Položaji za dojenje kada majka ima velike dojke

Dojenje može da donese sa sobom neke specifične probleme, ili bolje da kažem izazove, ženama sa većim dojkama – od problema sa pravilnim postavljanjem deteta na dojku, preko pronalaženja adekvatnog brushaltera. 
U ovom tekstu se osvrćem baš na probleme/izazove dojenja sa većim dojkama. 

Potrebno je naravno napomenuti na samom početku teksta daveličina dojki NIJE direktno vezana za sposobnost dojenja ilikoličinu mleka koju žena može da proizvede. Velike dojke ne značeautomatski mnogo mleka i uspešno dojenje kao što ni manje dojke neznače probleme sa manjkom mleka ili nemogućnošću dojenja.

[wp_ad_camp_1]

Položaji za dojenje

Bez obzira na veličinu dojki, svaka majka i dete imaju nešto svoje vezano za anatomiju i način kako im najbolje odgovara da se pravilno ameste za dojenje. Ono što jednoj majci i njenim detetu odgovara kod druge majke i njenig deteta kože da bude smetnja tj da oteža dojenje. Veličina dojki tu ne igra neku posebnu ulogu.

Neke od položaja za dojenje možete videti ovde, a tu su opisani tj prikazani slikama samo neki od njih:

Opšti saveti vezani za dojenje sa većim dojkama

 • Pružite podršku svojoj dojci za vreme podoja: postavite ruku tako da se palac nalazi sa gornje strane dojke, a četiri prsta sa donje strane. Prsti pomažu tako što preuzimaju na sebe deo težine dojke. Ovaj položaj ruke tj šake i prstiju je poznat pod imenom C hvat zbog položaja u kom se nalaze prsti i palac, formirajući oblik latiničnog slova C. Ovakav način držanja dojke pomaže i sprečava da dojka zbog svoje težine ispada lako iz bebinih usta, beba lakše zadržava dojku u ustima. Držanje dojke na ovaj način sprečava i vršenje pritiska dojkom na telo deteta koje se nalazi ispred nje.
 • Nosić u pravcu bradavice. Opšti savet je da je pri postavljanju na dojku bebin nosić u visini bradavice pre nego što počnete sa nameštanjem. Ovako nešto je malo teže videti ako su dojke veće. Vodite računa da pri proveri gde je beba u odnosu na dojku ne pomerate dojku previše desno ili levo, u odnosu na njenu prirodnu poziciju, jer to može otežati pravilno nameštanje. Ako dojku previše pomerite u stranu u odnosu na centralni položaj koji prirodno zauzima, onda se lako može desiti da kada namestite dete na dojku ona lagano, tražeći svoj prirodni položaj, isklizne detetu iz usta. Pridržavanje dojke, kako je opisano u predhodnom pasusu, pomaže da se spreči ispadanje dojke iz bebinih usta.
 • Jastuci za dojenje i stolice. Klasični jastuci za dojenje će najverovatnije biti nepotrebni jer će beba lako doći do dojke. Oni se mnogo češće koriste kod žena sa manjim dojkama kako bi se beba podigla da bude bliže dojkama. Jastuk može da bude koristan kao podrška vašim leđima ili rukama. Što se tiče stolice u kojoj ćete dojiti gledajte da bude bez rukohvata sa strana i da bude dovoljno prostrana da se komotno možete namestiti u udoban položaj. Nekim majkama jako prija da noge podignu na nisku stolicu, bez obzira da li se radi o niskoj stolici da se na nju spuste stopala ili da se možete ispružiti.

1 Ragbi položaj

Položaj sa ovim imenom u kom se dete nalazi ispod majčine ruke, sa nogicama okrenutim ka majčinim leđima, je dobio ime po načinu kako se drži lopta u ragbiju. U zavisnosti od toga koliko se visoko nalazi dojka, majka može ali i ne mora imati potrebu da dete stavi na jastuk za dojenje kako bi ono bilo na odgovarajućoj visini. Da se podsetimo, bebin nos bi trebalo da je pre postavljanja na dojku u visini bradavice.

 • Prednosti ovog položaja za dojenje:Pri ovom poloaju obe ruke su slobodne i lakše se barata sa dojkom.
 • Mane ovog položaja za dojenje: ADojka ne bi trebalo da vrši pritisak na bebino telo th na grudni deo. Obratite pažnju ispod svoje ruke da li je u dodiru sa bebinim grudima. Ako je potrebno malo pomerite dete kako bi lakše disalo.

2 Položaj kolevke

Nekim majkama odgovara položaj kolevke, u zavisnosti naravno od veličine dojki. Bebina glava se nalazi u zglobu lakta, dok je druga ruka potpuno slobodna da pridržava dojku ukoliko je to potrebno. Bebine ruke se najčešće nalaze sa jedne i druge strane dojke ili je donja ruka u položaju ka vašem struku.

Prednosti ovog položaja za dojenje:
U ovom položaju vaše krilo ili stomak mogu biti odlična podrška detetu i dojkama tako da možete da se skoncentrišete na položaj bebinih usta na dojci. Nemjote da žurite pri postavljanju deteta na dojku, dajte mu/joj vremena da široko otvori usta pre postavljanja.

Mane ovog položaja za dojenje:
Može se desiti da vam bude nešto teže da kontrolišete postavljanje bebe na dojku zbog nešto lošije preglednosti.

[wp_ad_camp_1]

3 Položaj na leđima

U ležećem položaju majke dete ima u potpunosti podršku celog svog tela. Dete možete postaviti u bilo kom pravcu (pod bilo kojim uglom) koji odgovara vama i njemu/njoj. Čak jemoguće postaviti tako da bude u “sedećem” položaju jako blizu majke. U ovom položaju sam kontakt koža na kožu jako mnogo pomaže da se kod bebe podstakne prirodni refleks traženja dojke i postavljanja na nju.

I kod ovog položaja postoje prednosti i mane kada se radi o postavljanju bebe ako je dojka veća od proseka.

Prednosti ovog položaja za dojenje:

 • Kada ste zavaljeni u udobnoj fotelji takav položaj daje dovoljno prostora za bebu da se namesti na vašem krilu i da sisa.
 • U poluležećem položaju na leđima Vaša dojka će biti spljoštena, ravnija nego inače pa će to omogućiti detetu da se lakše namesti i za disanje za vreme podoja. Nosić će biti nešto udaljeniji od dojke umesto uronjen u nju.
 • Dojka ne vrši pritsak na bebin grudni koš.

Mane dojenja u ovom položaju:

 • Zavaljenost na leđa može kao posledicu da ima to da se dojka pomeri bliže vašem pazuhu što zna da oteža postavljanje bebe.
 • Ovaj položaj može da bude čudan majci sa većim dojkama jer možda neće biti u stanju da vidi, zbog veličine dojke, kako se beba postavila na nju.

4 Položaj obrnute kolevke

Takozvani položaj obrnute kolevke (Cross cradle) je položaj ukom dojite sedeći, beba je u horizontalnom položaju i pridržavate joj telo rukom suprotnom od dojke na kojoj sisa. Ako sisa na levoj dojci, bebino celo telo pridržavate desnom rukom. Slobodnom rukom oblikujete i pridržavate dojku.

Prednosti ovog položaja za dojenje:

 • Položaj obrnute kolevke može često da bude odličan izbor kada je bebi potrebna pomoć oko pravilnog nameštanja na dojku.

Mane dojenja u ovom položaju:

 • Ovaj položaj za dojenje može biti velik izazov majkama sa većim dojkama jer nekada jednostavno ruke nisu dovoljno dugačke da se detedrži pravilno.

5 Ležeći položaj

Ukoliko je prilično teško namestiti bebu na pravu visinu u odnosu na bradavicu tada je možda najjednostavnije probati ležeći položaj, sa majčinim telom okrenutim na stranu.

Prednosti ovog položaja za dojenje:

 • Krevetski dušek pridržava najveću težinu dojke.
 • U zavisnosti od veličine dojki neke žene mogu u ovom položaju dojiti i iz “donje” i iz “gornje ” dojke, bez menjanja strane.

Mane dojenja u ovom položaju:

 • Ponekad je potrebno malo više vremena da se majka i dete uhodaju kod ovog položaja. Kod nekih žena se pokazalo kao praktično da se podoj započne u poluležećem položaju a da se zatim majka i beba polako spuste u ležeći položaj na strani.

Pročitajte i: Najčešće nedoumice, vezane za dojenje, majki sa velikim dojkama. 

Tereza Kiš
vaša savetnica za dojenje

Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija
Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!