Pismo jedne mame: Dragi mužu dojilje

 

Znaš li šta tvoja žena radi po cijeli dan? Ona hrani tvoje dijete svojim tijelom. Ovo malo stvorenje koje raste u njoj devet mjeseci još uvijek je zavisno o tvojoj ženi zbog svoje hrane i hidracije. Možda ti je rečeno da novorođena beba doji svakih 2-3 sata. Ono što ti nije rečeno je da bebi potrebno vremena da poraste. Vašoj bebi bit će potrebno dojenje na svakih 2-3 sata tokom jedne godine ili duže (to može značiti da tvoja žena potroši preko 4.000 sati u dojenju tokom prve godine bebinog života). Tvoja žena nema 2-3 sata slobodnog vremena između dojenja.

Razmislite o ovom scenariju-
Beba počinje dojiti u 10 sati ujutro. Beba doji 45 minuta. Tvoja žena pokušava uspavati bebu u 10:50 sati. Beba se budi u 11 sati. Bebi je potrebno promijeniti pelene. Sada je 11:05. Vaša beba će htjeti da ponovo doji u 12 sati. Tvoja žena ima manje od sat vremena dok njeno tijelo ne bude opet potrebno. U savršenom svijetu, ona može za to vrijeme staviti bebu u skakalicu za bebe, staviti veš da se pere, očistiti kuhinju, i usisati dnevnu sobu.

(Ovaj misaoni eksperiment ne uzima u obzir varijable poput bebinog pljuckanja, bebinog nastojanja da se nosi dok spava, ili da tokom promjene pelena dođe do bacanja iste što zahtjeva promjenu odjeće ili eventualno kupanje).

Pogodi šta: tvoja žena je umorna. Dojenje je zaista težak posao. Tvoja supruga dnevno sagori 650 kalorija proizvodeći mlijeko koje hrani vašu bebu. Tvoja žena ima sreće ukoliko u kontinuitetu svake večeri odspava od dva do četiri sata. Tvoja žena je sada mama. Ponudi se da držiš bebu dok se ona tušira ili malo odspava. Napravi večeru (ili kupi nešto na povratku kući). Pospremi po kući (ili se barem nemoj žaliti na nered). Može postati bolje kako beba raste, ali ne mora. Tvoja žena se trudi da uradi najbolje što može.

Iskreno vaša,
Majka bebe

preneto sa: akos.ba

 

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!