Plastični premazi čuvaju zube

Čuli ste za proizvod koji štiti dečje zube od karijesa, ali ne znate baš o čemu se radi i da li je bezbedan. Nema razloga za brigu, reč je o plastičnim premazima koji se stavljaju na zube kako bi bili zaštićeni od karijesa i drugih zubnih bolesti.

Plastični premaz stavlja se na površinu zuba, tačnije na trajne kutnjake i pretkutnjake. Zahvaljujući tom premazu, zubi ostaju zaštićeni od hrane i kamenca koji uzrokuju karijes.
Ako razmišljate o tome da li vašem detetu treba plastični premaz, uzmite u obzir kakvi su vaši zubi (genetika), kakav je uopšteno kvalitet detetovih zuba i kakve su njegove navike i ishrana.
Mnogi zubari preporučuju stavljanje ovog premaza za svu decu kojima su izrasli trajni kutnjaci. Ne morate da strahujete da je reč o još jednom bolnom postupku. Obično su dovoljne jedna ili dve posete zubaru da bi se naneo plastični premaz. Zubar najpre osuši zub (od sline i tečnosti), a zatim stavi premaz i sačeka da se osuši.
Ipak, nemojte da mislite da je plastični premaz stopostotna zaštita od nastanka karijesa. S obzirom na to da se stavlja samo na kutnjake (i pretkutnjake obično nakon šeste godine života) plastični premaz ne može da zaštiti ostale zube, kao ni prostor između.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!