Pirinač za prvi obrok

Mame koje su tek dobile bebe, ali i one koje ih uskoro očekuju, verovatno su već upoznate sa većinom stvari koje se tiču ishrane beba. No, postoje i neki noviteti iz ove oblasti koji još nisu stigli da uđu u stručnu literaturu. Naša sagovornica dr Olivera Todorović, pedijatar iz Doma zdravlja “Palilula”, nedavno se vratila s evropskog kongresa gastroenterologa-pedijatara, na kome su iznete novine o prehrani beba u prvih godinu dana i onim namirnicama za koje se smatra da mogu da izazovu alergije.

Osnovno pravilo je da beba koju majka doji kreće s prehranom sa punih šest meseci, a one koje su na veštačkoj ishrani, to jest, na nekoj adaptiranoj mlečnoj formuli, sa punih pet meseci.

Prvo pirinčana kaša
– Prvo što bi trebalo da se uvede bebi i u jednom i u drugom slučaju to je pirinčana kaša. Ona je neutralnog ukusa, nije ni slatka ni slana i daje se prva da bi deca kasnije mogla lakše da prihvate i ostale vrste hrane. Dobro prokuvani pirinač se potopi u majčino mleko, ili u adaptirano, tako da se napravi kao kremasta supa – kaže doktorka Todorović.


I ranije je bilo poznato da se u ishranu beba najpre uvodi povrće, jer je ono neutralnije od voća i jer se na taj način sprečava da se beba navikne na slatki ukus. Međutim, neki pedijatri i danas savetuju najpre jabuku, pa šargarepu, pa bananu. To, kaže naša sagovornica, nije dobro i trebalo bi ovim redom: krompir, šargarepa, zatim tikvica, a onda se detetu mogu dati i kelj, karfiol i keleraba.
Bitno je napomenuti da se ove vrste hrane ne uvode odjednom, nego najpre jedna vrsta hrane, sačeka se dva, tri dana, pa se zatim uvodi sledeće povrće i tako redom. Takođe je veoma važno naglasiti da mama mora svako od ovih povrća da uvodi u ishranu bebe posebno. Ne treba smiksati dve, tri vrste hrane u istu kašicu da eventualno ne bi došlo do neke alergijske reakcije.


– Iako se alergije na ovo povrće retko javljaju, ipak je njihovo pojedinačno uvođenje bolje. Na taj način ćemo znati zbog koje namirnice je došlo do eventualne alergijske reakcije – naglasila je doktorka Todorović.


Desetak dana do dve nedelje nakon uvođenja povrća u ishranu bebe mame slobodno mogu da krenu i s voćem, ali moraju da paze da i njega daju odvojeno, u posebnim obrocima.


Kruška pa jabuka


Interesantno je da je po novom načinu prehrane baš kruška voćka koja se prva uvodi u bebinu ishranu. Ranije se smatralo da je kruška teška za varenje, ali kolege gastroenterolozi ističu da nije tako i da je ona neutralnijeg ukusa od ostalog voća. Tek se nakon kruške uvodi jabuka, a nakon nje banana, breskva, pa kajsija. Meso se uvodi u ishranu tek kad beba napuni sedam meseci, nakon što je beba probala svo povrće i voće. Najbolje je najpre joj dati belo meso kratkih vlakana, a to su pileće belo i, po novom načinu ishrane, meso zeca. Tek posle uvodi se teletina, govedina, a novitet je i mlada ždrebetina – ispričala nam je naša sagovornica.


Moguće alergije


U ranijem načinu ishrane važilo je i pravilo da se bebama ne daje riba pre nego što navrše godinu dana, da ne bi izazvala alergiju. Po novom načinu ishrane, kako kaže doktorka Todorović, meso ribe je čak poželjno uvesti u ishranu odojčadi od osmog meseca. Najbolje je dati najpre u malim količinama masnu morsku ribu (losos, tunu, skušu), zato što je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su veoma važne za razvoj mozga deteta.


– Međutim, ako u porodici postoji neko ko je alergičan na ribu, onda znači da je porodična anamneza opterećena i u tom slučaju moguće je da se alergija javi. U tom slučaju treba izbegavati ribu dok beba ne napuni godinu dana – napominje doktorka Todorović.


Kad beba napuni šest meseci može joj se u prehranu uvesti i žumanac s tim što on nema više onu važnost koju je imao nekada i ne mora da se forsira. Dovoljno ga je dati jednom, eventualno dva puta nedeljno i to prvo osminu, zatim četvrtinu, pa polovinu i na kraju celi žumanac. Važno je samo da bude veoma tvrdo kuvan. Izbegavajte da dajete belanac jer je on jak alergen i može da izazove reakciju.


Zabranjeno


U ishranu odojčadi do godinu dana ne treba uvoditi so, jer ona opterećuje bubrege, šećer jer izaziva karijes, med jer je i on jak alergen. Takođe, med može da sadrži i neke bakterije kao što je kliostridijum botulinum, koje mogu da izazovu veoma teška oboljenja. Meko kuvani žumanac takođe je zabranjen jer se u njemu može naći salmonela, kao i mladi sir jer može da izazove neku listeriozu. Orah, kikiriki i crveno voće (malina, jagoda, višnja) takođe su jaki alergeni, kao i plodovi mora.


– I dalje u našem narodu postoji mišljenje da je kravlje mleko dobro za ishranu beba koje ne sisaju. Nažalost, to nije tačno. Ono sadrži mnogo soli i opterećuje bubrege. Sadrži i laktozu, šećer koji može da napravi mikroragade u crevima dok se dete ne navikne na laktozu i da izazove sitna krvarenja u crevima. Zbog velikih molekula belančevina, kravlje mleko može da dovede i do alergije – objašnjava naša sagovornica.


Po ranijem načinu ishrane, pre navršenog devetog meseca nisu se uvodile namirnice koje sadrže gluten. Po novom, bebama koje piju majčino mleko mogu da se od šestog meseca uvedu i namirnice sa glutenom – pšenica i ovas. Smatra se da majčino mleko sprečava glutensku enteropatiju. Zbog toga je potrebno stalno pratiti reakcije bebe. Ako se pokaže neka alergija na gluten, pokazaće se u tom periodu i onda se obustavlja davanje namirnica s glutenom.


Ako dođe do reakcije


Pedijatri kažu da se s ovakvim načinom ishrane, gde se vodi računa o redu, alergije retko javljaju, ali ako do toga ipak dođe, mama treba odmah da prekine s davanjem problematičnih namirnica i da se hitno javi lekaru u domu zdravlja.


– Alergije na neku hranu mogu se javiti u dva oblika. Ako se pojavi sitan osip, raš, ne mora odmah da znači da je alergijski. To će najbolje proceniti vaš lekar.

Alergija na hranu češće se manifestuje pojavom urtikarija, odnosno velikih crvenih promena na koži. Te promene izgledaju kao da je bebu ožarila kopriva i malo su odignute od nivoa kože. Odmah treba obustaviti davanje hrane i javiti se najbližem lekaru. Kao reakcija na neku vrstu hrane mogu da se jave i proliv i povraćanje. Najčešće, alergije na kravlje mleko daju baš ovakvu kliničku sliku – kaže doktorka Todorović.


Ako primetite da se kod vaše bebe iznenada pojavio otok ispod oka ili na očnom kapku ili da joj se nadula usna prekinite obrok. Alergije, kaže doktorka Todorović, veoma retko mogu da budu jako burne, da je beba životno ugrožena. Ipak, ako primetite bilo koju od ovih reakcija, odmah se javite lekaru.


Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!