Počela sezona virusnih infekcija

Izvor: Mondo

Broj Beograđana obolelih od infekcija disajnih puteva ove nedelje je dostigao čak 17.045 osoba, što je za 37,5 odsto više nego prošle nedelje. Epidemiolozi kažu da je porast iz nedelje u nedelju sve veći, a da su ove godine respiratorne boljke poranile, pišu “Novosti”.
Prema rečima dr Veljka Đerkovića, epidemiologa Gradskog zavoda za javno zdravlje, među obolelima je najveći broj dece od pet do 19 godina. Više od polovine registrovanih sa nekom od infekcija su upravo mališani.
Odmah za njima slede najmlađi, do četiri godine starosti, kojih je 25,7 odsto, dok je radno sposobnih 25,7. Starijih od 60 godina samo je 5,2 odsto, što je dobro, naglašavaju lekari.

“Najčešće su u pitanju virusne infekcije, ali mali broj su i bakterijske kao što su streptokoke, stafilokoke”, objašnjava dr Đerković za “Novosti”.
“Ipak, broj dosta dinamično raste. Dok je pre dve nedelje bio 9.500, krajem prošle 12.300 sada je već 17.045. Ovegodine je sezona kijavica počela nešto ranije, verovatno zbog naglog i neočekivanog pada temperature. Ali, u narednom periodu zime i proleća, ovakve infekcije su očekivane”, zaključuje dr Đerković.
Mališane koji imaju simptome akutnih infekcija disajnih organa ne bi trebalo voditi u vrtić i školu, da ne bi bila inficirana i druga deca.
Iako sezona gripa još nije počela, najbitnija je prevencija. Doktor Saša Čaprić, iz DZ “Stari grad”, objašnjava da period inkubacije kod gripa traje oko dva dana.
“Lečenje bi trebalo da bude bez antibiotika uz uzimanje prirodnih vitamina i dosta tečnosti”, kaže dr Čaprić za “Novosti”, dodajući da je zbog mogućih komplikacija ležanje obavezno.
Glavni simptomi gripa su drhtavica, visoka temperatura, fizička i psihička iscrpljenost, znojenje, bolovi u mišićima, zapaljenje sinusa, kašalj, bolovi u grlu…

Najbolja preventiva protiv gripa je vakcina, a idealan period za vakcinisanje jeste kraj oktobra i novembar.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!