Pospana beba – kako je razbuditi za podoj?

Da li moja beba dobro sisa? Da li sam je dobro postavila na dojku? Da li dovoljno sisa?

OSNOVE PODOJA

Svaki podoj obično počinje tako što beba prihvati dojku u usta i sisa ubrzano neko vrijeme. Zašto ubrzano? Zato što je maminom telu potrebno vrijeme da se opusti i da počcne da otpušta mlijeko koje se nalazi u njenim dojkama. Potrebno je kratko vrijeme da proradi takozvani refleks otpuštanja mlijeka o kom sam vam vec pisala u ovom tekstu o refleksu izlaska mlijeka. Posle tog kraćeg vremena brzog sisanja dolazi do otpuštanja (pokretanja) mlijeka i tada beba mijenja ritam sisanja.
Sisanje počinje da bude ujednačeno, beba povuče par puta pa se čuje kako taj gutljaj i proguta, zatim napravi pauzicu od par sekundi, pa ponovo sisa i guta i tako do kraja podoja. Dobro sisanje se može videti i po pomeranju donje vilice u delu odmah do ušiju.

Ukoliko niste sigurni da li je vaša beba dobro postavljena i da dobro sisa pratite broj mokrih pelena kao i koliko često beba kaki. Beba bi trebalo u prvom mesecu da upiški bar 6-8 platnenih pelena (5-6 jednokratnih) i da kaki 2-5 puta za 24 sata. Manji broj pražnjenja creva se moze očekivati kod beba koje su starije od 4-6 nedelja.

Pospana beba

Moja beba je pospana pa slabo sisa…?

Beba mlađa od mjesec dana mnogo spava, sisa manje od 8 puta za 24 sata i često zaspi za vrijeme podoja… Više je razloga za ovakvo stanje. Neki se javljaju po samom rođenju, a neki kasnije. Evo nekoliko primera:

Kontrakcije i porodjaj, a pogotovo neki od lijekova ili anestezija koje trudnice dobijaju za vrijeme porođaja mogu da utiču na bebinu pospanost.

Medicinski razlozi poput novorođenacke žutice i/ili infekcije. Ova stanja najbolje utvrđuje lekar. Ukoliko je u pitanju žutica potrebno je insistirati na tome da bebu dojite što češce, da je budite za podoje. Zapamtite da mamino mlijeko ima laksativni efekat na bebu. Beba često kaki i na taj način se oslobađa viška bilirubina koji je i uzrok žutice. Česti podoji će uticati na brži i lakši oporavak bebe.

Nadolazak maminog mleka. Ukoliko je bebina pospanost počela od trećeg četvrtog dana po rođenju i to se poklapa sa vremenom kada je mami nadošlo mlijeko moguće je jednostavno da se beba nije navikla na veću količinu mlijeka i da se sama uspava posle minut dva sisanja.

Prejaka stimulacija bebe. Bebe imaju potrebu da se „isključe“ kada se oko njih nalazi previše stimulansa (buke, jakog svijetla…). Tada se jednostavno uspavaju. Pokušajte ako je ovo slučaj da se odvojite na neko tiše i mirnije mesto da podojite bebu.

U prvim nedjeljama da bi beba uspela da adekvatno stimuliše mamine dojke i da bi se u isto vreme kvalitetno hranila pospana beba se mora buditi da bi se dojila i to u toku dana na svakih 2-3 sata. Razmak između podoja se meri od početka jednog podoja do početka drugog.

Podoji u toku noći su jako važni pa je bebu potrebno dojiti i tada. U toku noći razmaci između podoja ne bi trebali biti duži od četiri sata. Budite bebu ukoliko se nije sama probudila jer joj je to potrebno. Takođe ukoliko se beba brzo uspava na dojci potrudite se da je budite, diranjem, štipkanjem, maženjem, pričanjem itd. bilo kojom vrstom stimulacije.

[wp_ad_camp_1]

Stimulacija

Kako razbuditi bebu?

Buđenje

 • Pokušajte da bebu budite dok je u fazi laganog sna. Prepoznaćete ga po pokretima očiju ispod zatvorenih kapaka, pomeranju rukica ili nogica u snu, pokretima usta kao da sisa, raznim promenama u izrazu lica.
 • Prigušite svjetlo ako je mnogo jako jer jako svjetlo tjera bebu da drži oči zatvorenim.
 • Razlabavite ćebence kojim je beba bila umotana za vreme spavanja
 • Razgovarajte sa bebom i pokušajte da uspostavite kontakt očima
 • Podignite je u uspravan položaj
 • Poigrajte se malo sa njom dok vam je u krilu ali ne u ležecem položaju da se ne bi ponovo uspavala

Pojačajte stimulaciju

 • Protrljajte bebina leđa, „hodajte“ prstima duž kičme
 • Presvucite bebi pelenu
 • Nježno joj istrljajte dlanove i stopala
 • Povećajte kontakt koža na kožu između majke i bebe nežnom masažom, dodirivanjem, kupanjem, ljubljenjem…
 • Rashladite bebino čelo i obraze sa mokrom pelenom
 • Namjestite se za podoj
 • Kružite prstom po bebinim usnama kružnim pokretima
 • Istisnite par kapi svog mlijeka na bebine usne

Zadržite bebino interesovanje

 • Ukoliko ima potrebe pridržavajte odozdo slobodnom rukom dojku iz koje beba sisa da bi njena težina što manje smetala bebi
 • Prebacite bebu sa jedne dojke na drugu čim primetite da beba gubi interesovanje za sisanje
 • Pri mjenjanju strane pridržite bebu da podrigne ili joj po potrebi presvucite pelenu
 • Masirajte tjeme bebine glavice dok sisa
 • Radite kompresije dojke 

Primer kako se rade kompresije (Video)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HJrBRYxDNSE]

Moja beba je lenja

Mnoge bebe se igraju na dojci umesto da efikasno sisaju. Kako prepoznati lenju bebu? Ona sisa više od deset puta dnevno, plače kada se „skine“ sa dojke i slabo napreduje. Ove bebe ne zahvate dojku kako treba već im se u ustima nalazi samo bradavica. Sisaju pokretima kao da im je cucla varalica u ustima. Ove bebe kada se stave na dojku sisaju stalno pokušavajuci da povuku mleko i ne daju da se sisanje prekine. Ovakvim sisanjem, i manjkom prave stimulacije dojke, beba eventualno dobije samo prednje „vodeno“ mleko tako da ostaje uskraćena za zadnje masnije mleko.

Lenje bebe se ne bude same noću.

Ljenja beba ima 5-7 mokrih (jednokratnih) pelena na dan ali manje kaki od beba koje aktivno sisaju. Moze se desiti da se čak i broj mokrih pelena smanji. Ukoliko se ovo desi, a urin postane tamniji i neprijatnog mirisa to je znak da beba ne unosi dovoljno mleka. Potrebno je za svaki slučaj da bebu pregleda lekar, a mama mora da se potrudi da stimuliše bebu da aktivnije sisa.

[wp_ad_camp_1]

Kako?

Hranite bebu na jednoj dojci sve dok možete da čujete bebin ritam sisanja i gutanja, dva-tri puta sisa pa proguta mleko. Kada primetite da se ritam usporava, da manje guta, da joj se oči sklapaju, pokušajte da bebu sklonite sa dojke, da je malo razbudite i ponudite joj drugu dojku. Razbudiće se tako što ćete je presaviti podižuci joj nogice u kukovima nekoliko puta. Neka sisa iz druge dojke sve dok se čuje ritam. Ukoliko opet počne da zabušava ponovite vežbicu lagano savijajuci noge u kukovima pa je prebacite nazad na prvu dojku.

Ovaj ritam hranjenja i vežbica bi bilo dobro da se praktikuje 20-30 minuta na svaka dva sata u toku dana i na svaka 4 sata noću. Kod nekih beba koje prestaju aktivno da sisaju jako brzo već se počnu „igrati“ sa bradavicom, biće potrebno u prvo vreme da se menjaju strane svakih 30 – 60 sekundi.

U roku od dan – dva trebalo bi da primetite da se postepeno količina mleka u dojkama povećava, beba počinje češće i više da piški, dojke će biti punije… Takođe i ritam gutanja mleka će se povećati, tj beba će duže da sisa onako kako treba, a to je sa gutanjem i pauzicama u ritmu sisanja.

Tereza Kiš
savjetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!