Praktični savjeti: Šta da radim dojke su mi prepune mlijeka?

prepunjenost dojki

Nekoliko dana nakon porođaja dolazi, kod većine žena, do stvaranja jako velike količine mlijeka u dojkama. Ova navalica mlijeka dolazi kao poslijedica u promjeni nivoa hormona, ali i kao reakcija na pojačanu stimulaciju bebinim sisanjem ili izdajanjem.

Pored jakog nadolaska mlijeka nakon porođaja, ženama se zna desiti da se dojke prepune sa mlijekom bilo kada u toku dojenja. 

Šta raditi kako bi se prepunjenost prevazišla i stanje u dojkama smirilo. Da li izdajati, ako da onda kada, koliko često, koje količine… Pokušala sam vam u par rečenica napisati ono najvažnije, kako bi se stanje sredilo u što kraćem roku.

KAKO POMOĆI PREPUNJENIM DOJKAMA

  • PRIJE PODOJA: ako su dojke prepunjene i zategnute – pokrenuti rukom izdajanje i pustiti da izađe malo mlijeka kako bi se areola i njena okolina malo smekšale, kako bi beba lakše obuhvatila ustima dojku.
  • ZA VRIJEME PODOJA: ako mlijeko prejako ide pa se beba muči, zaustaviti podoj i pustiti da mlijeko izađe van kako bi popustio jak pritisak. Nakon kratkog vremena vratiti bebu na dojku da nastavi podoj u istom položaju ili u jednom od položaja koji se koriste kada majka ima jak refleks izlaska mlijeka: Jak refleks izlaska mleka
  • POSLIJE PODOJA: nakon što beba završi podoj na jednoj dojci, trebalo bi da je izvukla solidnu količinu mleka iz nje. U tom slučaju osjećate kako se smanjila napetost u dojci, tj mekša je nego na početku podoja. Više je u okviru tog podoja ne dirati! Bez dodatnog izdajanja! Umjesto toga posvetite se dojci iz koje beba nije sisala ALI ISKLJUČIVO ako je dojka puna i napeta. Ako nije onda je ne dirati.

KADA IZDAJATI, KOLIKO ČESTO, KAKO I ZAŠTO?

Izdajanje se radi isključivo kao što sam gore napisala pred podoj malo da se olakša postavljanje djeteta i to AKO je potrebno. Izdajanje se može raditi i IZMEĐU podoja ali samo AKO je dojka prepunjena. tada se rade kratka, a češća izdajanja do momenta kada je vreme za sledeći podoj. Nikako nemojte dugo izdajati već kratko kako se ne bi stimulisalo dodatno stvaranje mlijeka. Najbolje je ako imate dojke koje same cure kada su prepunjene ili kada se zagriju oblogom. Tada se pušta da mlijeko samo izlazi. Veći je problem kod dojki koje ne cure pa se mora popuštati pritisak.
Znači izdajanja isključivo između podoja, nikako nakon podoja. Izdajanje poslije podoja samo dodatno stimuliše stvaranje sve više mlijeka, što nam nije cilj.

ŠTA RADITI SA IZDOJENIM MLIJEKOM?

Ne davati ga detetu u tom obroku jer je detetovo da sisa. Možete mlijeko spremati u zamrzivač ili dati majci koju poznajete i koja želi da daje vaše mlijeko svom djetetu (ako se dijete iz nekog razloga hrani adaptiranim), još jedna od opcija koju preporučujem je dati izdojeno mlijeko u banku humanog mlijeka. Greota ga je bacati.

KADA ĆE SE STANJE SA PREPUNJENOŠĆU DOJKI POPRAVITI?

U zavisnosti od prepunjenosti dojki i količine stimulacije koju su dobijale za stvaranje mlijeka, može se desiti da prepunjenost počne da se smanjuje u roku od 2-3 dana, a u težim slučajevima potrebno je i 7-10 dana.

ŠTA JOŠ MOGU URADITI?

Između podoja korisno je hladiti dojke mokrom hladnom pelenom ili staviti suvu pelenu preko koje stavite bilo šta hladno. U praksi se pokazalo da je najpraktičnije u ovu svrhu koristiti zamrznut grašak. On lijepo prijanja na površinu dojke, ali nikako ga ne stavljati direktno na kožu već isključivo sa pelenom kao izolatorom koji štiti kožu dojke. Druga opcija, jednako dobra je i stavljanje na celu površinu dojke (osim areole i bradavice) list svježeg kupusa (bijelog zelja). Sa kupusom budite pažljivi i ne preterujte. Pokazalo se da jako utiče na smanjenje mlijeka ako se stavlja više od 3 puta na dan i duže od 10 minuta. 3 x po 10 minuta je sasvim dovoljno da izvlači toplotu, spriječava upalu i pomaže da se smiri količina mlijeka u dojci.

Ukoliko je dojka toliko prepunjena da je dio oko bradavice otečen i toliko u ravni da dijete ne može da uzme dojku u usta, onda pokušajte da primjenite pritisak na areolu. Postavite prste kao na slici, vršite konstantan (ne jak) pritisak ka unutra, ka centru dojke da tako kažem, držite pritisnuto dok polako brojite do 50. Na ovaj način će se otok povući i beba će se lakše namjestiti, uz vašu pomoć na dojku.

Ukoliko kući imate neku od vještačkih bradavica iskoritite je. Odsjecite dio “bradavice” tako da ostane samo dio “areole” pa sa njom vršite ravnomjeran pritisak ka dubini dojke.

Naravno ovaj “prsten” se koristi samo za vršenje pritiska na areolu sa ciljem smanjenja otoka. Ne koristite ga da dijete preko njega sisa.

Preporuka za čitanje: Izmlazanje (izdajanje) mleka – kada, kako, koliko?

Tereza Kiš
Vaša savjetnica za dojenje


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!