Pomozite detetu da se izbori sa stresom

Prepoznajte simptome stresa na vreme

stres

Odlazak u školu i učenje za neku decu već sami po sebi predstavljaju veliko opterećenje. Dok se kod jednih problem manifestuje kao nedostatak koncentracije i nervoza, drugi postaju agresivni ili se povlače u sebe. Zahtevi za postizanje što boljeg uspeha i konkurencija među đacima dodatni su faktori koji izazivaju stres. Situacija je utoliko ozbiljnija ukoliko postoje problemi u porodici ili u odnosima sa drugovima. Sve to može negativno da se odrazi na psihofizičko zdravlje mališana.

Prepoznajte simptome stresa na vreme
„Postoji niz znakova na osnovu kojih možete da prepoznate da je vaše dete izloženo velikom pritisku“, objašnjava hamburški psiholog Mihael Til. Ako ste primetili da vam dete loše spava, da je stalno iscrpljeno, razdražljivo, da burno reaguje ili da deluje neraspoloženo i ako se ti simptomi javljaju više puta nedeljno tokom dužeg perioda, postoji velika verovatnoća da ne može da se izbori sa školskim obavezama. Ovo bi pogotovo trebalo ozbiljno da shvatite ako je vaš mališan popustio u školi. U tom slučaju prvi korak ka rešavanju problema jeste da ga ozbiljno shvatite. „Važno je da vaše dete oseti da ste uz njega i da ćete mu pomoći, ma šta da se desi“, kaže psiholog Til.

[wp_ad_camp_1]

Rituali daju sigurnost
Izuzetno je važno da dete ima određeni dnevni raspored. To znači da treba redovno da jede i da tačno zna kada je vreme za domaće zadatke, a kada za odlazak na spavanje. Odvojite barem petnaest minuta dnevno, na primer uveče pre spavanja, da biste porazgovarali sa detetom i pažljivo saslušali šta ima da vam kaže. To će mu pružiti osećaj sigurnosti i značajno smanjiti stres, tvrde stručnjaci.

Sportska aktivnost opušta
Sastavni deo dnevnog rasporeda vašeg deteta obavezno treba da bude i vreme za igru i odmor. Upišite ga na sport koji mu pričinjava zadovoljstvo jer će mu fizička aktivnost sigurno pomoći da se opusti. Mihael Til, međutim, upozorava da ne treba preterivati. Ako dete ide na košarku, fudbal, crtanje i hor, zabava lako može da preraste u stres. I ovde važi zlatno pravilo da je manje – više.

Ne očekujte previše
„Ne izlažite dete pritisku očekujući od njega samo najbolji uspeh. Pohvalite ga i onda kada mu ocene nisu najbolje. Veoma je važno da zna da ga volite takvo kakvo je. Time ćete doprineti da mu ojača samopouzdanje, koje podstiče otpornost protiv stresa. Ne zaboravite da i sami nađete vremena za odmor, jer opušteni roditelji imaju i opuštenu decu. „Naučite ih da na život gledaju sa određenom dozom ležernosti. Kad god je to moguće, odložite sastanak ili kućne poslove da biste se posvetili detetu i radili sa njim nešto u čemu ono zaista uživa.

Izvor: Blic

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!