Podvalite im povrće

Ne vole da jedu povrće? Kako god da ga pripremite, uvek pronađu ono „zeleno“? Niste jedini. Istraživanja, doduše američka, pokazuju da čak 60 odsto adolescenata pojede samo jednu voćku ili jednu vrstu povrća u toku dana. Uzrok tome su navike iz detinjstva. Pa ako već ne ide nikako drugačije, vi pokušajte da im podvalite zeleno.

To ne znači da treba da im zauvek zabranite brzu hranu. Upravo suprotno, iskoristite picu i slične stvari kao njihovu omiljenu hranu u koju ćete sakriti povrće. Evo nekoliko predloga za nove varijante njihove omiljene hrane.

Pileći „prstići“
Verovatno mislite da tu nema baš bogzna šta da se napravi ili sakrije. Ipak, umesto masnog pomfrita, kao prilog pilećim prstićima možete da napravite domaći kuvani sweet potato fries, izgleda skoro identično. Takođe, pokušajte sa prženom šargarepom – pripremite je na isti način kao i pomfrit. Ovako spremljen krompir je mnogo bolji od kupovnog jer je bogatiji vitaminom A i sadrži dosta vlakana ako ostavite koru. U ovako spremljen krompir možete da dodate i dosta povrća. Deca će ga pojesti s krompirima.
Ekstra savet: napravite sami pileće prstiće ili medaljone od pilećih prsa, kao kad pohujete jelo (u smesu dodajte jaja i nemasno mleko, prezle ili kukuruzno brašno). Pecite ih u rerni na otprilike 220 stepeni oko 20 minuta.

Pica
Bilo da je grejete, naručujete ili pravite sami, napunite je prirodnim energentima, poput naseckanog paradajza, paprika, brokolija ili listića bosiljka. Rezervišite 1/4 ili pole šoljice za povrće koje ćete staviti na picu.
Ako picu pravite sami, odaberite testo od integralnog brašna i niskomasnog sira (možete da pokušate i da kombinujete parmezan i čedar sa mocarelom). Što je jači ukus sira koji koristite, koristićete ga u manjim količinama.

Testo i sir
Ako imate već gotov sos za ovo jelo, samo mu dodajte smrznuto povrće (poput karfiola, brokolija, šargarepe). Nemojte odmah da pretpostavljate da se to deci neće svideti – sve ima bolji ukus kada je zaronjeno u sir! I to je jedan od najboljih skrivača povrća i druge zdrave hrane koju vaši mališani ne vole. Sir i razni umaci najbolje će sakriti zdravo zelenilo.
Još jedan savet kao i kod pice. Ako jelo pravite sami, upotrebite integralno brašno i niskomasni sir (ponovo se savetuje čedar kao dobra opcija).

Pravilo jednog zalogaja
Ako ne vole povrće predlažemo i ovo pravilo koje često daje rezulate: čak i ako deca ne vole izgled povrća moraju da poedu bar jedan zalogaj. Ako im se ni tada ne svidi, onda ne moraju da ga pojedu. Ovo poništava mnoge svađe oko ishrane tokom obroka, a većini dece se povrće ipak svidi kada probaju hranu. Pokušajte, mogli biste da budete prijatno iznenađeni koliko različite hrane vaša deca zapravo žele da pojedu.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!