Porođaj koji manje boli od epidurala

Izvor: Blic

Epiduralna anestezija dobila je još bezbolniju verziju. Novost je da se način regulisanja anestetika određuje prema svakoj porodilji zavisno od intenziteta njenog bola, poručuju singapurski lekari.

U porodilištu singapurske Bolnice za žene i decu (KKH) nedavno su uveli primenu epiduralne anestezije na nov način. Epiduralna anestezija postepeno je ubrizgavanje lokalnog anestetika porodilji kroz plastičnu cevčicu u prostor oko tvrde ovojnice leđne moždine, a svrha je da se umrtvi donji deo tela kod trudnica.

Novost koja se primenjuje u porodilištu bolnice KKH je da žene same kontrolišu količinu i intervale anestezije. Nova metoda epiduralne anestezije, tvrde lekari, bolja je jer neke žene kod kojih se primeni klasični oblik ponekad ipak mogu da osete snažne bolove.

Tokom klasične metode ženama se najpre daje injekcija s anestetikom, a zatim se u leđnu moždinu uvede cevčica koja povremeno, u tačno određenim intervalima pušta određenu dozu leka koji bi trebalo da smanji bolove. Problem je, tvrde lekari iz bolnice KKH, u tome što pacijentkinje, od trenutka kada se otpusti određena količina leka za ublažavanje bolova, treba da čekaju 10 minuta da ona deluje.
„Kad trpite jak bol, deset minuta je čitava večnost“, tvrdi profesor Aleks Sija, direktor Odseka za anesteziologiju u singapurskoj bolnici koji je osmislio prototip sprave zahvaljujući kojoj može da se nadgleda koliko je često trudnica pritisnula dugme kako bi pojačala dozu anestetika, a ta se doza prilagođava potrebama, prenosi agencija.

Prototip nove naprave koju je osmislio prof. Sija povezan je s pumpicom. Inženjeri firme „Nanyang Polytechic“ uspešno su napravili novu spravu koju su u istoj bolnici uspešno primenili i drugi lekari. Planira se postavljanje novih sprava u svim prostorijama za porođaje.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!