Ove stare fotografije dokaz su da su žene oduvek dojile na javnim mestima

Neverovatno je da se žene još uvek osuđuju zbog dojenja svoje dece u javnosti.

Na ovaj ekstremno normalan, prirodan proces, gleda se kao na nešto odvratno ili neprilično od strane osoba koje misle da bi žena trebala da se pokriva ili izdvoji iz javnosti kada se javi potreba da nahrani svoje dete. Šokantno je da je dojenje na javnom mestu postalo zvanično zakonski dozvoljeno tek pre malo više od mesec dana u svih 50 država SAD-a, uključujući Puerto Rico i Virgin Islands. (Detalji ovog zakona u određenim članovima ne naglašavaju da li je majka u obavezi da se pokrije za vreme dojenja u javnosti i u kojoj meri, to je još uvek deo debate.)

[wp_ad_camp_1]

Jednoj ženi je dosadilo svo to osuđivanje i prozivanje tako da je odlučila da stavi tačku na ovu temu. Rene Johnson se poslužila Facebook-om gde je objavila viralan post o dojenju na javnom mestu u Americi. Ona nam otkriva da se ideja o pokrivanju za vreme podoja (ili čak i pomišljanja na to) nije javila sve do 20. veka ukazujući na to koliko je dojenje na javnom mestu “nekulturno”.

Pogledajte njene komentare

Citirajući jedan tekst objavljen u Breastfeeding USA, Rene nam je prosledila neke od informacija kako bi zatvorila usta onima koji kažu da je dojenje bez pokrivanja na javnom mestu novotarija.

“Dojenje na javnom mestu izgleda nije bilo nikakav problem u kolonijalnoj Americi. Od naših pramajki se očekivalo da održavaju kućanstvo, a to je uključivalo i hranjenje deteta i dojenje na pijaci ili drugim javnim površinama što nije u to vreme nije “dizalo prašinu”. “

U tekstu se dalje kaže: “U to vreme dojenje je bilo jedini način ishrane bebe, bilo od strane majke ili dojilje.”

“Puritanci su smatrali da su dojke stvorene za hranjenje dece i strogo su podržavali žene na dojenje svoje dece.”

Tako je narode, čak i Puritanci, jedna od najozloglašenijih grupa u istoriji čovečanstva je verovala da su dojke za to stvorene.

“Dojenje u javnosti je bilo uobičajno za kolonijalne žene jer su živele u društvu koje je podržavalo dojenje.”

Zamislite da živite u svetu koje razume vašu potrebu da nahranite dete i ne pravi buku oko toga.

Tužno je kada shvatite da ovo predstavlja nešto van granica razumevanja današnjeg modernog čoveka u Americi.

Rene je takođe naglasila da je dojenje na javnom mestu leganlo u kontinentalnom delu USA, Puerto Rico, i Virgin Islands.

Dodala je i fotografije žena raznih rasa i porekla, u različitim vremenskim periodima. Sve one doje u javnosti.

[wp_ad_camp_1]

Ženska seksualnost je česta tema kada se priča o dojenju. Postoje osobe kojima dojenje predstavlja ometaju’i faktor.  Ipak ljudska vrsta je funkcionisala perfektno i pored ovog “ometanja” i pogledajte i dalje smo tu.

Ide se dotle da mnogi od argumenata koji se koriste protiv dojenja na javnom mestu predstavljaju lična osećanja i mišljenja pre nego istorijske činjenice.

Takođe nam pokazuje da su i tada postojale žene koje su znale šta trebaju da rade, kada to da urade i kako treba da se uradi.

Ukoliko gledate na dojenje kao na nešto uobičajno što se radi svakog dana – Isto kao što stanete da zavežete pertle na cipelama ili da kupite nešto iz prodavnice – onda pravljenje buke oko podoja postane još smešnije.

Iako možda nikada nećemo prevazići činjenicu da dojenje na javnom mestu nekima smeta ipak će praksa dojenja biti nastavljena, kao što je postojala vekovima pre nas.

Žene koje su komentarisale ovu objavu osetile su se povezanim sa ženama koje su prikazane na fotografijama.

Divno je videti kako se generacije žena inspirišu da se osećaju komotno radeći nešto ovako prirodno.

Nadamo se da će današnje majke biti jednako nepomirljive kao I ove jake žene kroz istoriju.

Autorka teksta: Angela Andaloro
Izvor: www.littlethings.com
Foto: Rene Johnson/facebook 

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!