15. maj Niš – Obeležavanje Dana porodice

Niš Dan porodice

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 1993. godine 15. maj Svetskim danom porodice kako bi ohrabrila zemlje članice da prepoznaju potrebu za osnaživanjem porodice kao institucije. Mislimo da ovaj dan do sada nije dovoljno i na adekvatan način obeležavan u Nišu i zato želimo na drugačiji način da ukažemo na značaj ovog dana i pre svega na važnost zdravih odnosa u porodici.

Ideja nam je da u najvećem niškom parku Čair, organizujemo jednodnveni događaj posvećen porodici i svim njenim članovima, od najmlađih ili tek planiranih, do glave domaćinstva. Želimo da 15. maj predstavlja praznik za celu porodicu, da to bude dan kada će svi zajedno doći u park i lepo se provesti. Potrudićemo se da u parku postavimo zanimljive punktove na kojima će posetioci moći da se zabavljaju uz dobru muziku, glumce, animatore… Da pokažu i provere svoje znanje i veštine i da osvoje vredne i zanimljive nagrade.

Ovaj događaj, koji realizujemo uz finansijsku podršku gradske opštine Medijana i logističku pomoć Kancelarije za mlade grada Niša, ima za cilj da uz zabavni karakter, kroz seriju radionica i stručnih predavanja ukaže na to da i u vremenima siromaštva i nesigurnosti shvatimo da je porodica poslednja brana promenjenim vrednostima u svetu u kome socijalne razlike i nepravda sve više postaju pravilo, a sve manje izuzetak. Upravo zato želimo da utičemo na svest građana, ali i vlasti da je potrebno učiniti sve kako bi se i u idejama i u svakodnevnom životu svi vratili porodici kao osnovnoj vrednosti i temelju društva koji će nas očuvati u teškim i nesigurnim vremenima.

Ovo je deo spiska učesnika ovogodišnjeg Dana porodice:

-Udruženje „Taka“ iz Niša koje okuplja ljude koje zanima ili se bave nekim aspektima ili veštinom koja nam dolazi iz Japana. Udruženje „Taka“ će se predstaviti aikido prikazom, a za najmlađe su pripremljene radionice u kojima mogu da se oprobaju u ispisivanju slova i manga crtanjem.

-GRUBB centar je fondacija koja kroz umetničke i edukativne programe od 2006. godine podstiče redovnoškolovanje romske dece u Nišu, Novom Sadu i Beogradu. Grubb će izvesti spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike. Tekstovi, muzika i koreografije su rezultat rada na muzičkim i plesnim radionicama. Grubb slavi romsku kulturu i ohrabruje mlade izvođače da budu ponosni na svoje korene.

-Dečje ekološko pozorište koje radi pri Dečijem ekološkom pokretu Niš koji je osnovan u cilju podizanja ekološke svesti dece i odraslih. Glumci pozorišta su starosti od 3 do 15 godina, a kroz ekološke predstave deci se uspešno približava pojam ekologije kao značajne nauke za čovečanstvo i ujedno podiže ekološka svest. Za publiku će mladi glumci izvesti svoju novu predstavu „Sadi cveće ne smeće“

-Dečji hor „Vilenjaci“ koji je osnovan 2007. godine pri Studentskom kulturnom centru. Od 2012. god. Vilenjaci rade u okviru centra za talente Fabrika umetnika. Ovo je, po uzrastu, najmlađi hor u Nišu, jer okuplja decu koja imaju od 3 do 13 godina. Repertoar horića je raznovrstan, obuhvata dečiju muziku ali i poznate obrade domaćih i stranih melodija, prilagođene pevačkim sposobnostima hora. Tema njihovog repertoara u petak. 15. maja biće ljubav.

-Psihosfera centar Niš je centar za pružanje usluga iz oblasti primenjene psihologije, a za najmlađe su predviđene radionice na štandu: „Porodično srce“„Šta možemo raditi sa mamom i tatom“ „Prepoznaj emociju, prepoznaj nameru“ „Dobra mama, dobar tata“„Kućna pravila“„Pravila za male, pravila za velike“.Takođe, psiholozi iz centra održaće i predavanje na temu „Veština roditeljstva“ – kratak vodič za roditelje: kako korigovati ponašanje dece, kako napraviti granice, fizička kazna da ili ne? Biće reči i odoslednostii, pravilima, poštovanju, prijateljstvu…

-Grupa „Nišlijke koje podržavaju dojenje“ u sklopu udruženja Info centar održaće predavanje na temu: „Dojenje iz ugla porodice“ a u neformalnom delu predviđen je razgovor sa roditeljima.

Očekujemo vas u petak, 15. maja od 16h do 19:30h na prostoru u parku Čair iza zgrade Dečijeg centra.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!