Poroci u trudnoći

Za alkohol, kafu i cigarete nema sigurne granice konzumacije. Među mnogim ljudima ustaljena je uzrečica: ''Ono si što jedeš.“ Naročito u trudnoći, okolina i prijatelji, kao i sama trudnica postaju osetljiviji prema konzumaciji jela i pića. Informacije o prehrani u trudnoći nalaze se u raznim časopisima, na Internetu, radiju, televiziji itd., ali takve informacije mogu biti komplikovano izrečene, neproverene pa čak i pogresne!

Prehrana u trudnoći ipak se razlikuje od uobičajene. Većinu namirnica koje pojedete prosleđujete svom nerođenom detetu.

poroci u trudnoci alkohol

ALKOHOL

Alkohol uzrokuje poremećaj rasta i razvoja deteta. U modernoj medicini alkohol je poznat kao faktor koji u trudnoći izaziva probleme u rastu i razvoju deteta u materici pa i dalje u životu. Od samog začetka alkohol deluje toksično. Komplikacije koje se pojavljuju kod deteta majki koje su u trudnoći konzumirale alkohol u većoj meri su mentalna retardacija, srčane greške, problemi sluha i vida, deformacije lica, trupa i udova, deformacije spolnog sastava. Fetalni Alkoholni Sindrom (FAS) je skup psihičkih i fizičkih oštećenja deteta izloženog uticaju alkohola za vreme trudnoće, no ne znači nužno da će svako dete koje je bilo izloženo uticaju alkohola razviti takvo stanje. FAS se očituje poremećajima u rastu i razvoju deteta, poremećajem razvoja lica te oštećenjima nervnog sistema i intelektualnih sposobnosti.

Teškim oblikom trudničkog alkoholizma smatra se ispijanje 2 ili više alkoholnih pića dnevno. No ne postoji sigurna granica do koje je moguća konzumacija bez štetnih posledica za dete jer nije moguće predvideti kako i koliko alkohola deluje na svaku pojedinu osobu. Na temelju dosad iznesenih činjenica alkohol bi u trudnoći trebalo izbegavati.

[wp_ad_camp_1]

PUŠENJE

Dim cigarete sadrži oko 3000 različitih spojeva te se zasad ne povezuje svaki pojedini sastojak sam za sebe s točno određenom komplikacijom trudnoće, ali se daleko češće pojavljuju poremećaji u održavanju trudnoće te rasta i razvoja djeteta onih trudnica koje su bile izložene duvanskom dimu. Porođajna težina novorođenčeta, čija je majka za vreme trudnoće pušila, oko 150-200 grama je manja od prosječne. Pušenjem se povećava učestalost prevremenog porodjaja. Smrtnost novorođenčadi takođe je veća. Štetne tvari duvanskog dima smanjuju snabdevanje fetusa kiseonikom te koče razvoj mnogih organa, naročito živčanog sustava. Kasnije u detinjstvu se mogu pronaći poremećaji respiratornog sustava poput astme, alergija i učestalijih infekcija.

kafa cigara

KAFA
Kafu trudnice piju jer se osećaju umorno, ali kafa samo kratkotrajno stvara efekt „odmorenosti“, a dugoročno ovakva navika vodi k umoru i iscrpljenosti. Za kofein, ukoliko se konzumira u malim količinama (do 150-300 mg ili jedna do dvije šoljice kafe) se zna da neće uzrokovati probleme rasta i razvoja deteta. Naime, u pojedinim objavljenim istraživanjima videlo se da je veći problem začeti dete ako žena konzumira više od 300 mg kofeina dnevno, negoli da će poneka šoljica kafe oštetiti plod.

BRZA HRANA
Brza hrana obiluje solima i mastima štetnim za majčin i detetov organizam. To su zasićene masne kiseline te u takvim mastima nisu otopljeni vitamini koji su nužni za mnoge procese u telu. Za razvoj mozga fetus treba one masne kiseline koje će moći iskoristiti. Nezasićene masne kiseline su više iskoristive, a njima obiluje plava riba koja se preporučuje i zbog visokog sadržaja nužno potrebnih belančevina. Ukoliko trudnoća nije opterećena nekim bolestima poput visokog pritisjka ili šećerne bolesti, poneki zalogaj brze hrane neće smetati sve dok je u malim količinama.

ŠEĆER
Šećer na kraju! Ukoliko trudnica ne boluje od šećerne bolesti ili nekih drugih metaboličkih poremećaja, poneki slatkiš neće ugroziti njezinu trudnoću. Problem sa slatkišima jest da su to takođe kalorije te ih treba sabrati u celokupni dnevni unos. Kako preteran unos kalorija nije poželjan, slatkiše može zameniti drugim šećerima poput voća ili  povrća. Vestacke zasladjivace takodje treba izbegavati. 

Poroke poput alkohola, cigareta i veće količine kave svakako treba izbjegavati u trudnoći jer iste količine tih tvari neće delovati jednako na sve, a na koga će i u kolikoj meri delovati može se samo nagađati. Jedno je sigurno: alkohol i cigarete, a u većim količinama i kafa, deluju loše na trudnoću i na vaše nerođeno dete.

 

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!