Pet grickalica za trudnice

Trudnoća je vreme kada više nego ikad morate da pazite na to šta jedete. Ranije se govorilo da u trudnoći žena mora da jede za dvoje. Danas znamo da to nije tako i da ženama u trudnoći treba samo 300 kalorija više nego inače. Ipak, važno je da dobro odaberemo šta jedemo.
 
Istraživanja kažu da je trudnicama dovoljna jedna užina dnevno više da bi namirile sve svoje i detetove potrebe. Ali, teži deo je odlučiti odakle dobiti tih 300 kalorija više, odnosno koja bi užina bila najpogodnija. Možete da se odlučite za jednostavan izbor: proteinsku pločicu ili slatkiš. A možete da pokušate i nešto kreativnije.

Na primer, protein je dobar izbor za užinu jer su proteini gradivni blokovi svake ćelije. Osim toga, proteini budućim mamama pomažu da savladaju osećaj umora i iscrpljenosti. Neke mame često posežu za vlaknima da bi pobedile neke od neprijatnih simptoma trudnoće, na primer zatvor. Evo nekoliko ideja koje mogu da budu od pomoći.
– Krekeri i sir – odlična ideja jer istovremeno dobijate proteine i vlakna. Možete da na krekere od integralnih žitarica stavite sveži sir ili pak isečete tvrdi sir i kombinujete s kiselim povrćem.
– Orašasto voće – kesica oraha je uvek dobro došla u torbici svake trudnice. Jednostavno je, nije potrebno da ih posebno pripremate niti zamrzavate. Svaka vrsta orašastih plodova služi kao malena tvornica proteina i dovoljno energije da vas pokrene.
– Sveže voće – jabuka, banana ili narandža… sve su to sjajni i zdravi izbori koji zahtevaju minimum pripreme.
– Tvrdo kuvana jaja – to je kompaktna užina koju možete da ponesete sa sobom, ali morate da je čuvate u frižideru.
– Umaci i štapići – štapići šargarepe i celera su odlična užina. Možete da koristite i cvetiće brokolija. Dodatni plus su umaci, probajte s umakom od humusa ili sličnim hranljivim umakom.

 

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!