Plivanje je idealno za trogodišnjake

Stručnjaci savetuju – kojim sportom treba da se bave

Plivanje je idealno  za trogodišnjake
Većina roditelja smatra da njihovi mališani treba da se bave nekim sportom. Međutim, često su u dilemi u kom pravcu da ga usmere i u koju sportsku sekciju da ga upišu. Nikada nisu sigurni kada je pravo vreme, da li su mališani dovoljno razvijeni, da li će im biti preteško. Zato ove dane odmora iskoristite i vidite šta vašem mališanu najbolje ide, a o spremnosti dece i najboljim godinama koje se preporučuju za određene fizičke aktivnosti najbolje bi bilo da poslušate stručnjake.


U ovom tekstu vam prenosimo savete stručnjaka, koji su objasnili kako različite sportske aktivnosti utiču na mališana i sa koliko godina bi već mogli da počnu sa treniranjem ili sa rekreacijom.

Kuglanje

Danas je kuglanje veoma popularno među decom i mladima. Na svakom koraku otvaraju se kuglane. Kuglanje je postalo samostalan sport, mada još uvek nije olimpijska disciplina. Uz redovan trening svako dete može da postane snažno, izdržljivo i savitljivo. Kuglanje razvija preciznost i sistematičnost.
Uzrast: od 7 godina

Karate

Karate je klasična japanska borilačka veština koja dozvoljava primenu svih delova tela radi samoodbrane bez oružja. Karate razvija koordinaciju, elastičnost, snagu i okretnost. Zahvaljujući istočnjačkim borilačkim veštinama, deca uče da se koncentrišu, kanališu emocije i usmeravaju energiju u nešto korisno. Veliki plus ove sportske discipline leži u tome što će sve što nauči mališan moći da primeni i u životu, recimo ako u dvorištu treba da se odbrani od nasilnika. Karate ujedno jača i čeliči ceo organizam.
Uzrast: od 5-6 godina

Badminton

Igra s reketom i pernatom lopticom nije samo zanimacija izletnika u prirodi, već i potpuno nezavisan vid sporta. Izvanredno razvija brzinu reakcija, doprinosi gipkosti celog tela i odličnoj kondiciji. Reket za badminton je lagan, pa se mališan neće naprezati u igri.
Uzrast: od 6-7 godina

Gimnastika

Spretni kolutovi na strunjačama, igra s trakom ili loptom, greda, razboj, parter… Dok su deca mala, lako prave stoj, most ili špagu. Ne plaše se grede i s lakoćom se pentraju na razboj. Stiču gracioznost, lepo držanje, pravu kičmu i snažne mišiće.
Uzrast: od 4 godine

Tenis

U celom svetu jedan od najpopularnijih sportova. Koristan je za opšti fizički razvoj, koordinaciju pokreta, razvoj snage. Ali pre nego što stignu do Vimbldona, male šampione čekaju dugogodišnji uporni treninzi: sa pet godina tri puta nedeljno, sa šest – četiri, a što su stariji, to se napor povećava.
Uzrast: od 5 godina

Plivanje

Plivanje razvija pluća i celokupnu muskulaturu. Najveći minus za malu dece krije se u tome što se ona na samom početku treniranja često prehlade. Zato roditelji treba da vode računa da dete zimi dobro osuši kosu i ne zaboravlja da stavi kapu.
Uzrast: od 2-3 godine

Sportski ples

Sportski ples je takmičarska aktivnost koja spaja umetnost i sport. Jedna je od retkih disciplina u kojoj se devojčice i dečaci ravnopravno nadmeću i to na istom mestu. Mališani će naučiti da savršeno vladaju svojim telom, ispraviće kičmu, imaće graciozan hod. Plesači su veoma izdržljivi, imaju zavidno jaku muskulaturu, čvrstu kičmu, razvijenu koordinaciju, gipkost i ravnotežu.
Uzrast: od 4 godine

Umetničko klizanje
Lepi kostimi, ushićeni gledaoci, raznorazni akseli i drugi elementi od kojih publici zastaje dah… Istina, sve to sledi tek posle dugih godina upornih treninga, padova i modrica. Put u veliki sport na ledu treba početi sa 4-5 godina. Jer upravo u tom uzrastu dečji mišići i tetive su veoma elastični, pa vašem budućem šampionu nije teško da visoko podigne nogu ili da se spusti u čučanj. Osim toga, mališani takoreći ne osećaju strah, pa lako nauče i izvode i najteže akrobatske elemente.
Morate ipak imati na umu da su i na treninzima i na takmičenjima moguće povrede.
Uzrast: od 4-5 godina

Aikido

Aikido je japanska borilačka veština. Razvija koordinaciju, snagu i spretnost. Mališan će postati jači i sigurniji u sebe, neće se bojati da se odbrani ako ga zadirkuju stariji drugari.
Uzrast: od 5 godina

 

 

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!