Porođaj ne mora da boli

Izvor: 24sata.co.yu

Prednost epiduralne anestezije je velika, jer žena tokom porođaja ne trpi bol, a u potpunosti je svesna…

U Srbiji i dalje vlada zabluda da je epiduralna anestezija potencijalna opasnost za trudnice, kao i da su porođajni bolovi „slatki”. U potrazi za odgovorima da li je zaista tako, obišli smo porodilište Narodni front i porazgovarali sa doktorkom Nevenkom Vujinović, načelnicom anesteziologije.

OLAKŠANJE – Prednost epiduralne anestezije je velika, jer žena tokom porođaja ne trpi bol, a u potpunosti je svesna. Javlja se samo lagani bol na kraju porođaja, u toku izlaska deteta iz materice. Naročito se preporučuje kada je materica u većem grču nego što je uobičajeno.

– Sam proces se sastoji od plasiranja katetera u kičmu pri određenoj dilataciji grlića i tada se daje prva doza, a zatim se frakcionarno ponavljaju određene doze anestetika. Danas anesteziolozi sve češće koriste i pumpe koje otpuštaju te doze u unapred programiranim vremenskim intervalima. Intervali i doze variraju od slučaja do slučaja – rekla nam je doktorka Vujinović.
Mane ovog postupka ne postoje, ali je svakako potrebna saradnja akušera i anesteziologa i ispravno određivanje indikacija. Ukoliko je izveštaj akušera zadovoljavajući, rizik po ženu ne postoji.
– Ipak, i dalje postoje predrasude. Najveći strah je da se kateter plasira direktno u kičmenu moždinu, što svakako nije tačno, o čemu žena biva obaveštena od anesteziologa. Na Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front” u sklopu škole roditeljstva timovi epidurologa drže predavanja čija je svrha detaljno informisanje budućih majki – zaključila je Nevenka Vujinović načelnica anesteziologije Narodni front.
Verovatno je pravilno informisanje jedan od razloga da je broj žena koje se odlučuju na ovaj postupak u stalnom porastu, ove godine čak 30 odsto, odnosno oko 2.000 žena.
Nažalost, epiduralna anestezija se i dalje smatra konfornom (vanstandardnom) uslugom i naplaćuje se 10.000 dinara, a za slučaj da žena na kraju odluči da se ne podvrgne postupku, novac joj se vraća.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!