Pravila dečjeg igrališta

pravila

Kako treba da se ponašaju deca i roditelji u parku

Šta ćete da uradite ako drugo dete ode sa kanticom vašeg deteta, punom lopatica, grabuljica i drugih stvarčica neophodnih za veselu igru u parku? Za roditelje koji po prvi put idu u park sa aktivnim detetom, ove situacije mogu da budu izvor neodlučnosti i stresa, ali ako pravilno postupite, ostaće ono što zapravo i jesu: sitnice.

Velika razmena igračaka
S obzirom na činjenicu da u park vučete sa sobom igračke za pesak, i još mnogo toga sasvim je normalno da želite da se vratite kući sa većinom vaše opreme. Pa ipak to nije uvek moguće. U detetovoj glavi, najbolji deo igranja u parku, ili u kući malog prijatelja, jeste istraživanje i upotreba tuđih novih i zanimljivih stvari, i istovremeno ignorisanje svih superigračaka koje su njegovi/njeni roditelji pažljivo izabrali, skupo platili i, na kraju krajeva, doteglili sa sobom.

Povrh toga, nepisano pravilo je da deca dele igračke u parku. Verovatnoća da će vaše dete jednog dana doći kući sa tuđom lopaticom, dok će istovremeno njegove grabuljice završiti u tuđoj garaži, jeste velika.
Ipak, ako vaše dete veselo kopa u peščaniku, a drugo dete pokušava da neopaženo napusti područje s vašim igračkama, savršeno je prihvatljivo da kažete: „Dušo, to je Ivanova kantica, i on bi je rado delio s tobom, pa neka ostane u peščaniku.“ Ukoliko mališan ingnoriše vaš predlog nežno oduzmite igračku detetu i recite: „Žao mi je, dušo, to ostaje ovde.“ Sklonite je iza vas na neko vreme dok se ne vrate igri, nakon čega možete da je vratite među ostale igračke koje se trenutno koriste.
Stavljanje inicijala na vaše stvari trajnim markerom takođe pomaže kad je vreme da krenete kući, a vi pokušavate da skupite vaše stvari… koje izgledaju identično kao sve druge jer su svi u gradu kupili istu kanticu poput vaše.

[wp_ad_camp_1]

A užina?
Kao i tuđe igračke, i užina drugog deteta je zanimljiviji od vlastitog. Deca koja se zagrcnu samo pri pogledu na sušeno voće ili integralnu pločicu ješće spanać ukoliko drugo dete naizgled uživa u njemu. I dok je razmena užina normalna među prijateljima i u grupicama za igru, situacija u kojoj vam nepoznato dete traži keks može za nekoga biti malčice neobična. Dobar način da to izbegnete jeste da vašem detetu dopustite da jede samo dok sedi na klupi pored vas, a ne da jede ispred druge dece pored tobogana. Ali, ako vas je nepoznato dete „pritislo“ za krekere, prihvatljiv odgovor bi bio nešto poput: „Naravno da ćeš dobiti krekere. Samo molim te pitaj prvo tvoju mamu da li smeš.“ Tako će mama tog deteta znati šta joj dete jede i vi nećete biti krivi ukoliko dete dobije alergiju ili poremetite nečiju ishranu. Osim toga, jednom kad dete ode po majčinu dozvolu, velika verovatnoća je da će mu majka odgovoriti da ne traže da jede od nepoznatih ljudi već da pojede bananu koju su poneli.

Održavanje mira
Ako odvedete više od jednog deteta u veliki javni otvoreni prostor, vašu pažnju moraćete da verovatno podelite između jednog koje želi da se ljulja i drugog, koje trči prema toboganu. Sasvim je moguće da ćete u jednom trenutku da izgubite jedno od njih iz vida. Tada morate da se oslonite na dobru volju drugih roditelja koji će podići vašeg mališana ukoliko padne ili da mu održi bukvicu ukoliko se ne ponaša kako treba. Prirodno je da se odnosimo zaštitnički prema vlastitoj deci pa vas sledeća hipotetska situacija može zaista iznervirati: čujete drugog roditelja kako prekorava vaše dete zato što baca pesak uokolo ili se gura. Ali, nemojte da se nervirate i na to gledajte ovako: ako drugi roditelj ima snage i volje da pouči vaše dete kako treba da se ponaša istovremeno rizikujući izliv gneva preterano osetljive majke, možete biti sigurni da je prekor bio i više nego zaslužen. A kako vi niste videli šta dete radi, vaš jedini odgovor trebalo bi da bude: „Hvala vam što ste to rešili, cenim vaš trud.“

Stanite na put lošem ponašanju
Nikad nemojte da oklevate da stanete na kraj lošem ponašanju koje se događa pod vašim nosom. Ako drugo dete udari vaše dete u parku, slobodno mu recite: „Tako se ne ponaša! Gde ti je mama?“ Ako nije u blizini, recite: „Sedni ovde dok ti se mama ne vrati pa ćemo da popričamo o ovome.“ Kad se mama vrati, jednostavno joj recite: „Bilo je svađe oko igre s kamionom, pa sam razdvojila decu da se ne tuku.“ U velikoj većini slučajeva, majka će vam se zahvaliti i reći svom detetu da bi trebalo lepo da se igra.
Ako se veća deca grubo igraju u delu parka predviđenom za manju decu, recite nešto poput: „Ej, ovo je deo parka za bebe, budite pažljivi prema mališanima.“ „Osramoćeni“ time što su prozvani u „bebi zoni“, veći klinci će zaključiti da im tu ipak nije mesto i otići.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!