Položaji za dojenje u slikama

Namestite se udobno

  1. Da bi dojenje bilo lakše i prijatnije, na prvom mjestu, potrudite se da zauzmete što udobniji položaj i da se lijepo opustite.
  2. Nakon što se vi dobro namjestite, kao drugi korak, provjerite da li je beba dobro postavljena na dojku.

Pokušajte da dojite bebu u stolici/fotelji, na kauču… koja vašim leđima daje dobru podršku.  Koristite jastuke da poduprete leđa. Ako je potrebno ispod nogu stavite nešto da vam blago podigne noge radi udobnijeg položaja.

Dobra stvar je eksperimentisati sa raznim položajima za dojenje prikazanim na slikama dolje, sve dok pronađete onaj položaj koji vas i vašu bebu najbolje relaksira. Dojenje ne smije da stvara bol ni mami ni bebi.

Četiri najčešće korišćena položaja za dojenje

Često se dešava da majke krenu sa ležećim položajem. Neke majke nastavljaju dugo da ga koriste, dok je drugim majkama mnogo jednostavnije dojiti u sjedećem položaju. Ležeći ostavljaju samo za noćne podoje. 

Ležeći položaj je zgodan za dojenje kući, ali kada beba malo poraste češće se sa njom/njim izlazi van kuće, a onda je mnogo jednostavnije dojiti u sjedećem položaju, pa je zgodno da se i oni popvremeno isprobaju, još dok ste u kući. 

Vremenom beba preraste određene položaje, sve do momenta kada je već toliko jaka da sama nalazi svoj položaj. Baš zato testirajte, mijenjajte, sve dpok ne nađete onaj u kom će podoj biti efikasan. 

Ležeći položaj, nakon carskog reza, epiziotomije i sl.

Neki od ležećih položaja za dojenje koji najviše prijaju majkama koje zbog epiziotomije ili carskog reza, doje ležeći: 

dojenje polozaji

Ako mamu bole leđa

Za mame koje imaju problema sa bolom u leđima predlažem da probaju neki od sledećih položaja. Obratite pažnju na to da je beba uvijek pravilno namještena, okrenuta cijelim svojim tijelom ka vama, da su usta široko otvorena i da je dojka duboko u ustima. Da ne klizi bebi iz usta jer će podoj biti ne efikasan i bolan ako se ne namjestite pravilno.

Ako je refleks izlaska mlijeka jak, pa se beba često zagrcne

Jedan od položaja za dojenje koji je jako koristan majkama koje imaju jak refleks ispuštanja mleka pa se dete zato jako naguta vazduha pri podoju je i ovaj:

polozaji za dojenje u slikama 1

Dojenje blizanaca

U prvim nedjeljama preporučujem da blizance dojite odvojeno. Od onog trenutka kada se uhodate sa dojenjem, možete probati i zajedničko dojenje koristeći položaj ispod ruke (pomenut gore u tekstu).

Evo još nekoliko položaja za dojenje dvije bebe istovremeno:

dojenje blizanci

Video snimak i detalji pravilnog postavljanja bebe na dojku nalaze se ovdje:

Položaji za dojenje i pravilno postavljanje bebe na dojku

Tereza Kiš
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!