Porođaj po meri žene

Trend prirodnog porođaja, bez medicinskih sredstava i pomagala, zaživeo na Zapadu gde se sve veći broj žena odlučuje za takav način donošenja na svet deteta jer ga smatraju zdravijim, ali i u Srbiji raste interesovanje za to.

Guliver/Getty images

Na Zapadu veliki broj žena odlučuje da se porodi prirodno, bez medikamenata i intervencija, smatrajući da je takav porođaj zdraviji, a stručnjaci navode da i u Srbiji vlada sve veće interesovanje među trudnicama da dete na svet donesu prirodnim putem bez nepotrebnih intervencija.

U Pančevačkom porodilištu moguće je da se žena porodi “nemediciranim putem”.

“To je porođaj u kome se medikamenti ne primenjuju ili su zastupljeni u minimalnoj meri, a pristup je drugačiji, onako kako ženi najviše odgovara pod uslovom da trudnoća nije problematična”, kazao je za Tanjug načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja u Opštoj bolnici u Pančevu dr Vladimir Vajs.

Objašnjavajući proceduru, dr Vajs je kazao da se “pušta” da priroda vodi tok porođaja i da žena sama bira položaj i pomera se kako joj najviše prija u čemu joj pomaže babica.

U poslednje vreme, kako je kazao sagovornik Tanjuga, vlada sve veće interesovanje žena da se porode tako, a nedeljno dve do tri trudnice dođu na odeljenje sa željom da se porodi baš onako kako su se ranije porađale žene.

Prema rečima dr Vajsa, cilj je da odeljenje na kome se obavljaju takvi porođaji u bolnici postane Centar za nemedicirani porođaj, budući da interesovanje žena za takav način donošenja na svet deteta iz godine u godinu raste.

I ginekolog dr Mima Fazlagić kaže da je ne iznenađuje to što sve više vlada mišljenje da što je porođaj prirodniji to je bolji, ističući da svi trendovi koji vladaju u svetu polako dolaze i u Srbiju.

“Na Zapadu se već petnaestak godina primenjuju porođaji kod kuće uz kontrolu babice, a po potrebi i lekara. Procene se trudnoće koje su potpuno zdrave i moguće je i to da se kolima hitne pomoći žena prebaci iz stana do najbližeg centra”, kaže dr Fazlagić.

Ona je rekla da je za takvu vrstu porođaja potrebna izrazita želja pacijentkinje, istučući da se statistički 95 odsto trudnoća završi normalnim putem i da bi se žena porodila i bez pomoći lekara i babice.

Predsednica Udruženja babica Srbije Divna Miljković navela je primer da je u Holandiji porođaj kod kuće praksa, odnosno da se veći procenat žena odlučuje da dete donese na svet kod kuće nego u bolnicama. Ona je istakla da u drugim evropskim zemljama ti porođaji nisu uobičajni, kao i da se manji procenat žena odlučuje za njih.

Miljkovićeva je navela da u Srbiji vlada sve veće interesovanje za prirodni porođaj, kako se širi informacija da je tako nešto moguće i dodala da se žene o tome informišu pre svega preko Interneta, ali i literature.

“U kućnim porođajima beba je sve vreme uz svoju majku, što je najzdravije i najbolje, i od neprocenjive vrednosti kako za majku tako i za novorođenče”, kazala je Miljkovićeva i dodala da ne postoji bojazan od nesterilisanog prostora u kući jer je trudnica devet meseci provela u kući, a i dete će odrastati u njoj.

Ukazujući da bi bilo idealno kada bi žene u Srbiji imale mogućnost izbora kako će se poroditi, ona je navela da se žene u većini slučajeva plaše da sve prepuste slučaju i sigurnije su da se porode u bolnici uz sve neophodne intervencije, čak i ako im se to ne dopada.

Dr Mima Fazlagić i Divna Miljković ističu da ima i žena koje se nisu svojom voljom porodile kod kuće već im se to desilo slučajno, iznenada. Ukoliko se to desi iznenada neophodno je pozvati Hitnu pomoć kako bi novorođenče i majka bili adekvatno zbrinuti.

Portparol Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Nada Macura kazala je Tanjugu da porođaj kod kuće nije retkost i da su takvi slučajevi u poslednje vreme učestaliji.

“Ekipe Hitne pomoći su obučene za takve situacije, postoje instrumenti i oprema koja je neophodna kada se desi takva situacija”, kazala je dr Macura.

Objašnjavajući rad ekipa na terenu, dr Macura je kazala da lekar Hitne pomoći najpre uvije bebu u sterilan čaršaf i utopli je, a onda zajedno sa majkom odveze do prve ginekološko-akušerske klinike kako bi bile adekvatno zbrinute.

Ranije, u dalekoj prošlosti, kada medicina još nije napredovala kao što je slučaj danas, uz žene je bila iskusna osoba koja je znala kako teče porođaj i pomagala ženama, te zato ne čudi želja žena da se porađaju kao nekada, kažu stručnjaci.

(Tanjug)

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!