Prednosti dojenja

Dojenje ili laktacija je prirodni nastavak trudnoće i porođaja, zbog čega se smatra zlatnim standardom u ishrani novorođenčeta. Pripreme trudnice za dojenje počinje u toku trudnoće pod dejstvom hormona posteljice a nakon porođaja lučenjem hormona hipofize prolaktina i oksitocina. Najvažniji podsticaj za sekreciju prolaktina i oksitocina iz hipofize je stavljanje djeteta na dojku i sisanje. Tokom prvog mjeseca laktacije sastav majčinog mlijeka se mijenja i prolazi kroz tri faze prilagođavajući se uzrastu i potrebama bebe…

dojenjeSastav, kvalitet i svojstva majčinog mlijeka i dalje su predmet  mnogobrojnih naučnih istraživanja  koja potvrđuju  i otkrivaju nove   činjenice o prednostima  dojenja  za majku i bebu.- Dojenje ili laktacija  je prirodni  nastavak  trudnoće i porođaja, zbog čega se smatra  zlatnim standardom u ishrani novorođenčeta. Pripreme trudnice za  dojenje počinje u toku  trudnoće pod dejstvom hormona posteljice  a  nakon porođaja lučenjem hormona hipofize prolaktina  i oksitocina. Najvažniji podsticaj za sekreciju prolaktina i oksitocina iz hipofize je stavljanje djeteta na dojku i sisanje.

– Tokom  prvog mjeseca laktacije sastav majčinog mlijeka se mijenja i prolazi  kroz tri faze prilagođavajući se uzrastu i potrebama bebe.

– Kolostrum ili „prvo mlijeko“ izlučuje se iz mliječnih žlijezda između 12-16 nedjelje  gestacije pa do 5-tog dana nakon porođaja. Glavna uloga  kolostruma je zaštita, novorođenom djetetu daje imunoglobine i antitijela koji ga štite od infekcija.

[wp_ad_camp_1]

– Prelazno  mlijeko  se izlučuje nakon  kolostruma, energetski je bogatije zbog veće količine ugljenih hidrata i masti.

– Nakon 2-3 nedjelje  nastaje  zrelo majčino mlijeko. Sastav mlijeka nije jednak na početku i na kraju podoja. Na početku podoja dijete dobiva tzv. “prvo mlijeko“ koje je rijetko i plavkaste je boje zbog prisustva karotena i B2 vitamina. Kako se podoj približava kraju tako mlijeko sadrži sve više masti, gušće je, a dojenčetu pruža osjećaj sitosti. S približno 750 ml dnevno majčino mlijeko bebi osigurava dovoljan  energetski unos za pravilan rast i razvoj.

OVO NIIJESU RAZLOZI ZA PREKID DOJENJA:

Uvućene bradavice, ragade bradavica, zastoj mlijeka, upala dojki – mastitis. povišena tjelesna temperatura majke…Ovi problemi se mogu prevazići uz par savjeta. 

  • Higijena dojki i bradavica običnom vodom bez upotrebe hemikalija.
  • Dojke i bradavice držati suvima.
  • Češće dojiti, podoj započeti sa bolnom i nabreklom dojkom.
  • Obezbijediti pravilan položaj bebe prilikom dojenja.
  • Stavljati tople obloge na dojke neposredno prije dojenja, a hladne nakon dojenja.
  • Između podoja primjenjivati manuelnu masažu dojki i izmuzavanje.

–  U majčinom  mlijeku su u idealnim mjerama zastupljeni svi važni sastojci.

1. Voda  čini  87,5%

2. Bjelančevine – 0,8%-1,0%. Proteini majčinog mlijeka se sastoje iz kazeina i proteina surutke. Kazein čini 40% ukupne količine preteina, osnovna mu je nutritivna uloga. Proteini surutke čine 60%ukupne količine proteina. Sastoje se iz alfalaktalbumina, laktoferina, lizozima, serumskih albumina i imunoglobulina. Laktalbumin ima značajnu biološku ulogu. Laktoferin veže gvožđe u crijevima i ima bakteriostatski učinak. Lizozimu se pridodaje antibakterijsko dejstvo. IgA čini 95% ukupne količine imunoglobulina i štiti crijevnu sluzokožu od patogenih bakterija.

U majčinom mlijeku nije prisutan  beta-laktalbumina, koji je glavni alergen u kravljem mlijeku.

3. Šećer – 7 % U majčinom mlijeku se nalaze kao laktoza i oligosaharidi. Pod dejstvom laktaze se razlaže na glukozu i galaktozu. Glukoza se pretežno koristi kao izvor energije a mali dio glukoze odlazi u debelo crijevo bebe, mijenja se u mliječnu kiselinu gdje se stvara kisela sredina, koja pomaže razvoj laktobacilusa bifidusa tzv.bifidus faktora.

Majčino mlijeko selektivno podstiče rast zdravih bifidobakterija i laktobacila, odnosno bakterija čiji je učinak koristan za zdravlje domaćina. Međutim, spoznaja da je i samo majčino mlijeko važan izvor zdravih bakterija je nova. Kliničke studije sprovedene u saradnji sa Nestlé istraživačkim centrom pokazale su da se bifidobakterije iz majčinih crijeva putem krvi/limfe prenose u majčino mlijeko a potom tokom dojenja  u crijeva dojenčeta.

4. Masti – 3,5%-4,5%, najvarijabilniji su sastav majčinog mlijeka i uslovljeni su ishranom majke. Glavni su izvor energije, zadovoljavaju 40-50% potrebne dnevne energije bebe. Na količinu masti djeluju brojni faktori (trajanje trudnoće, stadijum laktacije, faza podoja, doba dana, ishrana dojilje). Masti majčinog mlijeka čine: uglavnom trigliceridi, fosfolipidi, holesterol i slobodne masne kisjeline. Majčino mlijeko sadrži esencijalne masne kisjeline – linolnu  i alfalinolensku, kao i njihove metabolite, među kojima su najznačajnije arahidonska  i dehozaheksaenska kisjelina radi njihovog doprinosa normalnom razvoju oka i mozga dojenčadi. Majčino mlijeko je bogato lipazom koja  pomaže potpunijem  varenje i resorpciju u tankom crijevu jer je aktivnost pankreasne lipaze i količina žučne soli neznatna.

Regulator su apetita djeteta. Visok sadržaj masti na kraju podoja izaziva osjećaj sitosti, što nije slučaj kod hranjenja supstituentima.

5. Vitamini, minerali i oligoelementi – idealno su izbalansirani u majčinom mlijeku

Nivoi vitamina, pogotovo onih rastvorljivih u vodi, u humanom mlijeku su takođe uslovljeni ishranom majke.  Količina vitamina  D i K   je nedovoljna u majčinom mlijeku te je njihova  nadoknada nophodna (prevencija rahitisa D vitaminom  do kraja prve godine i prevencija  hemoragijske bolesti novorođenčeta  do 4-tog  mjeseca starosti). Zastupljenost i odnos   natrijuma, kalijuma, kalcijuma i fosfora u majčinom mlijeku idealno je prilagođen  bubrežnoj funkciji  odojčeta.

Na vrijeme rođena djeca imaju fiziološke zalihe gvoždja  u jetri  i hemoglobinu, koje su  dovoljne za prvih 6 mjeseci života.

Mnoge  zemlje, izmedju ostalih i naša (Crna Gora),  razvile  su nacionalne  strategije  podrške  dojenju. Trudnice u okviru škola  za  trudnice u Domovima zdravlja, angažovanjem patronažnih službi stiču osnovna znanja, podršku i pripremu za dojenje.

DOJENJE – PREDNOSTI ZA BEBE – prirodna hrana, sigurna, hranljiva – gasi glad i žeđ – gotova, bez pripreme i sterilna – jednostavno primjenljivo – ekonomično – lijepo upakovano – laksativnih svojstava – dobija svoju prvu ,,vakcinu” – sadrži korisne laktobacilus i bifidus bakterije – smanjuje rizik od alergija, astme, dijabetesa, gojaznosti. infektivnih bolesti – iskaz čiste ljubavi – sadrži oksitocin -hormon ljubavi – jača prirodnu povezanost majka – dijete.

DOJENJE – PREDNOSTI ZA MAJKE – pomaže vraćanju materice na prvobitnu veličinu, – postpartalno krvarenje je manje – postpartalne depresije su rjeđe – žene koje doje brzo se vraćaju na svoju težinu, – manji rizik od kasnijeg razvijanja karcinoma dojki i jajnika – mnogo jednostavnije hranjenje bebe – nema flašica, četkica za pranje flašica i kadica za podgrijavanje mlijeka – dojenje je besplatno.

Dr Biljana Ivelja, pedijatar
Dom zdravlja, Cetinje

izvor: medicalcg.me

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!