Položaji za dojenje i pravilno postavljanje bebe (opis i video)

Jedna od najvažnijih stavki, kada je početak dojenja u pitanju, tj u toku prve dvije nedjelje, je pravilno postavljanje bebe na dojku. Pravilno postavljanje bebe na dojku je osnova izbjegavanja raznih problema sa dojenjem. Kasnije će sve to biti stvar prakse i jedna od stavki kojih se treba prisjetiti ukoliko dođe do nekog problema sa dojenjem, ali za početak je jako bitno sve postaviti na svoje mjesto i usavršavati pravilan hvat. Dobro postavljanje bebe na dojku će spriječiti pojavu ragada i u isto vrijeme olakšati bebi put do njenog mlijeka.

Šta se može desiti ako beba ima loš položaj za sisanje?

polozajLoše postavljanje bebe na dojku može izazvati:

 • pojavu ragada (ranica na bradavicama koje jaaaako mnogo bole),
 • pojavu mastitisa – upale dojke (jer beba nije u stanju pravilno izvlačiti mlijeko pa dolazi do njegovog nagomilavanja),
 • slabo napredovanje bebe, 
 • i opadanje količine mlijeka.

Majka i beba su dva aktivna učesnika u dojenju i od oboje se očekuje da aktivno sarađuju radi što lakšeg i uspešnijeg dojenja.

PS. Kažu da bebama koje su sisale palac dok su bile u maminom stomaku kada se rode treba malo više pomoći oko pravilnog postavljanja na dojku jer je potrebno da nauče spustiti jezik za vreme sisanja, a ne da ga uvlače u usta kao što su navikle u stomaku.

Pravilan položaj bebinih usta na dojci

Pravilno postavljanje bebe na dojku

Postoji više različitih položaja u kojima je moguće dojiti bebu. Svaki tim, koji sačinjavaju majka i beba, vremenom pronađe onaj položaj koji im je najlakši, najbolji iili najefikasniji. Možda je najbolje da pročitate ovaj ranije objavljen tekst sa slikama na:

POLOŽAJI ZA DOJENJE U SLIKAMA

Ukoliko vam treba još neki detalj kako se namjestiti za podoj, izvolite:

Osnova dobrog položaja za dojenje je da se prvo majka, tj vi, udobno namjestite. Potrebno je da primaknete bebu na dojku, a ne da dojku i sebe savijate ka bebi. Takođe obavezno je da beba bude okrenuta cijelim tijelom direktno ka dojci, a ne da bude u takvom položaju da je potrebno da okreće glavu u stranu kako bi sisala. Znači udobno se namjestite, bez obzira ležite li ili sjedite, primaknite bebu do dojke tako da beba gleda direktno u nju, bebina glava u odnosu na tijelo (kičma i glava) treba da bude u pravoj liniji (da se ne naginje ni napred ni nazad).

Pridržavajte bebina leđa jer će joj to dati sigurnost da ne mora razmišljati o položaju svog tijela već se može skoncentrisati isključivo na sisanje. Ukoliko ste zauzeli dobar položaj beba će nesmetano sisati, a vi nećete imati bolove u vratu, leđima ili rukama nakon podoja.

Video postavljanja bebe na dojku i zašto je to bitno:

Video sa primjerima kako postaviti bebu na dojku, ako želite prevod kliknije na oznaku CC u donjem desnom uglu video snimka:

Kako bi bebi olakšali dobro postavljanje na dojku, pogotovo kod majki koje imaju nešto veće dojke, potrebno je dojku pridržavati slobodnom rukom. Obuhvatite dojku sa svoja četiri prsta ispod nje, a palcem iznad. Obratite pažnju da ni prsti ni palac ne dodiruju areolu da bi beba mogla obuhvatiti što veći dio areole. Pridržavanjem dojke bebi će biti lakše da sisa, a da im se dojka zbog svoje težine ne izvlači iz usta. Ukoliko je ne pridržavate, a pogotovo ako je dojka veća, ona će vremenom kliziti bebi iz usta i beba će „sisati“ samo bradavicu, neće dobiti mlijeko, a na bradavici će se stvoriti ragade. Kod većih dojki palac takođe može da pomogne da bebin nosić ostane slobodan, ali taj manevar nije neophodan jer je bebin nosić tako građen i namješten da olakšava disanje čak i kada je blago zaronjen u dojku. 

Ohrabrite bebu da široko otvori usta

Poslije prvog dana dojenja bradavice mogu malo da bole. Taj bol se najčešće javlja podd uticajem hormona.  Nakon što je prošlo par dana od porođaja taj bol bi morao u potpunosti nestati i podoji moraju biti bez bola. Ukoliko dođe ipak do pojave ragada (ranica) to je znak da se ne radi o ovoj vrsti prolazne nelagode već se radi o lošem položaju bebe na dojci. Bebi je potrebno pomoći da uhvati što veći dio areole. Bit će potrebno odprilike dva dana da se stanje popravi, nakon pravilnog postavljanja bebe na dojku na kojoj je prisutna ranica. 

Kako bi beba otvorila dovoljno jako usta zagolicajte je bradavicom ili prstom po obrazu ili po ivici gornje usne. Kada beba raširi usta privucite je na dojku i ako ima potrebe pomognite joj da obuhvati ustima što veći dio areole. Ukoliko beba nije dobro uhvatila dojku, izvucite je lagano iz bebinih usta i pokušajte još jednom. Ako je beba nezainteresovana da ovtori usta pokušajte sa trikom da pustite iz dojke kap dvije mlijeka i primaknite bebu da ga osjeti. Miris će je možda stimulisati pa pokušajte ponovo sa postavljenjem bebe.

Znaci da je beba dobro postavljena na dojku

 • Bebino cijelo tijelo okrenuto je ka maminom tijelu
 • U bebinim ustima je bar 3cm dojke
 • Beba je toliko blizu majke da njena brada dodiruje dojku, a nosić je slobodan
 • Donja usna prekriva veći dio areole od gornje usne
 • Kada je na dojci bebine usne su izvrnute ka vani i opuštene
 • Bebin jezik se vidi između donje usne i dojke (viri)

Jedan od video snimaka koji može da vam pomigne oko pravilnog postavljanja bebe na dojku:

Skidanje bebe sa dojke

Mame nemojte skidati bebu sa dojke, ona mora da odluči kada joj je bilo dosta mleka!

Ukoliko ste u grupi mama kojima je rečeno da gledaju na sat kada doje u prvim danima da bi sprečile stvaranje ranica na bradavica, dobili ste loš savjet. Dužina podoja nema nikakav uticaj na pojavu bola u bradavicama. Morate znati da ako je beba dobro postavljena na dojku i dojenje vas u tom trenutku ne boli, to je znak da pustite bebu da sisa koliko god želi. Nemojte prekidati podoj ukoliko je sve ok samo zbog toga što vam je neko rekao da podoj treba da traje toliko i toliko minuta.

Ukoliko iz nekog razloga želite da skinete bebu sa dojke onda to uradite tako što ćete prekinuti vakum koji se za vreme dojenja stvara u bebinim ustima. Kako? Jednostavno. Lagano uvucite vrh svog prsta u ugao bebinih usta ili pritisnite bebinu bradu na dolje. Beba će otvoriti usta i bradavica će izaći van.

Ako ste ovo uradili jer je beba uhvatila plitko dojku onda se potrudite krenut od početka. Sretno!

Tereza Kiš
savjetnica za dojenje

urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

4 Comments

 1. Zdravo,
  Počela sam da dojim bebu od 45 dana bez silikonskih bradavica
  Sisa dugo, svaku po 20 min.
  Zanima me da li je potrebno da je ga postavim na rame za podrigivanje jer on zaspe..?
  Hvala

  1. Tereza says:

   Poštovana Aleksandra,
   podizanje beba da im se omogući podrigivanje nije nešto što se mora pod obavezno raditi, ali se pokazalo da jako pomaže većini beba. Smanjuje im prisustvo gasova i bola u stomačiću, smanjuje bljuckanje, i ljepše spavaju. Potrudite se da to podizanje da podrigne bude dio Vaše rutine, a ako bebi u tom momentu nije bilo potrebno, nikakve štete od toga što ste se malo družili i držali.

   srdačan pozdrav
   Tereza Kiš
   vaša savjetnica za dojenje

  2. Biljana says:

   Koliko treba da traje jedan podoj, da li treba da sisa na obe dojke jedan podoj ili na jednu jedan a na drugu sledeci? Moja beba ponekad zaspi dok sisa i nikad ne znam da li je gladan jos, nekad sisa 30 min na obe dojke po 15 i za sat vremena trazi opet..

  3. Tereza says:

   Poštovana Biljana,
   Dojenje i sve što ima veze sa njim je ozbiljna tema te joj se tako mora i pristupiti. Svaki problem se mora adekvatno sagledati i dati savjet.

   Imate dvije opcije pa sami izaberite, da li želite godišnje članstvo ili jednokratnu konsultaciju

   Godišnje članstvo:
   Uz članstvo imate pravo na godinu dana konsultacija, prema svojim potrebama i povremeno popuste na druge usluge u odnosu na neregistrovane članove.
   Detalji o tipovima članarine su na linku ispod:
   https://superbeba.com/2018/01/09/clanarina-moja-podrska-dojenju/

   Jedna konsultacija (bez članstva):
   https://superbeba.com/product/konsultacija-podrska-dojenju/

   A na ovom linku imate detalje kako se popunjava obrazac na sajtu:
   https://superbeba.com/kako-izvrsiti-uplatu-preko-sajta/

   srdačan pozdrav

Odgovori

error: Content is protected !!