Pratite porast težine u trudnoći

OČEKIVAN PORAST TEŽINE U PRVOM TROMESEČJU JE: 1 DO 3 KILOGRAMA
Tek ste saznali da ste trudni i to verovatno zbog izostanka menstruacije, a možda i mučnine. Moguće je da ne podnosite miris određenih namirnica, a možda vam je i loše kad pojedine samo pogledate. Pokušajte da jedete više malih obroka, pijte puno tečnosti i odmarajte.

Iako je u drugom mesecu vaša bebica velika svega 3 centimetra i još se stomak nije počeo zaobljavati, vaše telo buja. Rastu vam dojke, osećate težinu u nogama, mučnine i dalje dosađuju, primećujete prekomerno lučenje pljuvačke, možda patite od zatvora. Pijte mnogo tečnosti i jedite što je moguće više zelenog povrća.

U trećem mesecu vaš će stomačić početi da se pomalo nazire. Mučnine bi se pred kraj ovog meseca trebale smanjiti, a u skladu sa tim ponovo vam se vraća apetit. Sad biste mogli ”navaliti na hranu” pa pripazite na količinu i pratite porast težine.

Vodite računa o uravnoteženoj prehrani
Nema specijalnih recepata niti posebnih čarobnih namirnica koje bi trebalo posebno uzimati jer ste trudni. Važno je jesti sve, ali o nekim sastojcima ipak povesti računa. To su pre svega belančevine koje nalazimo u mesu (piletina, ćuretina, nemasna govedina), ribi (tuna), jajima, mlečnim proizvodima, mahunarkama i žitaricama, orasima, pšeničnim klicama. One učestvuju u izgradnji tkiva pa su posebno važne za izgradnju živčanog sistema i mozga deteta. Majke vegeterijanke bi svoj jelovnik trebalo da organizuju tako da vode računa o unosu većih količina belančevina biljnog porekla.

Uzimajte folnu kiselinu
Folna kiselina je vrlo važan gradivni materijal posebno živčanog tkiva deteta, pa se preporučuje uzimanje preparata od početka trudnoće. Prirodni izvori folne kiseline su: brokoli, spanać, krompir, celovita riža i pomorandža.

OČEKIVAN PORAST TEŽINE U DRUGOM TROMESEČJU JE: 3 DO 6 KILOGRAMA
Kako dete raste i zauzima prostor u vašem stomaku, tako se usporava metabolizam. Dolazi do opuštanja mišića želuca i creva pod uticajem hormona što izaziva zadržavanje hrane u želucu, crevima kao i vraćanje hrane iz želuca. To je razlog zašto dolazi do žgaravice, ali i zatvora. Ipak, takve promene u probavi imaju i svoju korisnu stranu. Organizam ima vremena da iz hrane apsorbuje sve hranjive tvari i potpuno je iskoristiti za potrebe deteta.

Ne preskačite obroke i pomno kombinujte namirnice. Vaša prehrana ne mora da prati moto ”Jedem za dvoje”, ali svakako morate unositi 200 do 300 kalorija više nego inače. Ako ste do sad pazili da vaš jelovnik sadrži sve grupe namirnica, nastavite da se tako hranite. Izbegavajte alkohol, cigarete i prevelike sportske aktivnosti.

U 6 mesecu dobijate 200 do 300 grama nedeljno. Već ste neko vreme u razdoblju rasta i dobijate na težini brže nego u prvom tromesečju. To je normalno. Mogli biste imati poteškoća sa žgaravicom. U tom slučaju jedite manje obroke, duže žvaćite, izbacite jako začinjenu hranu. Nikako nemojte da koristite sodu bikarbonu, već se posavetujete sa doktorom. Spavajte na višem uzglavlju, to će vam olakšati osećaj pečenja.

Dodaci prehrani!
Vitaminski dodaci za trudnice preporučuju se u drugom tromesečju trudnoće, ali svakako je potrebno posavetovati se sa doktorom i ne uzimati ih na svoju ruku.

Kalcijum učestvuje u izgradnji kosti i zuba. Važno je unositi ga prvenstveno prehranom. Namirnice bogate kalcijumom su: mleko, mlečni proizvodi, zeleno i lisnato povrće (brokoli, kelj), smokve, lešnici, bademi, kikiriki, prženi susam.

Žena u trudnoći ima povećane potrebe za gvožđem jer pored svog tela kiseonikom mora da opskrbi i svaku bebinu ćeliju. Da bi se gvožđe apsorbovalo u majčinu krv, potrebno je uzimati ga zajedno sa vitaminom C.

Ne smanjujte količinu soli u hrani
Nije potrebno smanjivati količine soli u prehrani. Povećani nivo progesterona za vreme trudnoće izaziva gubitak soli i natrijuma iz organizma. Da bi telo nadoknadilo gubitke, sakuplja so i natrijum koji, s druge strane, izazivaju poznato oticanje nogu. Taj problem možete ublažiti specijalnim čarapama za trudnice ili masažom i kremama za vene. Ali, važnije je napomenuti da smanjivanje količine soli (inače umereno slane hrane) nije preporučljivo u vreme trudnoće, a može biti i štetno za plod.

OČEKIVAN PORAST TEŽINE U DRUGOM TROMESEČJU JE: 6 DO 10 KILOGRAMA
Sada vaše dete ubrzano raste i dobija na težini. I dalje jedite raznovrsnu hranu bogatu vitaminima, mineralima, a pogotovo gvožđem. Ono je važno posebno u poslednjim mesecima trudnoće kad dete intenzivno raste i njegove potrebe za kiseonikom su sve veće. Ako je majčina krv bogata gvožđem (koje učestvuje u transportu kiseonika do svake ćelije u njenom i telu deteta) tada će trudnica da se oseća vitalnije i neće se tako lako umarati. Prirodni izvori gvožđa su: jetra, crveno meso i riba, jaja, punomasni mlečni proizvodi, zeleno i lisnato povrće (grašak, spanać, kelj, brokoli), slanutak, buča, soja, žitarice.

U 8. mesecu dete je već prilično veliko i praktično je spremno da se rodi. Polako se smešta u položaj glavicom (najčešći položaj) u kom će ostati do trenutka rođenja. U zadnjim nedeljama trudnoće dete prvenstveno dobija na težini i raste. Zbog toga više nema mesta u stomaku, a i vama postaje sve teže da ga nosite. Ako niste do sad to činili, obavezno pijte puno mleka, neka se u vašem obroku svaki dan nađe sir i jogurt kako biste uzimali dovoljno kalcijuma.

U 9. mesecu vaš mališan ima prosečnu težinu od oko 3.500 grama. Ako su vas do sada mučili žgaravica i zatvor, njihove posledice biste sada mogli jače osetiti. Obavezno pijte mnogo tečnosti, jedite suvo voće, žitarice, puno voća i povrća, odmarajte se i ne preskačite obroke. Sada je i vama i detetu potrebno da sakupite dovoljno energije za porođaj koji vas očekuje.

Pripazite na gvožđe!
Slabokrvnost je specifičan problem žena, a u trudnoći je potrebno posebno obratiti pažnju na nedostatak gvožđa. U dogovoru sa lekarem uzimajte preparat gvožđa, ali svakako zajedno sa vitaminom C koji uvrzava njegovu apsorpciju. Ponekad vitaminski preparati sa gvožđem za trudnice mogu izazvati proliv ili zatvor. Posavetujte se sa lekarem i zajedno odaberite preparat koji će izazivati manje neželjenih posledica.

Uzimanje tečnosti i učestalo mokrenje
Pijte tečnost čak i ako imate stalnu potrebu za mokrenjem. Za taj osećaj je odgovoran pritisak materice na vaš mokraćni mehur, posebno u prva četiri meseca trudnoće, a zatim ponovo u devetom mesecu kad se dete spušta prema karlici i priprema za porođaj. Da biste potpuno ispraznili mehur i bili u to sigurni, prilikom mokrenja se telom nagnite prema napred. Ako vas potreba često budi noću, sa uzimanjem tečnosti prestanite posle podne, oko 17 časova.

Izvor smedia.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!