Porođaj u doba pandemije COVID-19 – A kako je kod vas?

Porođaj I dojenje su momenti u životu žene koji spadaju među najstresnije. Ne radi se tu o nekim posebnim istraživanjima svjetskih stručnjaka jer iskreno smatram da nam nisu ni potrebna.  Radi se o ličnom mišljenju. Ali da vidimo šta struka kaže kada su u pitanju trudnoća, porođaj i dojenje pod pandemijom. 

Svaka žena koja je prošla kroz trudnoću, vrlo dobro zna kako sve to izgleda. Bez obzira kakva je bila trudnoća, bez obzira na godine starosti, bez obzira na to gdje živite u vrijeme trudnoće, imate li ili nemate podršku I pomoć i kolika je ona… Ma sve i da vas drže na dlanu kao malo vode… opet dobra većina žena ima u sebi neki, hajmo reći, urođen strah od nepoznatog, od porođaja kroz koji se prolazi po prvi put. A da se ne lažemo kada prolazite kroz sve to I drugi I treći, četvrti put, opet je taj strah tu. Uvuče se nekako. Što je porođaj bliži sve više se o porođaju razmišlja. 

Druga stvar je dojenje. Znamo svi koliko su stope dojenja niske, koliko se lako odustaje pod pritiskom okoline, zbog bola (kojeg ne bi trebalo ni da ima), pod uticajem straha da  je beba gladna, žedna, da mučimo bebu…. Ah…. može to biti sve mnogo, neuporedivo mnogo bolje.  

A onda dođe 2020 godina… kao da nam nije svega dovoljno, kao da briga oko porođaja I uspostavljanja dojenja nije dovoljna, eto nama I pandemije. Da CVID-19 radi svoje. Neko kaže: “Ma nije to baš tako, manipulišu sa nama”, drugi su jako zabrinuti, a treći u panici.  

Kada se spoje prethodne teme porođaja, dojenja I pandemije, nastaje potpuni haos.

Plaše se trudnice koje su pored uobičajenih briga sada pod pritiskom okoline i toga “A šta ako…”, ali su pod pritiskom i medicinski radnici, sve im je sa pandemijom novo i nekako mi se najviše čini da se u njihovim odlukama ipak radi mnogo više na tome da se zaštite, u slučaju da nešto ne ide kako treba. Da li je to korektno? Nije.
U situacijama kada su majka i beba dobro. Iako je majka imala pozitivan test, osjeća se odlično ili ima slabe simptome… opet se dešavaju te greške u koracima i majka i beba se nepotrebno razdvajaju, čime se bebi uskraćuje najkvalitetnija hrana i zaštita koju joj pružaju dvije stvari, a to su majčin mikrobiom i majčino mlijeko sa svim zaštitnim i gradivnim faktorima.  

Iako je od strane SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) data preporuka kako se ponašati sa ženama koje se porađaju u vrijeme pandemije, iako se apeluje jer je to način da se smanji svaki rizik za tek rođenu bebu, nekako pojedini zdravstveni sistemi ostaju gluhi na te preporuke.  

Jedan od tekstova koji pojašnjava zvanične preporuke u vezi trudnoće, porođaja i dojenja žena koje imaju pozitivan tekst na Covid-19, možete pročitati ovdje: 

Trudnoća, dojenje i korona virus – UNICEF

Šta se po pitanju dojenja nakon porođaja radi na našem nasušnom Balkanu?

Primjeri iz medija

Crna Gora:  

“Na pitanje da li se uspostavlja dojenje u slučajevima kada je majka pozitivna, a beba negativna, član medicinskog štaba, Nermin Adbić je naveo da se dijete odvaja od majke u takvim situacijama 14 dana i prate ga pedijatri i neonatolozi.“ – Tekst u cjelosti 

Trudnica pozitivna na koronu rodila zdravu bebu negativnu na COVID-19

Bosna I Hercegovina: 

U tekstu nema podataka o dojenju (koje je jako bitno pa se nadam da je majka bila u mogućnosti dojiti svoju bebu kako je preporuka SZO) – Tekst u cjelosti 

https://www.zenit.ba/u-kantonalnoj-bolnici-zenica-porodjena-zena-pozitivna-na-koronavirus/

Srbija: 

“I majka i beba se u dobrom općem stanju, i nakon neophodnog razdoblja boravka na Klinici za ginekologiju puštene su kući, javila je Beta.“- Tekst u cjelosti 

https://www.bild.ba/zena-u-novom-sadu-bila-pozitivna-na-covid-19-i-rodila-potpuno-zdravu-bebu/

I kao poslednji primjer od prije par dana iz Hrvatske: 

“Za Melitu i Tea sve je prošlo odlično pa će doček kod kuće u ovom trenutku biti ‘samo u krugu obitelji’, ali bit će vremena i za gala proslavu.” – Tekst u cjelosti 

U Zagrebu rodila zaražena majka: “Sve je počelo s testiranjem moga supruga. A onda šok!”

Jedan maleni, maleni, procenat mog optimizma mi ukazuje da nije sve tako crno I da baš zato treba insistirati na pozitivnim primjerima. A ima ih. Oprez je naravno potreban i na njega apelujem kod svih građana, bez obzira gdje živite. Poštujte osnovne preporuke, vodite računa o sebi jer ćete samim tim bolje zaštititi i ostale.  

A što se tiče porođaja, držim palčeve da sve ide kako treba i da možete nakon uspješno završenog porođaja od prvog momenta uživati sa svojom bebom u naručju, i naravno dojiti! 

Tereza Kiš
vaša savjetnica za dojenje
urednica sajta Super beba


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!