Pomozite detetu da savlada strah od lekara

lekar deteMeđu najvećim strahovima kod dece, ističe se strah od odlaska kod lekara ili zubara.

Uobičajeno je da deca oko svoje druge godine života počnu zazirati od odlaska u ambulantu, jer se sećaju da su ih tu ranije bockali, davali im injekcije ili ih dodirivali njima nepoznatim medicinskim priborom.

Kako su odlasci kod lekara i zubara neophodni za održavanje detetovog zdravlja ili lečenja, detetu treba pomoći da savlada taj strah. Psiholozi zato predlažu roditeljima nekoliko načina kako to da učine, upozoravajući ih na to da taj strah u kasnijem periodu detetovog sazrevanja može imati neprijatne efekte.

Igrajte se lekara i poklonite detetu doktorski set. Tako će ono moći slobodno manipulisati stetoskopom, špricem, kleštima ili malim čekićem.

Igrajte se doktora s detetom. Na primer, odglumite situaciju da je ono prehlađeno, pa ste vi lekar koji mu “sluša” pluća i pregleda grlo. Zatim obrnite uloge, pa neka dete bude lekar, a vi pacijent. To će se sigurno dopasti detetu, pa će mu pacijenti biti i lutke i plišane igračke, kao i kuce i mace.

Dete će preko igre razbiti strah od doktora i osećati se sigurnije kada ode u ambulantu.

[wp_ad_camp_1]

Razgovarajte
Pričajte s detetom o tome šta ga muči i kako mu lekar može pomoći. Objasnite mu da doktor pomaže deci da budu jaka i zdrava, te da nekada morate ići u ambulantu. Čitajte detetu zanimljive slikovnice na tu temu, pa zajedno komentarišite ono što ste pročitali.

Objašnjavajte mu što jednostavnijim jezikom i govorite afirmativno o značaju lekara. Podsetite dete da mu je doktor pomogao kad je ono bilo prehlađeno, te da se u bolničkoj čekaonici igralo s drugarima.

Takođe, u ambulantu možete poneti bojanku i bojice, ili slikovnicu, pa će i čekanje biti zabavnije.

Odabir lekara
Roditelji se opredeljuju kod kojeg će lekara voditi dete, pa je to obično osoba od poverenja, koja je poznata detetu, ljubazna, strpljiva, savesna.

Prilikom zakazivanja posete, ukoliko ste u mogućnosti, vodite računa o tome da to bude termin koji odgovara detetu, kada je ono naspavano i nahranjeno. Izbegavajte period kada je dete neraspoloženo, umorno i pospano.

Bez zastrašivanja
Roditelji često zastrašuju decu i prete im dobijanjem injekcije ukoliko nisu poslušna. Nemojte to činiti, jer tako samo povećavate strah od doktora. Bolje objasnite detetu da su mu sirup koji pije ili injekcije koje mora primiti neophodni da bi što pre ozdravilo i počelo da se igra s drugarima.

Nagradite dete
Detetu će biti lakše ako mu obećate da ćete ga nagraditi posle lekarskog pregleda. Nagrada ne treba da bude skupocena, nego neka sitnica, poput kupovine omiljenog slatkiša, dečjeg časopisa ili odlaska u park, igraonicu, pozorište.

U ambulanti podsetite dete na obećanu nagradu, pa ćete mu tako zaokupiti misli. Ispunite obećanje, čak i ako je dete tokom pregleda plakalo, inatilo se i slično. To će mu pomoći da sledeći put lakše savlada strah od odlaska kod lekara.

Izvor: Građanski list

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!