Praktični saveti za dojenje trojki

Isključivo dojenje trojki?!? Da moguće je!

Tražeći savete koje bi mogla da ponudim mami trojki koje imaju trenutno oko 3 medelje naišla sam na jedan zanimljiv tekst u kom su sabrani saveti iz ličnih iskustava dojenja trojki i to tri majke. Pokušaću da vam ih prenesem sa nadom da će pomoći mami Jovani:

Prenosim vam iskustva tri majke: Davina, Chenoa i Jess. Ovi saveti važe za sve mame koje doje bez obzira da li se radi o jednom detetu, blizancima ili trojkama! Kao savetnica dodala sam svoja razmišljanja na temu i to obojeno pink bojom.

Davina

Davina doji
na neonatologiji

Pregurajte prve dve nedelje! One znaju biti taaaako bolne.
Kod većine majki prve nedelje znaju biti jako teške i bolne. Najčešće se radi o lošem položaju deteta mada se može desiti id a se radi o sooru ili sapetom jeziku (između ostalog). Tražite pomoć ako sumnjate da položaj nije dobar ili vas bilo šta drugo muči. U najvećem broju slučajeva blizanci i trojke se rađaju nešto pre vremena. Ovo takođe može stvarati problem sa postavljanjem bebe na dojku. Potražite pomoć savetnice ili druge majke koja ima iskustva sa dojenjem trojki. Nemojte patiti sami. Postoje rešenja problema!

Nemojte se fokusirati samo na jedan loš dan, ne dozvolite da vas porazi. Sutra je nov dan koji će biti drugačiji. Ne žurite sa prenaglim, odlukama.

Potrudite se da zapamtute koja beba je jela poslednja kako ne bi uvek ista beba dobijala treća podoj.

Izdajajte mleko kada možete kako bi napravili zalihu mleka koliko je moguće i spremili je u zamrzivač. Ako je budete iskoristili donirajte je drugoj majci.  

Amy

Amy doji na operacionom stolu neposredno
nakon carskog reza (pre ušivanja)!

Pošto će bebe najverovatnije biti male telesne težine urolajte peškir ispod njihovih lopatica kako bi bili u uzdignutijem položaju sa blagu zabačenom glavom i pomognite im da jako otvore usta. Ako imate problema sa postavljanjem bebe na dojku potražite savet savetnice oko položaja za dojenje i postavljanja beba. Ponekad je dovoljno probati nov položaj da sve legne na svoje.  

Organizujte se – neka vam sve bude na dohvat ruke (pelena, jastuk, voda, igračka, daljinski, telefon…) jer podoj zna da potraje!

Ne žurite. Verujte u sebe i pokušajte maksimalno da se opustite pri svakom hranjenju, tako će i mleko lakše da izlazi.  

Koristite veći jastuk na koji možete da spustite nahranjene bebe da lakše podrignu dok hranite treću.

Ako mislite da nije bilo dovoljno mleka za podoj nahranite bebu opet za pola sata. To će podstaći proizvodnju a bebi neće smetati što je sisala iz dva dela svoj obrok. Dobro ispražnjena dojka stvara više mleka! Nemojte da Vas brinu prazne dojke jer u njima ima mleka koje se stalno stvara. Kada su dojke prepunjene one tada usporavaju stvaranje mleka. Nastavite sa dojenjem! PAko bebe ne uspevaju da se pravilno nameste izdajajte mleko.

Davina

Davina izdaja mleko dok je u kontaktu
koža na kožu sa jednom od svojih beba

Ne dozvolite nikome da vam kaže da Vi to ne možete! Izdajanje nije merilo količine mleka. Beba uvek može izvući ustima mnogo više! Često se dešava da majka uspe da izdoji samo malo mleka id a misli da je to količina koju beba dobija, to je pogrešno. Izdajalica NIKADA ne može da izvuče koliko može beba.

Davina sa dve svoje bebe 🙂

Mokre pelene i bebin napredak pokazuju da mleka ima dovoljno, a ne punoća dojki!
PREPORUČUJEM SLEDEĆE TEKSTOVE:

Da li moja beba dobija dovoljno mleka?

Da li moje dete dobija dovoljno mleka? – starije od 6 nedelja

Jako čestio podoji su prijatelj sa količinom mleka koju stvarate! DA! U nekim danima dešavaće se da samo dojite. Ovakvi dani neće trajati zauvek! Oni su privremeni.

Beba najbolje zna da li joj treba samo malo mleka ili više po podoju, da li je žedna ili gladna. Verujte svojoj bebi! Pratite njene potrebe odnosno zahteve.

A zašto ne bi zaspali za vreme podoja? Ignorišite one koji kažu da ne smete zaspati uz podoj. Spavanje nakon podoja je prirodna stvar. Ako se bebe uspavaju za vreme podoja spavajte i Vi uz njih! Pratite njihov ritam…

Pokušajte da koristite jastuk za dojenje. FDojite dve bebe u isto vreme ako možete ili ih dojite odvojeno. Nekim majkama više odgovara jedna varijanta nekim druga. Eksperimentišite dok ne vidite šta Vam prija.

Jedite uvek kada ste gladni, jedite. Pijte vode koliko god Vam telo traži.

Chenoa

Chenoa sa dve svoje bebe

Bebe se obično rode nešto ranije pa se teško nauče da pravilno uhvate dojku i to je normalno… pomirite se sa tim. Koža na kožu, koža na kožu, koža na kožu! Jednostavno neka ste što više u kontaktu to će pomoći bebama da se nameste a i Vama da se opustite.

Verujte svom telu, možete da stvorite dovoljno mleka. Ponuda i potražnja! Sve dok budete dojili na zahtev dece mleka će biti koliko one traže. Izbegavajte preskakanje i odlaganje podoja.  

Ako su baš poranile i nalaze se na odelenju neonatologije izdajajte svaka tri sata dan i noć nakon što nadođe mleko. (Spremajte višak u zamrzivač!) Potrudite se sa savetnicom da krenete pravilno. Ako niste zadovoljni svojom savetnicom zamenite je! 

Verujte sebi a ne doktorima, sestrama, prijateljima, porodici, nepoznatima na ulici koji će Vam govoriti da je dojenje trojki nemoguće. Vaša motivacija, strpljenje i distanca od takvih komentara će Vas voditi kroz podoje i ciljeve koji sup red Vama.

Pokušajte da pronađete druge majke koje su dojile trojke, one su najbolja podrška. Ako ne možete da ih nađete uživo ima ih na internet.

Chenoa

Davina doji svoje trojke! Wow!

Kada ste savladali dojenje podoji na zahtev su najbolji način da se održi količina mleka. A kada posumnjate… oterajte takve misli!

Tražite svu moguću pomoć i podršku okoline kako bi se Vi posvetili što više bebama… potrebno je malo vremena da se uigrate sa podojima, izdajanjima, podrigivanjima…  Ne ustručavajte se da tražite pomoć oko veša, kuvanja, čišćenja, čuvanja beba dok spavate. Okružite se pozitivnim ljudima koji će Vam davati snagu.

U porodilištu obratite pažnju da ne podržavaju upotrebu varalica, flašica, adaptiranog mleka id a koriste alternativne načine hranjenja beba do uspostavljanja podoja. Vi odlučujete o svojim bebama. Vi morate da znate šta želite id a to tražite za svoje bebe.

Chenoa

Chenoa u akciji!

OSTANITE POZITIVNI, STRPLJIVI I ISTRAJNI. POTRAŽITE POMOĆ DRUGIH MAJKI TROJKI I SAVETNICE ZA DOJENJE AKO JE POTREBNO…VI TO MOŽETE!

Pogledajte video snimak koji je napravila Chenoa koristeći snimke majki trojki širom sveta. Tako je dobar!!

Tekst objavljen na sajtu themilkmeg.com
Autor: MEG, savetnica za dojenje


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!