Položaji za dojenje i pravilno postavljanje bebe na dojku (opis i video)

Jedna od najvažnijih stavki, kada je početak dojenja u pitanju, tj u toku prve dve nedelje, je pravilno postavljanje bebe na dojku. Ono je osnova izbegavanja raznih problema sa dojenjem. Kasnije će sve to biti stvar prakse i jedna od stavki kojih se treba prisetiti ukoliko dođe do nekog problema sa dojenjem. Dobro postavljanje bebe na dojku će sprečiti pojavu ragada i u isto vreme će olakšati bebi put do njenog mleka.

polozajLoše postavljanje bebe na dojku može da izazove pojavu ragada (ranica na bradavicama koje jaaaako mnogo bole dok se ne zaleče), pojavu mastitisa (jer beba nije u stanju da pravilno izvlači mleko pa dolazi do njegovog nagomilavanja), pa i slabo napredovanje bebe.

Mama i beba su dva aktivna učesnika u dojenju i od oboje se očekuje da aktivno sarađuju radi što lakšeg i uspešnijeg dojenja.

PS. Kažu da bebama koje su sisale palac dok su bile u maminom stomaku kada se rode treba malo više pomoći oko pravilnog postavljanja na dojku jer je potrebno da nauče da spuste jezik za vreme sisanja, a ne da ga uvlače u usta kao što su navikle u skomaku.

Pravilan položaj bebinih usta na dojci

Položaji za dojenje

Postoji više različitih položaja u kojima je moguće dojiti bebu. Svaki tim, koji sačinjavaju mama i beba, vremenom pronađu onaj koji im je najlakši, najbolji iili najefikasniji. Možda je najefikasnije da pogledate ranije objavljen tekst sa slikom na:

POLOŽAJI ZA DOJENJE U SLIKAMA

Ukoliko vam treba još neki detalj kako se namestiti za podoj, izvolite:

Osnova dobrog položaja za dojenje je da se prvo mama, tj vi, udobno namesti. Potrebno je da vi primaknete bebu na dojku, a ne da dojku i sebe savijate ka bebi. Takođe je obavezno da beba bude okrenuta direktno ka dojci, a ne da bude u takvom položaju da je potrebno da okreće glavu u stranu da bi sisala. Znači vi se udobno namestite, bez obzira da li ležite ili sedite, primaknite bebu do dojke tako da beba gleda direktno u nju, bebina glava u odnosu na telo (kičma i glava) treba da bude u pravoj liniji (da se ne naginje ni napred ni nazad).

Pridržavajte bebina leđa jer će joj to dati sigurnost da ne mora da razmišlja o polozaju svog tela već može da se skoncentriše isključivo na sisanje. Ukoliko ste zauzeli dobar položaj beba će nesmetano da sisa a vi nećete imati bolove u vratu, leđima ili rukama nakon podoja.

Stavljanje bebe na dojku

Video sa primerima kako postaviti bebu na dojku, ako želite prevod kliknije na oznaku CC u donjem desnom uglu video snimka:

Da bi bebi olakšali dobro postavljanje na dojku, pogotovo kod majki koje imaju nešto veće dojke, potrebno je da dojku pridržavate slobodnom rukom. Obuhvatite dojku sa svoja četiri prsta ispod nje a palcem iznad. Obratite pažnju da ni prsti ni palac ne dodiruju areolu da bi beba mogla da obuhvati što veći deo areole. Pridržavanjem dojke bebi će biti lakše da sisa a da im se dojka zbog svoje težine ne izvlaci iz usta. Ukoliko je ne pridržavate dojka će kliznuti iz usta i beba će „sisati“ samo bradavicu, neće dobiti mleko a na bradavici će se stvoriti ragade. Kod većih dojki palac takođe može da pomogne da bebin nosić ostane slobodan.

Ohrabrite bebu da široko otvori usta

Posle prvog dana dojenja bradavice mogu malo da bole. Ovo je potpuno normalno jer bradavicama ipak treba malo vremena da ojačaju. Posle par dana dojenja kada mleko krene i ova neprijatnost će se povući. Ukoliko dođe ipak do pojave ragada (ranica) to je znak da je bebi potrebno ubaciti veću površinu areole u usta gde beba neće moci da žvaće bradavicu. Biće potrebno odprilike dva dana da se stanje popravi kada se beba pravilno postavi.

Da bi beba otvorila dovoljno jako usta zagolicajte je bradavicom ili prstom po obrazu ili po ivici gornje usne. Kada beba raširi usta privucite je na dojku i ako ima potrebe pomognite joj da obuhvati ustima što veći deo areole. Ukoliko beba nije dobro uhvatila dojku izvucite je lagano iz bebinih usta i pokušajte još jednom. Ako je beba nezainteresovana da ovtori usta pokušajte sa trikom da pustite iz dojke kap dve mleka i primaknite bebu. Miris ce je možda stimulisati pa pokusajte ponovo sa postavljenjem bebe.

Znaci da je beba dobro postavljena na dojku

 • Bebino celo telo je okrenuto ka maminom telu
 • U bebinim ustima je bar 3cm dojke
 • Beba je toliko blizu majke da njena brada dodiruje dojku a nosić je slobodan
 • Donja usna prekriva veći deo areole od gornje
 • Kada je na dojci bebine usne su izvrnute ka vani i opuštene
 • Bebin jezik se vidi između donje usne i dojke (viri)

Jedan od video snimaka koji može da vam pomigne oko pravilnog postavljanja bebe na dojku:

Skidanje bebe sa dojke

Mame nemojte da skidate bebu sa dojke, ona mora da odluči kada joj je bilo dosta mleka!

Ukoliko ste u grupi mama kojima je rečeno da gledaju na sat kada doje u prvim danima da bi sprečile stvaranje ranica na bradavica, morate znati da ako je beba dobro postavljena na dojku i dojenje vas u tom trenutku ne boli, to je znak da pustite bebu da sisa koliko god želi. Nemojte prekidati podoj ukoliko je sve ok samo zbog toga što vam je neko rekao da podoj treba da traje toliko i toliko minuta.

Ukoliko iz nekog razloga želite da skinete bebu sa dojke onda to uradite tako što ćete prekinuti vakum koji se za vreme dojenja stvara u bebinim ustima i to tako što ćete lagano uvući vrh svog prsta u ugao bebinih usta ili pritisnuti bebinu bradu na dole.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

4 Comments

 1. Zdravo,
  Počela sam da dojim bebu od 45 dana bez silikonskih bradavica
  Sisa dugo, svaku po 20 min.
  Zanima me da li je potrebno da je ga postavim na rame za podrigivanje jer on zaspe..?
  Hvala

  1. Tereza says:

   Poštovana Aleksandra,
   podizanje beba da im se omogući podrigivanje nije nešto što se mora pod obavezno raditi, ali se pokazalo da jako pomaže većini beba. Smanjuje im prisustvo gasova i bola u stomačiću, smanjuje bljuckanje, i ljepše spavaju. Potrudite se da to podizanje da podrigne bude dio Vaše rutine, a ako bebi u tom momentu nije bilo potrebno, nikakve štete od toga što ste se malo družili i držali.

   srdačan pozdrav
   Tereza Kiš
   vaša savjetnica za dojenje

  2. Biljana says:

   Koliko treba da traje jedan podoj, da li treba da sisa na obe dojke jedan podoj ili na jednu jedan a na drugu sledeci? Moja beba ponekad zaspi dok sisa i nikad ne znam da li je gladan jos, nekad sisa 30 min na obe dojke po 15 i za sat vremena trazi opet..

  3. Tereza says:

   Poštovana Biljana,
   Dojenje i sve što ima veze sa njim je ozbiljna tema te joj se tako mora i pristupiti. Svaki problem se mora adekvatno sagledati i dati savjet.

   Imate dvije opcije pa sami izaberite, da li želite godišnje članstvo ili jednokratnu konsultaciju

   Godišnje članstvo:
   Uz članstvo imate pravo na godinu dana konsultacija, prema svojim potrebama i povremeno popuste na druge usluge u odnosu na neregistrovane članove.
   Detalji o tipovima članarine su na linku ispod:
   https://superbeba.com/2018/01/09/clanarina-moja-podrska-dojenju/

   Jedna konsultacija (bez članstva):
   https://superbeba.com/product/konsultacija-podrska-dojenju/

   A na ovom linku imate detalje kako se popunjava obrazac na sajtu:
   https://superbeba.com/kako-izvrsiti-uplatu-preko-sajta/

   srdačan pozdrav

Odgovori

error: Content is protected !!