Prehlada se brzo pretvori u upalu uha

Šta izazivaju nelečene infekcije nosa i grla

Većina roditelja zna da su infekcije srednjeg uha jedna od najčešćih bolesti kod beba i male dece. Do treće godine čak 70 odsto dece bar jednom preboli upalu uha. Do sedme godina, taj broj skače na 90 odsto.
prehlada
Neka deca su sklonija upalama uha od druge. U rizičnu grupu spadaju: dečaci, deca koja idu u vrtić, deca čija braća i sestre imaju česte upale uha, deca u čijoj porodici postoje slučajevi astme, alergije ili ekcema.
Upale uha obično počinju prehladom, koja može da dovede do nakupljanja tečnosti iza bubne opne. Tečnost sama po sebi nije problem, ali je idealno mesto za razmnožavanje bakterija ili virusa koji uzrokuju upalu. Akutna upala uha može da bude vrlo bolna. Deca s upalom uha takođe mogu da imaju povišenu temperaturu i da budu razdražljiva ili bezvoljna. Nekada bubna opna može da pukne zbog povećanog pritiska tečnosti iza opne. Kada se to desi, tečnost iz srednjeg uha počinje da curi i bol se ublažava.


Znakovi i simptomi

Upale uha se često razvijaju odmah posle prehlade i dete uglavnom oseća najveći bol prva 24 sata nakon što se infekcija razvije. Mala deca mogu da trljaju ili povlače uši i da ne odgovaraju na zvukove. Akutne upale uha obično izazivaju jake bolove i propraćene su temperaturom. Starija deca se žale na bolove ili osećaj punoće i pritiska u uhu. Kod neke dece upale uha su stalni problem.

Lečenje

Upale uha se leče na nekoliko načina, a koji je najbolji za vaše dete odlučiće lekar. Mogućnosti uključuju: čekanje, da bi se videlo da li će infekcija da prođe sama od sebe, i lečenje antibioticima.
Čekanje – U nedavnom istraživanju je utvrđeno da se više od dve trećine dece s upalom uha, koja nisu bila lečena antibioticima, oporavilo u roku od 24 sata. Osim toga, antibiotici ne pomažu kod infekcije koje su izazvane virusom, a i ne mogu da uklone tečnost iz srednjeg uha.
Antibiotici – Ako lekar vidi da je upala izazvana bakterijama, preporučuje antibiotike. Dete bi trebalo da počne da se oseća bolje posle nekoliko dana, ali lekove mora da popije do kraja, da se upala ne bi vratila. Većina dece može da imati tečnost u ušima čak i dva meseca posle upale.

Komplikacije

Mnoge nelečene upale uha prolaze same od sebe bez ikakvih komplikacija, ali dugotrajne upale ili upale koje se ponavljaju, mogu da oštete bubnu opnu, kosti u uhu i strukturu srednjeg uha i da tako dovedu do trajnoga gubitka sluha. U nekim slučajevim zbog pritiska dolazi do pucanja bubne opne, i tada iz uha ide krv i gnoj. Iako izgleda strašno, ovo će detetu olakšati bolove, a bubna opna će sama da zaraste. Ipak, ako se ovo desi, morate odmah da idete kod lekara.

Cevčice za drenažu
Ako dete ima tečnost u srednjem uhu koja utiče na njegov sluh ili ima ponavljane upale koje ne prolaze posle antibiotika, pedijatar može da predloži umetanje cevčice za drenažu uha. Reč je o hirurškom postupku, tokom kog je dete pod totalnom anestezijom.

Prevencija
-Zaštitite dete od duvanskoga dima. Kod dece koja udišu dim su veće verovatnoće da će se prehlada razviti u upalu uha.
-ko imate bebu dojte što duže možete. Statistike pokazuju da bebe koje jedu na flašicu imaju dva do tri puta veću mogućnost za upalu uha. Ako već mora da jede na flašicu, držite bebu uspravno.
-Pitajte lekara za vakcinu protiv bakterije pneumokoka. Ova vakcina deluje protiv sedam najčešćih podtipova bakterije pneumokoka koji se nalaze kod dece. Daje se kao serija od četiri injekcije u dobi od 2, 4, 6 i 15 meseci.

Šta možete da uradite sami
Ako dete u toku noći zaboli uho, možete da mu pomognete samo tako što ćete na razne načine smanjiti bol.
– Pitajte dežurnog pedijatra koji lek protiv bola sme vaše dete da popije. Lek dajte isključivo prema receptu, godinama i kilogramima vašeg deteta.
– Postoje i kapi za uši koje sadrže blagi anestetik, koje takođe smete da stavljate samo prema receptu. Pre nego što ih stavite, flašicu sa kapima ugrejte u mlakoj vodi. Položite dete na ravnu površinu s upaljenim uhom prema gore. Ne pokušavajte da ukapati kapi dok vam je dete na rukama ili u krilu. Ako iz uha ide krv ili gnoj nikako ne stavljajte kapi.
– Zaboravite na acetisalnu kiselinu kod dece koja su mlađa od 16 godina.
– Zagrevanje uha toplim suvim peškirom može kratkoročno da pomogne.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!