Pravila za odabir bicikla

Izvor: blic.rs
Naučite mališane da uživaju u vožnji

Mališani, pa čak i oni najmlađi, sa uživanjem voze bicikl. Ali, da bi bili bezbedni, roditelji bi trebalo da obrate pažnju na sledeće stvari:

Tricikl pruža lažnu sigurnost
Prvi bicikl bi trebalo da bude bez pedala, što znači da se dete odguruje nogama. Stručnjaci odvraćaju od kupovine tricikala, zato što oni pružaju lažnu sigurnost. Prof. dr Folker Brize, stručnjak za saobraćajnu pedagogiju u Opštem biciklističkom klubu Nemačke (ADFC), tvrdi da su tricikli opasni jer se dete oseća sigurnijim nego što stvarno jeste. “Bolje je da dete kasnije počne da uči da vozi bicikl, nego da sedne na tricikl. Za dete je najteži korak održavanje ravnoteže”, ističe on. Situacija je drugačija sa biciklom bez pedala: dete uči da održava ravnotežu, u pokretu je i jača mišiće. Kada kupujete ovakav bicikl, pazite da bude dovoljno nizak i da su gume napunjene vazduhom jer tako dečja kičma neće biti opterećena.

Ne forsirajte ih
Sve dok ne krenu u školu, deca nisu u stanju da na biciklu prelaze veće razdaljine (npr. pet kilometara). Zato ne krećite na duže porodične izlete sa detetom na biciklu (za decu ovog uzrasta pogodni su bicikli sa točkovima prečnika 25-45 centimetra). Ako dete izložite preteranom naporu, ono bi moglo da omrzne bicikl.

Pravila u saobraćaju
Pre nego što napune deset godina, deci je teško da istovremeno voze bicikl, upravljaju i paze na saobraćaj. Zato ne puštajte dete ovog uzrasta da samo prelazi biciklom razdaljine duže od dva kilometara.

Bicikl sa brzinama je za veliku decu
Dete je, ukoliko često vozi bicikl, već naviklo na osnovno ponašanje u saobraćaju. Ali to je i period kada jednostavno žele da se pokažu pred prijateljima pa im na pamet padaju neverovatne ideje. Ograničite im vožnju na kvart i ne puštajte ih u gust saobraćaj.
Što se energije tiče sada su već znatno jači pa vožnja od pet kilometara za njih ne predstavlja nikakav problem. Idealan je srednji bicikl sa nekoliko brzina.

Samostalna vožnja
Niko ne može da nauči da vozi bicikl bez vežbanja. Vožnja zajedno s vašim detetom je verovatno najbolji način vežbanja pravila. Objasnite pravila i onda vozite, a s vremenom se zaustavite da biste ponovili ono što su upravo uradili i pohvalili ih za njihove uspehe.

 

Odaberite pravi bicikl
Bicikl ne mora da bude nov da bi mu se dete radovalo, ali mora da bude usklađen sa dečjom visinom i da bude ispravan. Evo još nekoliko saveta:
– Bicikl koji je prave veličine treba da ima otprilike oko tri centimetra razmaka između prečke i deteta kada stoji s obe noge na tlu.
– Ako bicikl nema prečku, zamislite je! Ona bi prolazila ispod sedišta prema volanu.
– Volan ne sme da visi i krajevi ručki moraju da budu dobro zaštićeni.
– Sedište bi trebalo da bude ravno, ne sme da se klima ni da ima oštre predmete na sebi, da se dete ne bi povredilo
– Kada okrenete bicikl naopačke i zavrtite točkove, oni bi trebalo da se okreću lagano i ravno. Gume bi trebalo da budu napumpane i tvrde.
– Svaki bicikl mora da ima zvono ili trubicu.

 

Obavezna kaciga
Veoma je bitno da mali biciklisti nose kacige. Zbog pada sa bicikla mnogo dece je zadobilo ozbiljne povrede. Studije iz bolničkih hitnih ambulanti ukazuju da nošenje kacige to može da spreči u oko 85 odsto slučajeva. I zato nikako ne dopustite da se vaše dete vozi bez kacige, čak ni ispred kuće, na dvorištu ili biciklističkoj stazi. Pad je uvek s iste udaljenosti od asfalta.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!