Porođaj u vodi

Porođaj u vodiPod uslovom da imate urednu trudnoću i više vas interesuje prirodan porođaj od klasičnog rađanja na krevetu, proučite prednosti porođaja u vodi i posetite Kliničko-bolnički centar Zvezdara gde ćete od ginekologa saznati mnogo više o tome.

Mi vam u međuvremenu donosimo nekoliko bitnih prednosti porođaja u vodi u odnosu na klasičan porođaj zbog kojih se isplati razmisliti o toj vrsti rađanja.
Toplota vode opušta muskulaturu i smanjuje refleksne kontrakcije. A relaksacija muskulature smanjuje potrebu za upotrebom lokalnog anestetika jer je bol slabiji. Tu je i veća opuštenost dna karlice i međice što smanjuje potrebu za sečenjem ulaza vagine kako bi se proširio izlaz za bebu. Manji pritisak na telo porodilje, zbog tople vode, rezultira boljom prokrvljenošću i većom opskrbljenošću kiseonika deteta. Porodilja u vodi lakše diše i ima niži pritisak. Toplota vode umanjuje šok koji dete proživljava od promene temperature pri naglom dolasku na svet. Voda porodilji omogućava veću pokretljivost i lakše može da zauzme položaj koji joj odgovara.
U principu rizici ne postoje veći od običnog porođaja na stolu. Jedino postoje prednosti. Ukoliko vas brine da beba može da se udavi po izlasku iz stomaka, nemojte brinuti, jer je beba tokom trudnoće inače u plodovoj vodi.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!