Pojava prvih zubića

Mliječni zubi obično počinju rasti tokom četvrtog do sedmog mjeseca.

Dva prednja zuba (središnji sjekutići), bilo gornje ili donje vilice, obično se pojavljuju prvi. Prije nego mu počnu rasti prvi kutnjaci, nastat ċe pauza, a oko prvog rođendana dobiti ċe prvi od tih zubića. Oštar i pravilan oblik ovih zuba omogućuju im da izbiju lako, znatno lakše nego što će biti slučaj s velikim i širim kutnjacima.

Velika je varijabilnost u vremenu nicanja zuba. Ako vaše dijete ne pokazuje zubiċe u ovom periodu i kasnije, ne trebate se brinuti. Vrijeme nicanja prvih zubiċa može biti određeno nasljedstvom, i to ne znači da nešto nije u redu.

Rast mliječnih zuba povremeno može uzrokovati razdražljivost, plač, i temperaturu (ali ne više od 38,3 ), pretjerano slinjenje, i želju za žvakanjem nečeg tvrdog. Desni oko novih zubiċa će nabubriti i biti natečene. Za ublažavanje nelagode vaše bebe, pokušajte nježno trljanje i masiranjem desni s jednim od svojih prstiju. Prstenovi za desni su korisni, ali bi trebali biti izrađeni od čvrste gume. (Prstenovi koji se zamrzavaju nisu dobri i mogu izazvati više zla nego dobra.) Lijekovi kojima se trlja bebine desni su nekorisni jer se speru iz bebinih usta u roku od nekoliko minuta. Neki od ovih medikamenata koji se utrljaju na desni mogu biti i štetni ako se previše koriste i dijete proguta pretjeranu količinu.

Ako vaše dijete izgleda posebno malaksalo ili ima temperaturu veću od 38,3 to vjerovatno nije zbog nicanja zubiċa, te bi trebao konzultirati pedijatra. Uzrok ovih problema ne mora biti rast zubi jer djeca svašta stavljaju u usta unoseći na taj način razne klice u organizam. Dakle, temperatura ili proljev koji su se pojavili tokom izbijanja zubića mogu biti i posljedica neke infekcije. Prvi zubići izlaze veoma lako. Tek prvi kutnjaci, koji izbijaju oko prve godine života, mogu izazvati pravu bol.

Prvi zubi nisu namijenjeni žvakanju pa njihova pojava ne treba ubrzati proces odvikavanja od dojenja. Ali, moguće je da vas dijete pri podoju počne gristi za bradavicu. Nemojte to shvatiti kao njegovu želju za odvikavanjem od sisanja. (preporuka za čitanje: Zubići – beba grize bradavicu za vreme podoja)

Kako čistiti nove zube?

Jednostavno, mekom četkicom za djecu od prvog puta kad vidite zubiċe.
Kako biste spriječili karijes, nikad ne dopustite da beba zaspi s bočicom, bilo za vrijeme popodnevnog spavanja ili noću. Mlijeko se zadržava oko zuba i stvara plodno tlo za kvar.
Obična voda je za zubiće mnogo bolja od pijenja slatkih napitaka, a pomaže u uklanjanju komadića hrane koji se zadržavaju u ustima. Naučite dijete da pije iz čašice s kljunom ili iz obične čaše, radije nego iz bočice. Korištenje bočice pripomaže nastanku karijesa.

izvor: gugu.ba

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!