Prednosti dojenja za mame

prednosti dojenja za majke

prednosti dojenja za majkeVećina majki kada razmišlja o dojenju pre svega na prvo mesto stavlja benefit svoje bebe tj njenog fizičkog i psihičkog razvoja. Ono što se jako malo pominje to su prednosti dojenja za zdravlje majke. Isto kao kod beba i mame mogu da računaju na fizičke ali i emocionalne koristi od dojenja.
Dojenje predstavlja sasvim logičan nastavak niza koji počinje začećem prolazi kroz porođaj i nastavlja se dojenjem.
Kratkoročne prednosti dojenja za majku
Onog trenutka kada se posle porođaja beba postavi na dojku i kada počne da sisa dolazi do lančane reakcije u maminom telu. Prva stvar koja se dešava je ispuštanje oksitocina koji deluje na refleks ispuštanja mleka. U isto vreme dolazi do kontrakcija materice.
Da li znate zašto je dobro da tek porođena žena ima kontrakcije materice izazvane dojenjem bebe? Ne. Evo kratkog i jednostavnog objašnjenja. Za vreme trudnoće materica se jako raširila i izašla van svoje pozicije u karlici. Kontrakcije koje izaziva dojenje vraćaju matericu u njenu veličinu i poziciju u telu u kojoj se nalazila pre trudnoće. Najprirodniji stimulans za ovo je baš dojenje. Same kontrakcije takođe pomažu da se smanji količina krvarenja posle porođaja. Žene porođene carskim rezom mogu mnogo intezivnije da osete kontrakcije materice i njeno vraćanje u karlicu.
[wp_ad_camp_1]
Majke koje doje u najvećem broju slučajeva dojenjem odlažu pojavu menstrualnog krvarenja. Na ovaj način mamino telo koristi zalihe gvožđa za mleko koje beba sisa.
Dugotrajne prednosti dojenja za majku
Majke kje doje svoje bebe mnogo lakše gube kilograme koje su nakupile za vreme trudnoće. Naravno nemožete da očekujete da će dojenje biti izvesan vid dijete ali ukoliko se hranite pravilno a uz to imate mogućnost da se bavite i najmanjim vidom fizičke aktivnosti topljenje naslaga je posle nekoliko meseci zagarantovano.
Mame koje su prošle kroz trudnički dijabetes se mnogo brže oporavljaju i njihov nivo šećera se mnogo brže vraća u normalnu vrednost u odnosu na mame sa istim problemom koje ne doje svoju bebu.
Mame koje su i pre trudnoće imale dijagnozu dijabetesa Tip I mnogo bolje održavaju dobar nivo šećera sa manje lekova.
Smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

[wp_ad_camp_1]

Za vreme dojenja troši se velika količina kalcijuma iz maminog organizma ali neverovatan je efekat dojenja na količine kalcijuma u maminim kostima po prestanku dojenja. Što je mama duže dojila jače i čvršće kosti ima po prestanku dojenja. Rizik od osteoporoze u kasnijim godinama je sveden na minimum.
Smanjen je rizik za dobijanje raka reproduktivnih organa (materica, jajnici).
Smanjen rizik za dobijanje raka dojke.
Da li je ovo malo?

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!