Pomozite im da nauče kako da se organizuju

Izvor: blic.co.yu
Bitno je da znaju kako da koriste svoje vreme
Pomozite im da nauče kako da se organizuju

Jedna od najboljih stvari koju deca mogu da nauče od roditelja jeste da budu organizovana. Organizovanost će ih naučiti da prvo rešavaju važne stvari, ući će u rutinu, pa će naučiti kako da dobro iskoriste svoje vreme.

Za početak možete da se okupite, sednete kao porodica i zajednički otkrijete šta izaziva najviše stresa u vašem domu. Takve stvari najčešće mogu da se reše sa malo komunikacije i planom akcije. Time ćete smanjiti stresne situacije u kući. Vaše dete ne treba da ima svaku sferu života detaljno isplaniranu, ali planiranjem nekih stvari kao što su pisanje domaćeg zadatka, bavljenje sportom i pomaganje po kući vaše dete može uveliko sebi da olakša. Jedan od načina kako da pomognete svom detetu da nauči da bude organizovano je da mu pokažete kojim stvarima treba prvo da se pozabavi. To će ga naučiti da ceni svoje vreme i da rad dolazi pre igre. Osmislite rutinu i držite se nje. Naučite svoje dete da napravi svoju dnevnu rutinu time što ćete mu odrediti šta mora da uradi kada se ujutro probudi.
Na primer:
1. namestiti krevet
2. oprati zube i umiti se
3. obući se
4. pojesti doručak

Vrlo je važno kada se jednom uspostave dnevne aktivnosti, da ih se pridržavate i vi i vaše dete. Nakon nekog vremena, vaše dete će shvatiti prednosti ove rutine. Kako bi podsticali detetovu dnevnu rutinu, razgovarajte s njim o uspehu i pozitivnim stvarima kojima je rutina doprinela. Pohvalite ga i nagradite za dobro obavljen posao. To će ga podstaći da i dalje to čini. Ostanite angažovani i uključeni u detetovu dnevnu rutinu. Razgovarajte s njime o tome. Obratite pažnju na one stvari koje napreduju i doprinose boljem funkcionisanju cele porodice, ali pazite da niko, naravno ni vaše dete, ne bude preopterećeno.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!