalnim akcijama podrške koje organizuemo već dve godine urodile plodom. U Podgorici to čini udruženje Roditelji (odlični su), u Banja Luci majke samoinicijativno na osnovu ideje koja je potekla iz moje grupe, u Nišu tu je moj tim za podršku dojenju, a u stalim gradovima polako se bude žene i počinju da dižu glavu. Ne žele da budu odvojene od ostatka sveta. Znate dojenje ne traje “samo” 6 meseci, dojenje zna potrajati jako dugo… Majke mogu da doje kada i gde žele.

Podrška su i RADIONICE o dojenju za trudnice, majke, očeve… Rado ću doći kontaktirajte me, evo detalja:Radionice o dojenju

Kažete gospođo Lazić da eto svetske kompanije očekuju od majke da se vrati na posao tri meseca posle rođenja deteta pa da eto majka može podojiti dete… Gde je tu logika? O čemu pričate?

PRVO: Niko ne može naterati majku da se vrati na posao sve dok joj traje zakonsko pravo odsustva radi nege deteta.

DRUGO: Sve i da se vrati na posao Zakon je štiti, a to bi javnost i poslodavci koji žmure trebali znati. Majka ima pravo na pauze za dojenje ili izdajanje za svoje dete do navršenih godinu dana. (ako nekoga interesuje u Nišu smo obeležili Svetsku nedelju dojenja koja je bila posvećena baš pravima žena kje se vrate na posao pre detetovih godinu dana a doje… Detalji: Tribinom na otvorenom obeležena Svetska nedelja dojenja

TREĆE: Kako ste zamislili to dojenje u tržnom centru majke koja se vratila na posao sa detetovih tri meseca… Suludo… osim ako radi u butiku pored kutka…

ČETVRTO: Ovo i dalje nije podrška dojenju.

Pravu podršku dojenju tu neće niko naći. Majke dojite decu kada i gde god želite jer vam to Zakon dozvoljava. Niko, nigde ne sme da vam smeta. Da li ćete dojiti na klupi, u parku, pored reke, na stepenicama, pored fontane… ma gde god detetu zatreba da sisa, imate moju 100% podršku bez obzira da li dojite sa ili bez marame ili pelene prebčene preko ramena. To je stvar izbora i želje.

Ovako smo obeležili dve godine naših akcija podrške dojenju : Dve godine podrške dojenju na javnom mestu.

Ove “humane” kutke koji služe za pranje para, obraza ili čega već svih divnih svetskih kompanija, molim vas zaobiđite u širokom luku. Uskoro ćete u njima zateći i besplatne uzorke njihovog najkvalitetnijeg mleka, čisto da vam se nađe ako zatreba. Fuj!

Napravite kutke, neke žene ih žele, ali neka vam sponzor budena primer lokalna pekara a ne ovakve kompanije!

Usput rečeno ove godine sam drugi put pozvana da prisustvujem Konferenciji babyfriendly u Beogradu. Da li sam prisustvovala ili nisam i zašto…. otkrijte sami ovde: 18. maj, Beograd, Konferencija Baby friendly 2015 – ne prisustvujem konferenciji, razlozi su u tekstu

Podršku dojenju možete naći ovde u svako doba: www.facebook.com/dojenje

Toliko od mene za sada

Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!