Praktični saveti: Šta da radim dojke su mi prepune mleka?

prepunjenost dojki

prepunjenost dojkiNajčešće se nekoliko dana nakon porođaja pri nadolasku mleka majke muče sa viškom mleka i prepunim dojkama. Mada dešava se da se i u toku dojenja kasnije desi nekada ova sittuacija…

Šta raditi da se stanje smiri, da li izdajati, kada koliko… Pokušala sam da u par rečenica napišem ono najvažnije kako bi se stanje sredilo u što kraćem roku:

PRE PODOJA: ako su dojke prepunjene i zategnute – pokrenuti rukom izdajanje i pustiti da izađe malo mleka da se areola i njena okolina malo smekšaju kako bi bela lakše obuhvatila dojku

ZA VREME PODOJA: ako mleko prejako ide pa se beba muči, zaustaviti podoj i pustiti da mleko izađe van kako bi popustio jak pritisak, vratiti bebu na dojku da nastavi podoj u istom položaju ili u jednom od položaja koji se koriste kada je jak refleks izlaska mleka: Jak refleks izlaska mleka

POSLE PODOJA: pošto je beba sisala na jednoj dojci trebalo bi da je izvukla solidnu količinu mleka i da dojka nije više jako napeta već značajno mekša. Više je ne dirati! Bez dodatnog izdajanja! Umesto toga posvetiti se dojci iz koje beba nije sisala ALI ISKLJUČIVO ako je dojka puna i napeta. Ako nije onda je ne dirati.

[wp_ad_camp_1]

KADA IZDAJATI, KOLIKO ČESTO I KAKO I ZAŠTO?

Izdajanje se radi isključivo kao što sam gore napisala pred podoj malo da se olakša postavljanje deteta i to AKO je potrebno. Izdajanje se može raditi i IZMEĐU podoja ali samo AKO je dojka prepunjena. tada se rade kratka a češća izdajanja do momenta kada je vreme za sledeći podoj. Nikako mnogo dugo izdajati već kratko kako se ne bi stimulisalo dodatno stvaranje mleka. Najbolje je ako imate dojke koje same cure kada su prepunjene ili kada se zagreju oblogom. Tada se pušta da mleko samo izlazi. Veći je problem kod dojki koje ne cure pa se mora popuštati. Znači izdajanja isključivo između podoja nikako posle podoja. Izdajanje posle podoja samo dodatno stimuliše stvaranje sve više mleka.

ŠTA RADITI SA IZDOJENIM MLEKOM?
Ne davati detetu jer je detetovo da sisa. Možete mleko spremati u zamrzivač ili dati majci koju poznajete i koja želi da daje Vaše mleko svom detetu (ako se dete iz nekog razloga hrani adaptiranim), dati u banku humanog mleka. Greota je bacati.
KADA ĆE SE STANJE POPRAVITI?

U zavisnosti od prepunjenosti dojki i količine stimulacije koju su dobijale za stvaranje mleka može se desiti da prepunjenost počne da se smanjuje u roku od 2-3 dana a u težim slučajevima i 7-10 dana.

[wp_ad_camp_1]

ŠTA JOŠ MOGU DA URADIM?

Između podoja korisno je hladiti dojke mokrom hladnom pelenom ili staviti suvu pelenu preko koje stavite bilo šta hladno (najlakše je sa graškom iz zamrzivača jer lepo prijanja na površinu dojke, ali nikako direktno na kožu već preko pelene) ili stavljati na celu površinu dojke (osim areole i bradavice) list svežeg kupusa. Sa kupusom budite pažljivi i ne preterujte. Pokazalo se da jako utiče na smanjenje mleka ako se stavlja više od 3 puta na dan i duže od 10 minuta. 3 x po 10 minuta je sasvim dovoljno da izvlači toplotu, sprečava upalu.

Ukoliko je dojka toliko prepnjena da je deo oko bradavice otečen i toliko u ravni da dete ne može da uzme dojku u usta onda pokušajte da primenite pritisak na areolu. Postavite prste kao na slici, vršite konstantan (ne jak) pritisak ka unutra, ka centru dojke da tako kažem, držite pritisnuto dok polako brojite do 50. Na ovaj način će se otok povući i beba će lakše da se namesti, uz Vašu pomoć, na dojku.

Ukoliko kući imate neku od veštačkih bradavica odsecite deo “bradavice” da ostane samo deo “areole” pa sa njom vršite ravnomeran pritisak.

Naravno ovaj “prsten” se koristi samo za vršenje pritiska na areolu sa ciljem smanjenja otoka a NE da dete preko njega sisa.

Preporuka za čitanje: Izmlazanje (izdajanje) mleka – kada, kako, koliko?

Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!