Pazite na rečnik u trudnoći

Autor: MONDO

Budući roditelji koji pričaju i pevaju svojim bebama dok su još u stomaku, time im daju dobru osnovu za razvoj veštine govora.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Finski naučnici tvrde da bebe već u stomaku pamte reči koje čuju. Kada dođe na svet, beba već zna način na koji članovi porodice razgovaraju, smatra naučnica Mina Hutilajnen.

“To je znak da bebe jako brzo razvijaju osećaj za učenje jezika i usvajanje zvukova koje čuju”, kaže Hutilajnen.

Studija je pokazala da bebe pamte zvukove koje čuju dok su još uvek u stomaku i da se već u mozgu fetusa razvijaju veze koje im omogućavaju da obrade misli i osećaje iz “spoljašnjeg” sveta.

Već postoji dokaz da fetusi mogu da uče i da se kasnije, kao bebe, sećaju pesama ili onoga što im je pročitano iz knjiga pre nego što su rođene.

U ovom istraživanju, naučnici su još nerođenim bebama ponavljali jednu reč, “tatata”, koja nema nikakvo značenje, ali uklapa se u pravila finskog jezika.

Ukupno 33 žene je učestvovalo u ispitivanju i od 29. nedelje trudnoće do samog porođaja, polovina njih je stotine puta preslušala ovu snimljenu reč, sa varijacijama u slovima, kao npr. “tatoa”.

Zatim je, po rođenju, praćena aktivnost mozga kod beba kada čuju ovu reč. Novorođenčad koja su ovu reč slušala još u stomaku, pokazala su reakciju kada su je čule i mogle su da prepoznaju promene u reči.

Profesor Hutilajnen naglašava da bebe počinju da čuju zvuke tek u drugoj polovini trudnoće i savetuje roditelje da pričaju svojim još nerođenim bebama.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!