Pravilno oprane ruke čuvaju zdravlje

Izvor:blic.co.yu

Kad počne sezona viroze i gripa, pazite da svi u kući redovno peru ruke jer se time znatno sprečava mogućnost zaraze.

Obična prehlada, viroze raznih vrsta, gripa, infektivne dijareje, zarazna žutica pa čak i meningitis – sve su to bolesti koje se prenose najobičnijim dodirom, a pri čemu su najveći krivci upravo prljave ruke.

Pravilno pranje

Jedan engleski profesor savetuje da za vreme epidemije deca posebno temeljno operu ruke – onoliko dugo koliko im je potrebno da dva puta otpevaju rođendansku pesmu „Danas nam je divan dan, divan dan…“.
Bitno je da pažljivo ruke nasapunjaju i zatim isperu sve delove šake, uključujući i prostore između prstiju i ispod noktiju. Za brisanje ruku najbolje je da deca koriste maramice, jer na vlažnim peškirima takođe može da bude mikroorganizama.

Prenošenje zaraze
Ruke kao „rasadnici“ mikroorganizama ne prenose zarazu samo kroz usta, odnosno sistem za varenje, nego i kroz disajne organe dodirivanjem nosa, kao i utrljavanjem u spojnicu oka ili kroz ogrebotine, rane i slično.
Mikroorganizmi se nalaze na raznim površinama, predmetima, životinjama i drugim ljudima, u hrani i piću, a upravo takve bakterije i viruse koje normalno ne nalazimo na koži ruku nazivamo tranzitorna mikroflora. Tačnije, postoje i oni mikroorganizmi koji trajno žive na koži čoveka, a koji se nazivaju rezidentna mikroflora, ali to su vrlo korisni „stanovnici“ naše kože s obzirom na to da nas čak štitite od „loših“ mikroorganizama. Zbog toga prilikom zaštite od virusa ne pribegavajte meri – totalna sterilizacija dečje kože, jer ćete tako samo da oslabite imunitetjer bi onda došlo i do uništenja onih korisnih mikroorganizama, a to bi oslabilo čovjekov imunološki sustav.

Sprečite širenje
Širenje virusa mogu da spreče i neke veoma jednostavne mere: naučite decu da kada kijaju ili kašlju, nos i usta ne pokrivajte golim rukama, nego papirnom maramicom, koju posle toga treba da bace.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!