Mala pravila za dojenje na obali mora ili bazenu

Ukoliko se spremate na put sa bebom koju i dalje dojite trebalo bi da znate nekoliko sitnica za koje možda niste znali. Recimo da li hladna voda utiče na količinu mleka i koje kreme za sunčanje smete da koristite…

HLADNO MORE
Kupanje u moru ne utiče na proizvodnju mleka, jer ona zavisi isključivo od količine koju vaš mališan posisa odnosno od redovnosti i ispravnosti podoja.

PLIVANJE
Ukoliko ste majka i ozbiljan plivač, tokom odmora pojačajte svoju ishranu, neka bude kvalitetna jer Vaše telo pod naporom ubrzano troši kalorije. Pre vaše ture u moru bilo bi najbolje da podojite bebu, jer mleko nakon intezivnog vežbanja može da dobije slankast ukus, što se vašem mališanu možda neće dopasti. Ukoliko se u moru samo brčakte, sve ostaje po starom.

[wp_ad_camp_1]

BAZEN
Bazenska voda u sebi ima malo hlora. Ipak, nakon kupanja isperite dojke slatkom vodom. To treba da učinite da biste bili sigurni da beba neće u doći u dodir sa hlorom, a osim toga hlor isušuje kožu, pa to može loše da utiče na vaše bradavice. Ukoliko planirate da se kupate u bazenu, ponesite lanolinsku kremu koju ćete mazati svake večeri.

PRESVLAČENJE
Nakon plivanja obucite suv gornji deo kupaćeg. Sintetički materijali pogoduju zadržavanju vlage što pogoduje razvoju mlečca. Ova gljivična infekcije može da se prenese i dublje u dojku, a i na bebina usta.

KREME ZA SUNČANJE
Kreme za sunčanje ili samotamnjenje se slabo apsorbuju u krvotok pa tako i u mleko. Zato od njih nema opasnosti za dojenje. Prilikom nanošenja vodite računa da je ne mažete blizu delova dojki koje će dolaziti u dodir sa bebinim ustima. Tokom dojenja ne uzimajte beta karoten koji može da pospeši tamnjenje.

Češće dojenje

Na odmoru bebi ponudite da sisa češće nego što to inače činite kod kuće. Bebama je majčino mleko i voda i hrana i neizostavna uteha. Kada promenite okruženje, neke bebe će se odmah privići na novonastalu situaciju, dok će neki mališani biti zbunjeni.  Kad je beba nervozna, najlakše ju je smiriti dojenjem.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!