Parfemi u trudnoći

Izvor: politika.co.yu

Hemikalije iz kozmetičkih preparata oštećuju reproduktivne organe, pokazuju studije na pacovima. To se odnosi i na parfeme pa naučnici poručuju ženama da onikao i parfimisane kreme za telo u trudnoći moguda utiču na probleme s plodnošću ili na pojavu raka kod nerođenih dečaka, upozoravaju lekari.

Naime, studije na pacovima nesumnjivo su pokazale da hemikalije iz kozmetike oštećuju reproduktivne organe ploda starosti između osam i dvanaest nedelja.

Profesor Ričard Šarp, koji je vodio istraživanje, rekao je da bi oštećenja mogla da izazovu neplodnost ili čak rak testisa.

Uoči simpozijuma u Škotskoj na kojem su ova otkrića predstavljena, profesor Šarp je savetovao ženama da u trudnoći ne koriste parfeme, parfimisana mleka i kreme za telo.

„Mada nemamo čvrstih dokaza da štete, postoje sastojci iznad kojih stoji znak pitanja a to bi na primer mogle da budu određene kombinacije hemikalija”, izjavio je ovaj lekar.

Uporedo s ovim, čulo se i sasvim drugačije mišljenje nekih stručnjaka koji tvrde da nema razloga za zabrinutost trudnica s obzirom na to da su eksperimenti za sada vršeni samo na životinjama i da to što važi za pacove ne mora obavezno da se odnosi i na žene. Ipak, mišljenja smo da svaka najavljena opasnost treba da se izbegava onoliko koliko od nas zavisi. Nekoliko meseci bez omiljenog parfema zarad zdravlja budućeg deteta zaista i nije neka posebno žrtva.

S. M.

(Foto: I. Stanislavčik)

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!