Prehlada u trudnoći

cajPrehlade se češće javljaju u trudnoći?

Trudnice se češće prehlade od žena koje nisu u drugom stanju. Ovo se dešava zato jer je imunološki sustav malo manje učinkovit tijekom trudnoće. Tijelo treba smanjiti obrambene mehanizme, kako ne bi odbacilo plod. Na žalost, zbog ovog su trudnice podložnije bolestima nego što bi inače bile da nisu u drugom stanju.

Koje lijekove smijem koristiti u trudnoći?

Ako ste trudni i prehlađeni, izbjegavajte uzimanje lijekova bez prethodnog savjetovanja s liječnikom ili ginekologom. Većina antihistamina, dekongestanata i lijekova protiv kašlja se ne smije koristiti osim ako vam to prepiše liječnik. U pravilu ti lijekovi nisu testirani na trudnicama  i mogu negativno utjecati na plod. U većini slučajeva smije se uzeti acetaminofen za slabije bolove ili glavobolju, a trebali bi izbjegavati ibuprofen i aspirin, osim ako vam to izričito dopusti liječnik.

Što je s antibioticima?

Postoje mnogi antibiotici koji se smiju uzimati za vrijeme trudnoće, ali postoje i oni koji se ne smiju uzimati u trudnoći. Ako niste sigurni, provjerite s liječnikom. Najvažnije je da pratite uputstva za uzimanje lijekova i da ih redovito pijete. Nemojte uzimati antibiotike koji su vam ostali od prethodne bolesti.

Kako spriječiti prehladu ili gripu u trudnoći?

Ovaj savjet za trudnice se ne razlikuje od onog koji vrijedi za ostale. Uravnotežena prehrana, redovita vježba i često pranje ruku su najbolji način da umanjite vjerojatnost obolijevanja. Većina liječnika će vam preporučiti prenatalne vitamine, kao dodatak prehrani. Ukoliko pušite, savjetuje se da prestanete. Imunološki sustav će vam bolje raditi, a i bolje je za vaše dijete.

Što učiniti ako se prehladim dok sam trudna?

Nije moguće u cijelosti izbjeći prehladu i gripu jer su vrlo česte. Ako se slučajno razbolite ili prehladite, evo nekoliko savjeta:

  • mnogo se odmarajte
  • pijte mnogo bistre tekućine. Ovo je osobito važno u trudnoći
  • protiv punog nosa koristite nazalne sprejeve na bazi morske vode ili inhalirajte
  • prehrana neka vam bude uravnotežena s mnogo voća i povrća
  • pijte toplu vodu s medom i limunom kako bi ublažili upalu grla
  • obavezno se javite liječniku ako vam simptomi traju duže od tjedan dana i ako su osobito teški; možda vam se razvila sekundarna infekcija
Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!